Carnea infestată cu dioxină este posibil să fi ajuns în mai multe restaurante clujene. Societatea clujeană Distral SRL a împortat şi vândut aproximativ 40 de tone de carne infestată. În momentul de faţă o parte importantă din carnea vândută a fost retrasă de la comercializare.

Conform oficialilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) aproximativ 40 de tone de carne de porc importată din Irlanda şi contaminată cu dioxină au fost livrate unei societăţi din Cluj, Distral SRL, la data de 1 septembrie 2008. O parte din carnea contaminată a fost livrată în alte 24 judeţe din ţară în timp ce 4.373 de kilograme de carne au rămas în depozitul frigorific al firmei. Carnea rămasă în depozite este pusă în momentul de faţă sub sechestru, în timp ce restul de aproape 35 de tone a fost deja comercializată, ajungând, potrivit unelor surse, chiar şi în unele restaurante clujene.

Drumul dioxinei

Cu câteva zile înaintea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea consumă carne de porc, românii au primit vestea că 130 de tone de carne contaminată cu dioxină au ajuns pe piaţa  românească. Carnea este importată din Irlanda şi a ajuns deja în 26 de judeţe din ţară. În judeţul Cluj au fost livrate 40 de tone de carne unui distribuitor alimentar numit Distral, livrată în două tranşe: prima tranşă de 20 de tone de carne a ajuns din Irlanda în 30 septembrie, iar cea de-a doua, tot de 20 de tone, în 21 noiembrie, informaţie confirmată şi de Bogdan Suciu, directorul comercial al societăţii Distral. Compania clujeană este o societate comercială româno – franceză, specializată în importul şi distribuţia de materii prime pentru industria cărnii şi se situează în topul companiilor româneşti de profil. Compania are o cifră de afaceri anuală de 30 milioane euro şi peste 400 de clienţi la nivel naţional. Din Cluj, o parte din carne a fost livrată şi în alte 24 judeţe din ţară, începând a fi comercializată din 30 octombrie de diferiţi agenţi economici. Bogdan Suciu a mărturisit că în celelate judeţe au fost trimise 16 tone de carne, care nu a fost comercializate încă şi care urmează să fie trimise înapoi societăţii Distral. În judeţul Cluj, în data de nouă decembrie, inspectorii sanitari-veterinari au descoperit în depozitul frigorific de mare capacitate al distribuitorului 4.373 de kilograme de carne care nu a fost încă valorificată, întreaga cantitate fiind pusă sub sechestru până la efectuarea probelor sanitare care să confirme sau să infirme prezenţa dioxinei. O altă parte din cantitatea de carne care a fost livrată în Cluj, a fost deja comercializată, ţinând cont că a fost pusă în circulaţie de două săptămâni, respectiv de pe data de 30 octombrie. Mai mult decât atât, carnea importată din Irlanda a ajuns şi în unele restaurante şi lanţuri hoteliere clujene, potrivit unor surse ale ziarului. Bogdan Suciu, directorul comercial al societăţii Distral a infirmat însă aceste zvonuri, spunând că din cunoştinţele pe care le are, nu s-a întâmplat acest lucru. Săptămâna trecută au fost alertate şi judeţele unde a fost trimisă carne de porc pentru a fi retrasă de urgenţă de la vânzare. Ioan Oleleu, şef serviciu control la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj, ne-a declarat „În judeţul Cluj o singură companie a primit carne de porc din Irlanda şi doar de un singur fel şi anume cap de porc”. Din nefericire, Ioan Oleleu nu a dorit să facă public numele companiei clujene care importat carnea infestată, cerând reporterilor Gazetei să facă o cerere scrisă pentru a li se comunica nume companiei.

Probleme, probleme

„Nu toată carnea provenită din Irlanda este contaminată cu dioxină şi este posibil ca mafra din depozitul de la Cluj-Napoca să nu fie din lotul contaminat. Analizele de laborator vor stabili acest lucru. Cert este că România nu este printre cele 11 state europene cărora li s-a notificat de către autorităţile irlandeze situaţia privind contaminarea cu dioxină”, a declarat presei Adrian Oros, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj. Mai mult, acesta a mai precizat că cele 4.373 de kilograme au intrat în depozitul de la Cluj-Napoca în data de 1 septembrie 2008, când încă nu se declanşase alerta privind carnea contaminată cu dioxină. Pe lângă cele 40 de tone de carne de porc din judeţul Cluj, au mai fost descoperite încă 70 de tone în judeţele Prahova, Vâlcea şi Bucureşti şi 20 de tone într-un depozit central din Bucureşti. Cele 20 de tone din Bucureşti au mers către cinci firme din trei judeţe: Olt, Ilfov şi Buzău. Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj, Adrian Oros, cetăţenii nu ar trebui să intre în panică, pentru că dioxina are un efect negativ asupra corpului uman doar atunci când se cumulează un contact prelungit. Dioxina e un produs toxic, rezultat din degradarea altor substanţe chimice. Aceasta e absorbită de plante din sol, după care ajunge prin intermediul acestora în corpul animalelor, în special în locurile cu multă grăsime. Omul afectat de dioxină este mai slab din punct de vedere imunitar şi este predispus la diferite tipuri de cancer. Bogdan Suciu, directorul comercial al societăţii Distral a declarat că “acum se aşteaptă rezultatele analizelor cărnii. Dacă e cu probleme, fie va fi livrată înapoi fie va fi incinerată, iar dacă nu se descoperă urme de dioxină, va primi avizul de la Direcţia Sanitar-Veterinară pentru a fi comercializată. Cum spune DSVSA şi Direcţia de Sănătate Publică, noi aşa facem”.

Dioxina ucide

Guvernul irlandez a retras de pe piaţă toate alimentele din carne de porc produse după data de 1 septembrie, după ce autorităţile de resort irlandeze au descoperit, în câteva probe efectuate, cantităţi de dioxină între 80 şi 200 de ori mai mari decât cele admise. Substanţa este foarte nocivă, dacă este consumată pe o perioadă îndelungată şi în cantităţi mari. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare a explicat că dioxina este una dintre cele mai toxice substanţe care cuprinde, la rândul său, alte 16 substanţe care se dizolvă în grăsimile din organism. „Este grav să slăbim brusc, deoarece atunci ele ajung în sânge”, a precizat într-o declaraţie de presă directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi. Simptomele intoxicaţiei cu dioxină sunt iritaţia ochilor, a pielii şi a căilor respiratorii, ameţeală şi greaţă. De asemenea, pe termen lung, pot apărea toxicitate hepatică şi erupţii veziculare. „Dioxina este una dintre cele mai rezistente substanţe existente în ciclul alimentar, iar cantitatea acesteia nu se poate reduce prin procesarea cărnii contaminate”, a mai declarat Gheorghe Mencinicopschi.

Din Cluj în Bistriţa

În judeţul Bistriţa-Năsăud au ajuns 365 de kilograme de carne de porc infestată, importate din Irlanda, de la depozitul din Cluj. Potrivit adjunctului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, Rodica Gherman, carnea a ajuns în judeţul Bistriţa-Năsăud în data de 15 octombrie, transportul cuprinzând capete de porc, grăsimi şi şorici care în 17 octombrie au fost procesate sub formă de tobă. Cum toba are ca termen de garanţie trei zile, inspectorii DSVSA nu au reuşit să găsească carnea, pentru a o supune probelor de laborator, aceasta fiind deja vândută.

Carnea contaminată, livrată şi în alte ţări

Potrivit agenţiei irlandeze pentru securitate alimentară, unele produse pe bază de carne de porc contaminată au fost descoperite în Franţa şi în Belgia, în cursul unor controale efectuate la frontieră. La Paris, Ministerul francez al Agriculturii a anunţat că nu poate să confirme informaţiile, deocamdată. Germania a retras de la vânzare carnea de porc provenind din Irlanda, în timp ce Marea Britanie şi Suedia au recomandat populaţiei să nu o consume. Şi serviciile veterinare bulgare au anunţat miercuri că 24 tone de carne de porc, importate din Irlanda în luna septembrie, au intrat pe piaţa din Bulgaria. “Este vorba despre produse derivate fabricate la jumătatea lunii octombrie pe bază de carne de porc. Riscul contaminării cu dioxină pare să fie minim”, a spus într-o declaraţie de presă purtătorul de cuvânt al serviciului veterinar bulgar, Nadejda Gheorghieva.

Gazeta de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.