Cartierul Europa din Cluj-Napoca, denumit pompos după al nostru continent, are vile de lux şi maşini scumpe în faţa porţilor, însă utilităţile sunt adevărata avuţie. De mulţi ani, oamenii încearcă să ajungă în civilizaţie. Au plătit proiectul pentru gaz şi iluminat public din propriul buzunar, iar acum se confruntă cu o altă problemă: lipsa canalizării, ceea ce a devenit un lux în cartierul râvnit de mulţi clujeni.

 

În 2016, în cel mai scump oraş din ţară, oamenii din acest cartier se confruntă cu o adevărată problemă. După ce au investit sume exorbitante pentru a-şi construi case, strada are multe probleme, cea mai actuală şi mai gravă fiind lipsa canalizării. Vilele, însă, au fost construite într-o zonă fără iluminat public, apă, canalizare şi asfalt. Oamenilor nu le-a rămas decât să scoată bani din propriul buzunar pentru utilităţi.

Viaţa în cartierul Europa este la fel ca acum două secole: cu drumuri neasfaltate şi fără canalizare. Însă localnicii de acolo sunt mulţumiţi de un singur lucru: au liniştea pe care şi-au dorit-o atunci când stăteau la bloc.

 

Fără canalizare în oraşul de cinci stele

Un exemplu concret este cel al familiei ce s-a mutat în 2011 în cartierul Europa, după ce şi-a vândut apartamentul de la bloc şi şi-au făcut casă pe strada Tudor Arghezi. Stradă este mult spus, pentru că aleea cu acest nume nu are nici măcar o lăţime corespunzătoare. Nici nu pot trece două maşini una pe lângă cealaltă. Pe lângă starea drumului neasfaltat, pe localnică o deranjează cel mai tare faptul că, deşi stă în Cluj, într-un cartier rezidenţial, nu are canalizare. Speranţele ca pe stradă să fie introdusă canalizarea sunt puţine.

”E o situaţie de neimaginat, nimeni nu realizează că în 2016 nu avem canalizare. Asta mă doare cel mai tare pentru că e foarte rău. A mers o vreme, vreo trei ani de zile, nu am avut nicio treabă, dar s-a îmbibat pământul şi nu mai are pe unde să se ducă apa. Locuim aici efectiv, deci folosim apa, nu ai cum să nu o foloseşti.

Să băgăm noi canalizare, personal, ne-am interesat şi costă 12.000 euro. Asta mi-a zis un inginer la prima vedere, uitându-se pe Google Maps, fără alte cheltuieli şi şi-a dat el seama cam ce distanţă e. Ceea ce costă foarte mult e pompa respectivă.

Sunt disperată, nu mai pot. E o investiţie foarte mare. Sunt unii vecini care vor să construiască şi alţii care nu, iar cei care nu vor să construiască, nu-s interesaţi, ei grădinăresc şi atât.

Când ne-am mutat aici, nu am crezut aşa ceva. Cine ar fi crezut? Şi nu am avut treabă, nici cu autorizaţia, cu nimic, nu am cuvinte, suntem cu fosă septică în Buricu` Târgului. Ştiu că domnul Boc zice că în momentul când e cedată strada la Primărie, el bagă canalizare, acesta îi este sloganul, doar că strada asta nu are niciun statut. Ne trebuie aprobări şi ne trebuie autorizaţii de la Primărie, ceea ce s-a demonstrat că este foarte greu de obţinut. E de domeniul fantasticului. Vrei să faci ceva şi nu poţi. Şi plătim impozit, implicit”, povesteşte lipsită de speranţă, clujeanca care se confruntă cu această problemă.

 

Modernizarea haotică a Clujului

Pe lângă această problemă, a canalizării, pentru instalarea iluminatului şi a gazului, localnicii de pe stradă au contribuit din propriul buzunar pentru aceste proiecte.

”La fel am păţit şi cu curentul. Noi am făcut deschidere de şantier atunci pentru că nu s-a putut altfel. Ne-a zis cineva de la Electrica: ”Domnule, sper că nu aveţi bani de aruncat pe geam. Dacă aveţi, spuneţi-mi că merg eu în stradă şi îi prind”, pentru că ne costa mult la vremea respectivă ca să tragem linia de curent, iar stâlpul de beton e la capătul străzii. Electrica nu are bani, iar primăria la fel.

Am cerut la cineva de la Electrica să ne facă un proiect să vedem cât ne costă, deci cu chiu, cu vai, am reuşit să investim, am împărţit cu vecinii. Am plătit tot, stâlp, cablu, manoperă, dar e numai provizoriu. O dată la doi ani trebuie prelungit contractul, deci alte investiţii. Sunt vecini care se află în situaţii şi mai rele, care au contractul numai pe jumătate de an.

La gaz la fel. Eram mutaţi aici şi era decembrie şi noi nu aveam căldură. Am investit 150 milioane. Acum de unde să mai investesc? Nici Primăria nu are bani să bage curentul, Electrica nu are bani, E-on-ul nu are bani, deci să avem noi.

Scopul Primăriei este simplu. Ei sunt conştienţi că oamenii nu vor sta aşa ca şi în Evul Mediu şi vor face tot posibilul să tragă utilităţile şi ei nu au nicio treabă. Le iau de-a gata. Partea proastă în toată chestia asta este că nu poţi să-ţi recuperezi investiţia că ştiţi ce fac mai nou?  Dai o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu sunt în litigii cu mine şi după, dacă ai tu ceva de împărţit cu ei, te duci tu să-l dai pe vecinul în judecată ca să-ţi rezolvi litigiul şi să-ţi recuperezi banii, nu pe ei, ei au o grămadă de procese şi exact aşa se întâmplă şi la gaz, aşa e peste tot. Eu ştiu cât am muncit aici, şi am pus suflet şi nu pot face nimic…”, adaugă aceasta.

 

Localnicii reclamă starea deplorabilă a cartierului

Gropi, noroi şi multă mizerie. De asta au parte în fiecare zi clujenii care locuiesc în cartierul Europa. De când s-au mutat aici, oamenii au făcut sesizări peste sesizări către Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru a le asfalta străzile:

”Subsemnaţii locuitori ai imobilelor aflate pe strada George Bacovia, Cluj-Napoca, prin prezenţa sesizare, dorim să vă aducem la cunoştinţă starea deplorabilă, plină de gropi şi în curând impracticabilă, a străzii George Bacovia, cartier Europa, Cluj Napoca, mai ales în perioada ploilor sau în perioada iernii, când drumul nu este deszăpezit, iar circulaţia este mult îngreunată.

Deşi au fost făcute multe sesizări către primărie, până în prezent, nu s-au luat măsuri pentru repararea drumului, situaţie care nemulţumeşte proprietarii de imobile din zonă. De aici rezultă necesitatea asfaltării drumului.

Vă rugăm să luaţi în considerare sesizarea noastră şi să începeţi demersurile necesare pentru soluţionarea problemei drumului. Menţionăm că toţi locuitorii sunt cu impozitele plătite la zi. De asemenea, se poate constata situaţia şi prin prezenţa unui reprezentant al instituţiei dumneavoastră la faţa locului”, i-a reclamat lui Emil Boc, locuitorii de pe strada George Bacovia.

Primăria are o explicaţie pentru nemulţumirile clujenilor ce trăiesc aici, însă răspunsurile au fost invariabil aceleaşi: fie nu sunt bani, fie proiectele sunt în lucru, fie spun că majoritatea străzilor din cartier se află în proprietate private, prin urmare întreţinerea străzilor nu revine ”în cârca” primăriei, de aceea nu se pot executa lucrări din fonduri publice.

Nu ştim în câţi ani va intra cartierul Europa… în Europa, dar cert este că se află pe lista de aşteptare în ceea ce priveşte construirea sistemului de canal, dar şi asfaltarea străzilor. Până atunci, localnicii se vor bucura, în continuare de linişte, vara de praful de pe drum, când plouă de noroi şi iarna de nămeţi.

3 COMENTARII

  1. […] Cartierul Europa din Cluj-Napoca, denumit pompos după al nostru continent, are vile de lux şi maşini scumpe în faţa porţilor, însă utilităţile sunt adevărata avuţie. De mulţi ani, oamenii încearcă să ajungă în civilizaţie. Au plătit proiectul pentru gaz şi iluminat public din propriul buzunar, iar acum se confruntă cu citește toată știrea… […]

  2. Normal sa fie asa ,ce ati crezut ca daca v-ati cumparat teren agricol la periferia orasului ,
    pe niste tapsane si fanate ,sa va construiti vile si palate ,sa aveti liniste !!! ,primaria va veni sa va introduca utilitatile ,sa va asfalteze strazile (mai precis ulitele ,pe care doamne fereste masinile de pompieri si alte utilaje greu ar putea sa patrunda ) din banii fraierilor care au ramas in oras ,normal ca
    platiti impozit pe teren in plus ca aceste strazi din punct de vedere funciar ,nici nu apartin primariei !!!. Nu ati fost constienti cand ati cumparat terenul si inceput investitiile la cea ce va urma ! Uitati-va de curiozitate pe GOOGLE EARTH la orasele din SUA ,indiferent de marime ,acolo intai sau proiectat strazile ,s-au introdus utilitatile si apoi domni proprietari au purces la edificarea locuintelor !La noi ,ca asa e in democratie ,mie sa imi fie bine ca eu fac ce vreau. Vorba aceea ,domnia si prostia se platesc ,aviz amatorilor.

  3. Avand in vedere ca nici macar jumatate din populatia Romaniei nu este racordata la canalizare, trebuie ca autoritatile sa faca tot posibilul sa aloce bani de la bugetul local sau sa acceseze fonduri europene pentru modernizarea satelor. Oamenii au nevoie de apa si canalizare, nu mai pot trai ca in Evul Mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.