Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este trimis în judecată într-un alt dosar care are ca obiect abuzul în serviciu.

Chiar dacă se află în Penitenciarul Aiud, unde este închis pentru corupție, procurorii l-au trimis în judecată în urma plângerii făcute de un fost consilier local din Primăria Baia Mare.

Este vorba despre consilierul USR Bogdan Hodorogea, în prezent candidat la Primăria Baia Mare din partea SOS România. După decizia judecătorului de cameră preliminară, procesul lui Cătălin Cherecheș poate să înceapă. Dacă va fi găsit vinovat pentru purtare abuzivă, fostul edil se poate alege cu o nouă pedeapsă cuprinsă între o lună și șase luni de închisoare sau cu o amendă, potrivit fanatik.ro.

Scandalul dintre Cherecheș și Hodorogea s-a petrecut la data de 9 decembrie 2021, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Maramureș, în cadrul căreia Cherecheș spera să obțină o rectificare a bugetului general al Municipiului Baia Mare. Disputa politică s-a transformat imediat într-un scandal, după ce Hodorogea i-a reproșat președintelui Consiliului Județean că îi acordă prea multă libertate primarului, care ”poate să vorbească ce are el chef și când are chef”.

”M-ați rugat să părăsesc ședința?”, l-a întrebat Cherecheș.

”Nu faceți dumneavoastră regulile, sunteți invitat aici”, l-a înfruntat consilierul.

Cherecheș, către Hodorogea: ”Mă, tu ești normal la cap?”

Potrivit stenogramelor de ședințe, Bogdan Hodorogea a continuat să-l șicaneze pe Cherecheș, motivând că nu înțelege urgența care a justificat convocarea unei ședințe extraordinare. Mai mult, acesta l-a acuzat pe edil că favorizează o anumită firmă care urma să efectueze lucrări de deszăpezire. Acela a fost momentul în care Cătălin Cherecheș a izbucnit.

”Mă, tu ești normal la cap? Ești nebun la cap? Băi fraierule, n-ai înțeles nimica, ești un nemernic, ești un prost, ești un nesimțit, ești un jegos”, a urlat primarul Cherecheș.

Ieșirea nervoasă a edilului a fost amendată de președintele de ședință, care l-a dojenit cu blândețe, considerând că jignirile s-au încadrat în sfera afirmațiilor politice. ”Stimați colegi… Rog să vă formulați cuvintele în așa măsură încât să fie cât mai diplomate (…) fără acuze de partid”, a spus președintele.

Fostul primar s-a plâns că nu a fost audiat de procurori

În urma acestui incident, Bogdan Hodorogea a făcut o plângere penală pentru purtare abuzivă împotriva fostului primar, dosarul fiind instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Procurorii l-au citat pe Cherecheș, însă acesta a refuzat să dea declarații în calitate de suspect, prevalându-se de dreptul la dreptul la tăcere.

Ulterior, el a fost chemat din nou la Parchet, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de inculpat, însă nici de această dată nu a dorit să de declarații, pe motiv că avocatul său nu a putut fi prezent. În instanță, Cherecheș a acuzat că, deși avocatul său convenise cu procurorul de caz să devanseze data audierii, acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar rechizitoriul a fost întocmit fără declarațiile lui.

Fostul primar al Municipiului Baia Mare a cerut judecătorului de cameră preliminară să constate că i-a fost încălcat dreptul la apărare, că fapta a fost descrisă deficitar și a solicitat ca dosarul să fie retrimis la procuror în vederea remedierii problemelor sesizate.

Edilul condamnat, nostalgic după Ion Iliescu, președintele care a rostit celebra frază: ”Măi animalule”

Cherecheș i-a mai spus judecătorului de cameră preliminară că afirmațiile lui nu au depășit limbajul agresiv folosit în mediul politic de astăzi. El a venit și cu câteva exemple inedite:

  • Postarea lui Ludovic Orban pe Facebook în decembrie 2018 la adresa primului ministru (Viorica Dăncilă): ”Tăntica incultă, analfabetă, dar din ce în ce mai obraznica, comite o crimă cu premeditare împotriva economiei românești (…) de astăzi nu vă mai acord nicio circumstanță, duduie. Prostia afişată nu a fost doar o aparență. În realitate, astăzi am înțeles că nu sunteţi așa lipsită de inteligență cum aţi mimat foarte bine până acum. Dar mult, mult mai rea decât ați vrut să păreţi până acum”.
  • Afirmația deputatului Vasile Bleotu (PSD) la adresa Eugeniei Barna (UNPR): ”Ești o nulitate! Ești o c*rvă! (…) E un principiu a lui Camus care zice că politica e o curvă, iar eu i-am zis nu sunt o c*rvă ca tine. M-am referit la sensul politic, că a trecut de la un partid la altul”.
  • Declarația premierul Victor Ponta la adresa lui Sorin Oprescu: ”Nu vă așteptați să mă adaug corului de șacali şi hiene rarâite care sar acum pe Sorin Oprescu”.
  • Celebra afirmație a lui Ion Iliescu, Președintele României, din 1992 adresată unui jurnalist: ”Măi animalule”.

Toate argumentele lui Cătălin Cherecheș au fost respinse de Tribunalul Maramureș, care a decis să-l trimită în judecată pe fostul primar al Municipiului Baia Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.