Societatea Casarom este dată în judecată de o firmă olandeză care îşi cere banii înapoi. Suma de peste 1,5 milioane de dolari a fost împrumutată de cei de la Casarom pentru construirea unui cartier la Arad. Nici la Cluj, lucrurile la cartierul Borhanci nu stau pe roze, firma având probleme financiare, iar lucrările fiind trase pe o linie moartă.

SC Casarom, societate care ar fi trebuit să înceapă construcţia unui cartier de locuinţe în zona Borhanci are probleme din ce în ce mai mari. În cadrul derulării unui proiect asemănător la Arad, societatea a contractat un împrumut de la o societate olandeză care acum îşi vrea banii înapoi. Firma olandeză Rom Estate Eastern Europe BV a angajat firma de avocatură Enescu & Cuc pentru recuperarea unui împrumut de peste 1,5 milioane de dolari acordat societăţii Casarom în anul 2005. Pentru realizarea proiectului imobiliar pe un teren obţinut în condiţii mai mult decât avantajoase de la municipalitatea Arad, Casarom a avut nevoie de un împrumut de peste 1.650.000 dolari, pe care ar fi trebuit să-l returneze în rate lunare, începând cu aprilie 2005. “Prima rată trebuia plătită în aprilie 2005 şi, de atunci, creditorul olandez încearcă să-şi recupereze împrumutul. Suma datorată de Casarom azi se ridică la 3.074.000 dolari”, a precizat pentru BizLawyer avocatul Mihai Cuc, unul dintre partenerii firmei de avocatură Enescu & Cuc. “S-au parcurs toate procedurile prealabile şi s-au depus toate eforturile pentru o soluţie amiabilă. Dar nu am reuşit să recuperăm suma”, a explicat avocatul. “Am aşteptat până în 2008 înainte de a începe procedurile în instanţă pentru recuperarea sumei, dar odată ce acestea au fost demarate, Casarom a vândut imediat o parte importantă din teren unei alte societati”, a adăugat Mihai Cuc.
 Cu toate că investitorul din Olanda a câştigat în faţa primei instanţe, la Arad, Curtea de Apel Timişoara a hotărât să trimită cazul spre rejudecare pentru lipsă audierii martorilor. Avocaţii angajaţi de creditorul olandez au făcut deja recurs la Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie şi sunt hotărâţi să depună plângere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara.  
În 2001, CasaRom a câştigat o licitaţie pentru ridicarea unui cartier de locuinţe în zonă Subcetate din municipiul Arad, pe o suprafaţă de 68 de hectare. Mai mult de jumătate din teren a fost vândut ulterior de municipalitate firmei, la preţul simbolic de doar 5 cenţi pe metrul pătrat, restul fiind concesionat investitorilor pe o perioadă de 50 de ani. În schimbul terenului ultracentral obţinut, firma s-a obligat să construiască în total 900 de locuinţe la bloc şi în case individuale. Firma a anunţat investiţii totale de 35 de milioane de euro în cartierul rezidenţial.

Casarom a la Cluj

În Cluj-Napoca, construcţia Cartierului Casarom care ar trebui să cuprindă 1.000 de locuinţe, ar fi trebuit să înceapă în 2005. În mod normal, conform contractului încheiat de pe vremea primăriei conduse de Gheorghe Funar şi societatea Casarom, prima fază a utilităţilor ar trebui să se încheie la mijlocul acestui an. Este vorba de introducerea utilităţilor (energie electrică, apă, canalizare şi gaz ), dar pentru care, până în momentul de faţă, nu s-a făcut nimic. Dacă termenele din contract nu vor putea fi respectate, municipalitatea va fi în măsură să rezilieze contractul şi să organizeze o noua licitaţie. Faptul că utilităţile nu au fost introduse aceste utilităţi împiedică şi modernizarea drumurilor din acea zonă, drept pentru care locuitorii au înaintat numeroase plângeri. În 6 aprilie 2005, consilierii locali au decis rezilierea contractului, hotărâre atacată în instanţă de reprezentanţii CasaRom. Firma susţinea că a cheltuit deja 700.000 de euro pentru studii de fezabilitate, geotehnice, topografice şi arhitecturale şi că va cere daune pentru situaţia creată. Contractul încheiat cu CasaRom prevedea doar trei situaţii în care acesta putea fi reziliat, anume dacă firma nu plătea taxa de concesiune, dacă terenul era utilizat pentru obiective de interes naţional sau prin acordul părţilor. CasaRom a contestat decizia unilaterală a consilierilor locali de a rezilia contractul, conducerea firmei acuzând aleşii locali că au blocat o investiţie de peste 5 milioane de euro în viabilizarea zonei. În cadrul procesului, Casarom a cerut despăgubiri de aproape un milion euro, şi a câştigat procesul. Pentru a ieşi din impas, fostul primar Emil Boc a propus renegocierea contractului. Firmă Casarom va viabiliza terenul, va ceda Consiliului Local 14 hectare viabilizate şi 10 la sută din locuinţele realizate, pe care municipalitatea le va da tinerilor. Terenul pe care s-ar putea edifica acest cartier este de 50 de hectare şi a fost concesionat de municipalitate în 1999 prin atribuire directă, când preţul terenurilor din acea zonă era infim.

Procese şi dosare penale

La Arad, conform unui raport al municipalităţii, primăria arată că firma Casarom nu a respectat mare parte din obligaţiile contractuale (referitoare la preţul de vânzare al locuinţelor, la realizarea infrastructurii din zonă, la termenul de finalizare al lucrărilor etc.), drept pentru care, oficialii arădeni spun că primăria trebuia să ceară rezilierea contractului cu firma şi în nici un caz să renegocieze contractul şi să obţină doar 30 de hectare din totalul celor 64.

„În urma deciziei instanţei de judecată, Primăria Municipiului reintra în posesia celor 64 de hectare de teren. Revine Consiliului Local Municipal şi primarului să facă în aşa fel încât contractul cu Casarom să fie complet reziliat. Astfel, suprafeţele de teren dobândite în zona Subcetate pot fi folosite pentru construirea de şcoli, campusuri, stadion sau spital, terenul fiind deja unul intravilan. Eu doar l-am ajutat pe primar că acest teren să între în posesia primăriei şi să dezvolte oraşul în acea zona”, consideră fostul prefect arădean, Gavril Popescu.
Conform unor informaţii, DNA a pus ochii pe afacerea Casarom de la Arad. DNA adună informaţii, acte, hotărâri de consiliu, referitoare la această afacere, trimiţând în acest sens adrese unor instituţii arădene, cărora le solicită sprijinul. În paralel, situaţia terenului din Subcetate, atribuit firmei Casarom la preţuri de nimic, în urmă cu şapte ani, şi unde ar fi trebuit să se construiască de mult un nou cartier, se află şi pe masa Curţii Constituţionale care urmează să se pronunţe cu privire a excepţia de neconstituţionalitate ridicată de avocaţii Primăriei Arad.
Conform proiectului, Ansamblul Rezidenţial Subcetate ar fi trebuit să cuprindă 870 de case şi apartamente, proiectul fiind eşalonat pe patru faze, între 2003 şi 2010. Proiectul va mai include o şcoală, precum şi zone comeriale,
 
CasaRom este prezentă pe piaţă clujeană începând din 1999. Până în prezent CasaRom a finalizat construirea unei locuinţe unifamiliale pe Str. Republicii Nr. 105 (toamna anului 2000), precum şi Ansamblul Rezidenţial Primăverii (sfârşitul anului 2003), iar în prezent este în stadiu de finalizare duplexul de locuinţe de pe Calea Turzii.        
Fondatorii grupului de firme CasaRom au o vastă experienţă în planificarea, dezvoltarea şi finanţarea de proiecte rezidenţiale prin intermediul unor societăţi independente din Statele Unite, Orient, Africa de Nord şi Filipine. Până în prezent, acestea au finalizat şi vândut peste 7,000 de locuinţe.
 
Clujenii aşteaptă de ani buni construcţia a trei cartiere anunţate cu surle şi trâmbiţe dar la care lucrările au loc cu viteza melcului. În Dealul Lomb, compania Impact Developer&Contractor a promis că va construi un cartier de circa 30.000 de oameni pe o suprafaţa de peste 200 de hectare. În zona Bulevardului Muncii, Cartierul Tineretului se va desfăşura tot pe o suprafaţă de circa 200 de hectare şi va dispune de aproape 5.000 de apartamente şi 900 de case. Cartierul va fi construit de Polus Real Estate şi TriGranit şi presupune o investiţie de 500 de milioane de euro. Conform  contractului de concesiune a unui teren de 50 de hectare, SC Casarom ar trebui să construiască un cartier de 1.000 de locuinţe.
 

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.