Printre „independenții” care și-au anunțat până acum candidatura la Primărie este Octavian Buzoianu. Este susținut de PSD, ALDE, PNȚCD și UNPR. Se zvonește că este principalul contra-candidat al lui Emil Boc.

La prima conferință de presă a candidatului Octavian Buzoianu a participat președintele PNȚCD, Horea Dan Stelian, președintele PND Cluj, Dorel Matiș și Dan Marius Drăgan din partea partidului PNȚCD.

În această conferință, domnul Buzoianu a prezentat o imagine foarte vagă a campaniei sale și nu a prezentat tot programul electoral, ci doar prima parte. A susținut că va avea loc în viitorul apropiat o întâlnire atât cu mass-media, cât și cu societatea civilă în care își va prezenta tot programul.

„Intenția mea este să prezint acest program în fața tuturor, să avem un schimb de idei pe acel program, în urma căruia s-ar putea să îl ajustez.”

 Candidatul primăriei a lansat un program numit „Clujul unui milion de oameni

„Marea mea bucurie este că deja la o lansare de două săptămâni, programul meu cauzează deja dezbateri, ceea ce este o primă victorie semnificativă. Această dezbatere a pornit în primul rând de la tema programului și evident cunoscându-se doar tema, diverse variante și scenarii. Pe mine acest lucru mă bucură, pentru că poate există lucruri pe care nu le-am luat în seamă”, a afirmat Buzoianu.

„Acest program este un program de dezvoltare cu viziune, dar conține și elemente de atenționare pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în următorii 20 de ani în Cluj-Napoca, dar și zona înconjurătoare.”

„Programul meu nu este unul politic, nu am legătură cu partea politică, dar este un program pe care l-aș dori dezbătut. Îmi doresc ca orașul nostru să forțeze poziția de oraș în care să îți dorești să trăiești și să investești”, a declarat Buzoianu.

„Misiunea declarată a programului și a intenților mele este de a creea în Cluj-Napoca și zona înconjurătoare un pol modern de stabilitate și dezvoltare regională. Să ne decupăm din jurul nostru ar fi o mare greșeală”, a mai precizat acesta.

Programul candidatului conține patru etape, dar la această conferință a prezentat  unul singur.

„Orizontul cel mai important este orizontul unui mandat, mandat care trebuie să însemne în primul rând rezolvarea unor probleme care pot fi rezolvate în cursul a 3-4 ani, și în al doilea rând este pregătirea orizontului de termen mediu și lung. Mediu însemând undeva la 20 de ani, iar lung 40 de ani.”

Buzoianu vrea să controleze serviciile administrației locale

Are în vedere, ca și prim pas, supravegherea serviciilor aflate în derulare, precum serviciile de curățenie, îngrijirea spațiilor verzi etc.

„Mi-am impus o revizuire a tuturor contractelor de servicii ale orașului aflate în derulare. Oare știm ce se află în contractele acelea cu adevărat? Știm cine le controlează? Care este eficiența activității? Aici poate exista o îmbunătățire de cel puțin 20%. Eu personal nu am făcut căutări pe această temă, dar eu nu știu cine controlează aceste contracte.”

Candidatul a precizat că nu toți angajații primăriei se potrivesc cu locul de muncă pe care îl au, iar unii chiar ar trebui să se reorienteze.

„În cei o mie și ceva de angajați ai primăriei, sigur există mulți care sunt foarte buni, unii care sunt plictisiți, alții care probabil trebuie ajutați să fie mai buni, iar restul care trebuie să se reorienteze. Într-o evaluare pentru maxim două luni de zile aș putea face o diagnoză destul de corectă. Dacă nu-ți place ceea ce faci, mai bine te orietezi către altceva”, îi îndeamnă candidatul pe angajații primăriei.

Una dintre dorințele lui Buzoianu este de a creea un grup de consultanță din afara administrației, oameni obișnuiți, specialiști din diferite domenii.

„O altă prioritate este creearea unui grup de consultanță, mai exact experți din exterior. Sunt foarte mulți oameni de valoare în Cluj și care stau de-o parte din diverse motive. Oamenii aceștia sunt mai mult decât dispuși să își spună cuvântul, fără vreo implicare serioasă. Ar fi un fel de autoreglare din partea unui specialist, care să fie, de asemenea, și clujean.”

„Ceea ce mi se pare extrem de important este din managementul resurselor umane acea aplatizare a drumului de la solicitare până la soluție. Pentru mine este foarte importantă această apropiere de cetățean și de problemele sale. Mă refer la apropierea tuturor departamentelor, nu doar de control și poliție. Cred că pot aduce mult mai multă încredere cetățeanului prin prezența mai activă a administrației”, a completat candidatul.

Numele campaniei sale a creat controverse

Octavian Buzoianu și-a explicat numele campaniei sale, „Clujul unui milion de oameni”, care a stârnit controverse în cadrul conferinței de presă.

„Poate că ideea unui milion de oameni provoacă frisoane și poate credeți că este un pic prea mult. Ideea de un milion de oameni (nu locuitori) este bazat pe cercetările din ultimii cinci ani a Institutului Național Francez de Statistică și Studii Economice. Conform acestui studiu, municipiul Cluj-Napoca este un pol urban de rangul întâi, cel mai mare rang dintre cele identificate de institut. Acest pol urban înseamnă locuitori și persoane care sunt atrase de acea concentrare. Conform acestui studiu, la nivelul Cluj-Napoca are o populație de 340.000 de locuitori, conform recensământului din 2011. La acest număr se adaugă circa 100.000 de studenți, vizitatori la mall-uri, vizitatori la studenți și la populația Clujului, trebuie să ținem cont că Aeroportul Internațional „Avram Iancu” are în evaluare pentru acest an undeva la 1.800.000 de călători. Conform studiului francez, asta înseamnă o mobilitate de peste 640.000 de oameni astăzi. Vi se pare ca în 40 de ani, un milion de oameni să fie mult? ”

La auzul acestor afirmații, unii jurnaliști au susținut că titlul programului electoral ar putea să-i sperie pe cetățeni și că aceștia nu o să se gândească la niciun studiu, o să creadă doar ceea ce văd.

„Clujenii o să se gândească ce o să facem cu atâția oameni, unde o să locuiască, nu avem drumuri, căi de acces, locuințe, unde îi aducem pe toți?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.