După ce cazul fraudelor pentru eliberarea permiselor auto a oprit la Piteşti sau Covasna, unde au fost descoperite grave nereguli, scandalul carnetelor auto a făcut o haltă şi în Cluj-Napoca, aici procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie  reţinând mai multe persoane. Conform procurorilor DNA Cluj, cei implicaţi în “caracatiţa” permiselor auto de la Cluj percepeau mii de euro pentru a-i ajuta pe cei care doreau un permis fără să “pună mâna” pe Legislaţia rutieră.

Gazeta de Cluj a scris despre faptul că în Cluj există o adevărată reţea care se ocupă de eliberarea în mod ilegal a acestor acte încă din august 2008. Astfel, săptămâna trecută, DNA a prezentat o parte din rechizitoriul întocmit în acest caz.
Procurorii clujeni au început cercetări în cazul Danielei Popuţa, agent de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Cluj, pe numele căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată. În caz mai sunt acuzaţi Cornel Ilea, administrator al şcolii de şoferi “Auto Ilea”, acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată şi Iacob Abrudan, suspectat de trafic de influenţă. Conform rechizitoriului, în perioada octombrie 2008 – martie 2009, Popuţa, care lucra ca agent de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V.Cluj, prin intermediul lui Cornel Ilea, a primit circa 6.000 de euro de la mai mulţi candidaţi pentru a le înlesni acestora promovarea, în mod fraudulos, a probei teoretice la examenul pentru dobândirea permisului de conducere. Cei care dădeau proba teoretică erau lăsaţi în sala de examinare să poarte hands-free-uri, prin care li se dădeau răspunsurile corecte la chestionare.
 
În aceeaşi perioadă, patronul şcolii de şoferi “Auto Ilea” a pretins şi primit de la mai mulţi candidaţi suma totală de peste 10.000 eur pentru a le facilita promovarea, în mod nelegal, a examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Rolul lui Iacob Abrudan era să-i echipeze pe cei care dădeau examenul teoretic cu aparatura necesară. Procurorii DNA mai suspectează, în această cauză, şi alţi poliţişti angajaţi la Serviciul de permise auto din Cluj-Napoca. Pentru moment, judecătorii Tribunalului Cluj au dispus ca Popuţa şi Ilea să fie reţinuţi în arest pentru o perioadă de 29 de zile, iar Iacob Abrudan este cercetat în stare de libertate. “La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă”, arată comunicatul DNA.

Urmează Turda?

În cazul prezentat de Gazeta de Cluj la mijlocul anului trecut, suspiciunile planau şi asupra unei şcoli de şoferi din Turda, care ar face parte din aceeaşi reţea. Şcoala de şoferi Horea din Turda se află mână în mână cu “grangurii” poliţiei bistriţene, care făceau rost de permise. Această şcoală de şoferi, care aparţine lui Marius Trif şi e administrată de acesta împreună cu Ioan Sebastian Baciu, este implicată, conform unor informaţii confidenţiale, într-un sistem piramidal existent în rândul poliţistilor bistriţeni care, cu ajutorul şcolii de şoferi turdene, reuşeau să “producă” aproape instant carnete de şofer în schimbul unor sume mari de bani.

 
Cazul acesta a fost sesizat de unul dintre poliţiştii bistriţeni în două petiţii, una trimisă Preşedintelui Trăian Băsescu, iar alta către M.I.R.A. În urma anchetei, s-a descoperit un sistem piramidal de corupţie, format din mai multe grupuri distincte, cu atribuţiuni clar definite, racolatori de candidaţi pentru obţinerea carnetelor de conducere, patroni de şcoli de şoferi, funcţionari şi poliţişti. În martie 2006, Gazeta prezenta- într-un articol intitulat ”Euro Familia Permiselor Auto”- faptul că în judeţul Bistriţa-Năsăud funcţiona o reţea care rezolva, pentru anumiţi “clienţi” ( şoferi profesionişti), permise de conducere false. În urma publicării materialului, în acea perioadă a sosit o echipă de control de la Bucureşti, dar “mafia carnetelor” a continuat să prospere, existând motive pentru a nu deranja această afacere. Persoana care a trimis sesizările (R.V. – un fost poliţist bistriţean) explica abuzurile în serviciu, fapte care vizau comiterea unor infracţiunide către  unii şefi din poliţia bistriţeană. În petiţiile sale, R.V. lămurea cum şeful acestei reţele, Dumitru C., liderul Serviciului Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, împreună cu inspectorul principal Mihai P., cel care ar fi avut în atribuţiuni organizarea şi logistica reţelei infracţionale, racolau clienţi din toată ţara care ţineau un curs de şofat de o singură zi, iar apoi li se întocmeau dosarele pentru obţinerea carnetului de şofer, totul pentru “doar” 2.500 de euro.

Nume grele şi turdeni

În ecuaţie mai sunt implicaţi şi Daniel M., care- în complicitate cu numiţii Onişor C. şi Dumitru P.- întocmesc dosarele şi le înaintează şcolii de şoferi Horea din Turda. În momentul formării unui grup de 3-4 clienţi, Daniel M. se deplasa cu aceştia în municipiul Turda, la şcoala de şoferi care făcea parte din organizaţie, iar o persoană angajată la această societate prelua dosarul făcut, prilej cu care se mai achitau 500 de lei pentru dosar şi înca 100 pentru vizita medicală şi testul psihologic. În aceeaşi zi, dosarul era avizat de către Autoritatea Rutieră Română şi Serviciul Poliţiei Rutiere Cluj, iar clienţii se întorceau în Bistriţa cu dosarele întocmite şi având confirmarea că au urmat cursurile unei şcoli de şoferi profesionişti. Ulterior, fiind pe teren propriu, finalizarea operaţiunii, obţinerea carnetului de conducere profesionist devenea o simplă formalitate. Examenul propriu-zis era susţinut cu examinatori din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, care făceau parte din gruparea infracţionala. “Cei aleşi deja ştiau că vor primi la proba teoretică chestionarul nr. 10, în consecinţă nu aveau de memorat decât răspunsurile la acest chestionar. Pe aceeaşi filieră ar mai fi obţinut carnetul de şofer profesionist Dumitru P. şi Nicolae G. Ultimul, chiar în timpul îndeplinirii acestor “formalităţi”, a suferit un accident de circulaţie şi a fost internat în stare destul de gravă într-un spital din Cluj. Pentru ca operaţiunea să se desfăşoare fără probleme, i s-a “aranjat” şi o mutaţie fictivă într-o localitate din judeţul Cluj.

Permise de Argeş

În cazul scandalului permiselor de la Argeş au fost cercetate 17 persoane, printre care mulţi poliţişti, alături de şeful Serviciului de Înmatriculări şi Paşapoarte din Argeş, Gheorghe Vlăsceanu. Membrii acestui grup au pretins şi primit de la fiecare candidat sume cuprinse între 700  şi 4.500 euro. Aceştia au căzut singuri în plasa întinsă de procurorii DNA, întrucât Eduard Constantin Dumitrescu, şef al Poliţiei comunei Bascov, din judeţul Argeş, a dat în mod repetat, unui poliţist sub acoperire, suma de 3.250 de euro şi 4.750 de lei, pentru ca acesta să ajute 32 de persoane să-şi schimbe domicilul pe raza judeţului Argeş, unde urmau să susţină examen pentru obţinerea permisului auto. În aprilie 2008, Dumitrescu ar mai primit 12.900 de euro de la diverse persoane, printre care şi un investigator sub acoperire, pentru a facilita obţinerea frauduloasă a permisului de conducere. Magistraţii mai arată că Eduard Constantin Dumitrescu a pretins de la un alt investigator 4.500 de euro pentru a-i procura documente false, care să ateste că investigatorul a făcut şcoala de şoferi la S.C. Crimar Auto Company S.R.L.

Permise de Mureş

Şi la Târgu-Mureş, permisele auto se eliberează în mod fraudulos. Conform lui Marius Paşcan, Prefectul de Mureş, şi la Serviciul permise auto Mureş au loc nereguli, drept pentru care Paşcan a trimis o echipă de control susţinută şi de angajaţi ai Ministerului de Interne pentru a face verificări la acest Serviciu. Şeful DGA Mureş, Bogdan Machedon, declara, în urmă cu o săptămână, că nu există suspiciuni în ceea ce priveşte Serviciul de Permise Mureş.

Permise de Covasna

La Covasna au fost reţinute trei persoane în cadrul anchetei privind eliberarea de permise auto, însă în dosar sunt anchetate aproape 20 de persoane.
Printre suspecţi se află 5 agenţi din cadrul serviciului de Permise Auto şi Înmatriculări Covasna, un angajat al primăriei Sf.Gheorghe şi un subofiţer ISU Covasna, iar restul sunt civili.

Ştefan Trandafir

22 COMENTARII

 1. CATRE REDACTIA GAZETEI ,DACA SUNTETI ASA BUNI SI INTERESATI DE STIRI TARI VEDETI CE SE INTAMPLA CU DOSARUL 87/P/2005 DE LA DNA CLUJ-N. CA TARE STA DE MULT CREDEM CA ASTEAPTA PRESCRIEREA…SAU S-A UMBLAT LA … „ROTITE” !!!

 2. la faptele despre care faceti referire exista dosarul 87/p/2005 si sta si sta si sta din 2005…sta !!! daca nu erau cazurile ARGESULUI…etc.murea cu NUP.

 3. Rezultatul = carnagiul de pe sosele ! trebuie privita realitatea in fata niste inconstienti ce ies ca milogii la dat amenzi si ei…infractori !

 4. SUNTEM DEMNI DE CARTEA RECORDURILOR IN TOATE JUDETELE TARII AU IESIT SOFERII PE „CALAPOD” , CE MAI CA LA XEROX CATE ZECI SAU SUTE DE MII ??? TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL !!!

 5. Rutiera SRL. a castigat detasat in clasamentul profitabilitatii societatilor. Doua premii unul : – cu cel mai bun profit pentru crearea soferilor si obtinerea profiturilor de la acestia : – celalalt premiu ca acum fac actiuni si au la cine sa dea amenzi sau…sa inchida ochii si sa mai bage ceva …la buzunar ! Profitabil oricum ! In concluzie isi creaza singuri materia prima si tot cu ea „lucreaza”.

 6. cercetati bine stirile care le treceti si numele scolilor de soferi daca vreti sa nu fiti dati in judecata, verificati cu cap toate numele scrise de voi in ziar.

 7. Domnul Stefan Trandafir ar fi mai bine pt dumneavoastra sa va vedeti de cultura de trandafiri pe care o cultivati in craniu sau cultura de cartofi ca nu stiti in ce v-ati bagat sincer nu vo spun cu rau il cunosc pe Marius Trif si pe Sebi Baciu zis „Juri” de cand umblam in patru labe . Nu stiu cat de bine cunoasteti acest cerc al scoli de soferi Horea dar daca dam putin timpul inapoi in urma cu mai mult de 10 ani ne reamintim de un asemanator scandal al scolii Horea in care era implicat tatal lui Marius , saracul a fost nevoit sa is scoata certificat de nebun sa scape , asa ca aschia nu sare departe de trunchi amandoi sunt doi nerecunoscatori de mult timp trebuia sa dea faliment aceasta scoala da a exista o anumita pers care i-a tinut numele scolii sus , iar cand a plecat de acolo au spus ca ii plecat pe dincolo sau mort la unele persoane . Asa ca cred ca am spus prea multe dati-va singur seama si vedeti-va de culturi decat sa va face-ti rau singur acest Marius ii o matahala ce ……un necult cu 2 clase da smecher iar Sebi ……….. un profitor ….ar fi multe de spus dar …..

 8. TE SIMTI CUMVA CU MUSCA PE CACIULA ? STAI LINISTIT CA E POSIBIL SA SE SCOATA SI LISTA CU NUMELE GRELE CA IN ADEVARUL CU CAZUL DE LA ARGES . AMENINTARI CU JUDECATA NU INSEAMNA INTIMIDARE PENTRU BARBATII ADEVARATI DOAR PENTRU LELITE CA TINE ! LA COMENTARIILE „CURIOSULUI” VAD UN NR. DE DOSAR …ASTA AR TREBUI SA INSEMNE CEVA PENTRU MULTI,MULTI RAU DE TOT !

 9. CLAUDIA DRAGA CE BINE CA ALA E ”MATAHALA SI PROST” NU-I MULT DE LUCRU CU EL CE SA ZIC EU AM FU–MAT MULTI DIN ASTIA PE PASARELA PANA M-AM APUCAT DE FACUT PERMISE PT.CA SE CASTIGA MAI BINE CA LA NOI IN „BRANSA”.

 10. sa-ti poti cumpara permisul ca pe castraveti in piata ce frumos. Altii cu diplomele si licentele de intelectuali alte tunuri „meide in romani”,da romanul e inventiv . Pacat de crimele de pe sosele pe care rutieristii IMLICATI ar tebui sa le aiba pe constiinta !

 11. care constiinta si de la cine cereti asa ceva ? astia planul la amenzi atata stiu si pe mama lor ar fu–o numai sa ”iasa ceva” ce naste din pisica soareci mananca…din militeni ce a iesit …PULITENI NU ???

 12. Chiar ca rezultatul acestei ,,benzi”este carnagiul de pe strazi.Totusi tarziu se trezeste cineva la realitate.Pe D.Poputa o stiu din scoala,nu credeam ca va ajunge sa faca asa ceva.MARE RUSINE SA-I FIE SI SA SE CAIASCA TOATA VIATA PT CE A FACUT!!Nu se gandeste ce scoate pe sosele,ce incompetenti!!??

 13. RUSINE AR TREBUI SA LE FIE TUTUROR ESTE ADEVARAT DAR CEI CARE STIU DE ATATIA ANI SI NU FAC NIMIC , NU AR TREBUI SA FIE TRASI LA RASPUNDERE PENTRU COMPLICITATE ? UITATI UN DOSAR ESTE TERGIVERSAT DIN ANUL 2005 SI TOTI SE FACA PLOUA !? SI ACESTA POATE FI UN SEMNAL DE ALARMA CU CEEA CE SE INTAMPLA CU CONDUCEREA DGIPI SI DNA. NU TREBUIE SA NE MAI MIRE NIMIC VOR GASI UN N U P. SI PENTRU ACEST DOSAR. INTERESUL SI SUMELE DE BANI SUNT MULT PREA MARI !?

 14. Lasati pe cei de la DNA ca au treaba nu vedeti ca sunt zguduiti de cutremure interne ? Ei s-au gandit si se gandesc la buzunarele proprii ca cine stie pe unde o apuca…

 15. Sun t prea multe interese ,persoane si institutii implicate sa se doreasca adevarul si masuri in aceste cazuri . A manct si gura lor o paine la acea data si-au luat niste case si masini nu cinestie ce ,doar salarul de bugetar nu le permitea sa mearga in excursii in Dubay.

 16. Domnule stefan trandafir chiar intrebati ce se intampla cu dos.87/p/2005,de la DNA,chiar ar fi curios aspectul ? E o provocare sa vedem miile de permise similare celor din Arges !

 17. DNA = Doar Niste Analfabeti! COMUNISTI IMPUTITI! Toti taranii respinsi de alte institutii si-au gasit loc la DNA – gradina coruptilor si lingailor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.