Consiliul Național al Rectorilor a decis ca din toamnă, atât cadrele didactice, cât și studenții să își desfășoare activitatea offline, cu prezență fizică, fapt care îi va determina pe tot mai mulți studenți să se întoarcă în Cluj-Napoca. În contextul în care locurile din cămine vor fi limitate de măsurile de protecție împotriva COVID-19, tot mai mulți vor fi nevoiți să-și închirieze o locuință. Cătălin Priscorniță, directorul celei mai mari agenții imobiliare din Cluj-Napoca, a fost de acord să ne dezvăluie cât de mult a influențat pandemia afacerile imobiliare și care sunt criteriile pe care le urmează studenții când își aleg o locuință.
Reporter: Ce pierderi s-au înregistrat în timpul pandemiei, când mulți studenți au renunțat la chirii?
Cătălin Priscorniță: Pe durata restricțiilor, piața chiriilor a fost afectată datorită unui cumul de factori specifici: limitarea prezenței fizice la locul de muncă, sau la cursuri în cazul studenților, fapt care a dus la eliberarea multor proprietăți de pe piață de către cei care au ales să nu își desfășoare activitatea fizică în Cluj. De asemenea, lucrătorii sezonieri din domeniul Horeca nu au revenit în Cluj din cauza restricțiilor mai dure impuse acestui sector.
Nu în ultimul rând, piața chiriilor a fost afectată puternic de lipsa marilor festivaluri și evenimente culturale și sportive specifice Clujului în sezonul estival.
În consecință prețurile au cunoscut un trend gradual de scădere până la finalul anului, cu aproximativ 16-17% la nivelul municipiului Cluj. Pe de altă parte, aceste scăderi au deblocat interesul unor categorii de chiriași care au intrat în piață, deoarece au dorit să beneficieze de condițiile favorabile, și de proprietăți care anterior nu erau accesibile din prisma bugetului, sau erau ocupate.
Reporter: După întoarcerea studenților din toamnă se poate vorbi despre o explozie a prețurilor la chirii?
Cătălin Priscorniță: În general e de așteptat ca pe perioada verii, și în special în lunile august-septembrie, să crească interesul pentru chirii, odată cu întoarcerea studenților la studii. Datorită cererii în creștere, oferta va veni cu o creștere a prețurilor, pe măsură ce proprietățile libere vor fi preluate de viitorii chiriași.
Anul acesta ne așteptăm, de asemenea, la o creștere a interesului pentru chirii, dar e dificil să estimăm cu cât vor crește prețurile în perioada imediat următoare, având în vedere că restricțiile nu au fost ridicate pe termen nedefinit, iar facultățile își vor începe activitatea și anul acesta în regim hibrid cu prezență fizică, dar și online.
Pe baza datelor existente, observăm că piața chiriilor în Cluj a avut mai puțin de suferit pe durata restricțiilor decât în alte orașe, chiriile în Cluj au scăzut cu aproximativ 16-17 la sută, alte mari orașe raportând însă scăderi mai accentuate de până la 40%.
Reporter: Care sunt cele mai căutate zone de studenți?
Cătălin Priscorniță: În general, zonele preferate de studenți sunt cele bine deservite de rețelele de transport în comun, și aflate în proximitatea unor centre comerciale. De asemenea, sunt preferate într-o proporție semnificativă apartamentele de 2 camere și garsonierele.
Din acești factori rezultă că sunt bine poziționate bine în topul preferințelor studenților cartierele considerate ”tradiționale” – Gheorgheni, Mărăști, Mănăștur, Zorilor, etc, care îndeplinesc criteriile de mai sus.
Pe de altă parte, din perspectiva prețului, zonele accesibile ca preț sunt chiriile Iris, Baciu și Florești.
Un lucru care a rămas constant este preferința în marea majoritate pentru apartamente mobilate și utilate, iar în ultima vreme preferințele au devenit tot mai selective.
Reporter: Cât de mult a influențat pandemia piața de vânzări de imobile?
Cătălin Priscorniță: Restricțiile de anul trecut au survenit într-un moment extrem de activ al pieței imobiliare, cu un interes specific crescut, și multe intenții de tranzacționare în piață. Aceste intenții au rămas active în cea mai mare parte, restricțiile fiind doar o amânare sau o suspendare a căutărilor, și nu o anulare.
Aceste activități s-au derulat în format online și pe perioada pandemiei, deoarece profesioniștii în imobiliare au făcut tot posibilul pentru a pune la dispoziția clienților – fie vânzători, cumpărători, chiriași – mijloace pentru a-și continua demersurile.
Activitățile au fost reluate în format fizic imediat ce reglementările au permis acest lucru, iar jucătorii din piață au revenit, astfel că trimestrele 3 și 4 ale anului trecut au cunoscut un reviriment al activității în piața imobiliară.
Debutul acestui an s-a situat sub semnul unei direcții pozitive, dată de relaxarea restricțiilor, astfel că piața cunoaște o creștere constantă a interesului.
Reporter: Cât de mult sunt dispuși studenții să plătească pentru chirie în Cluj-Napoca, prețul mediu?
Cătălin Priscorniță: Într-un oraș universitar cum e Clujul, oferta de locuri de cazare în căminele studențești acoperă doar aproximativ o cincime din totalul necesităților; astfel, din aproximativ 40,000 de studenți , maximum 7000 se pot caza în cămine, restul căutându-și un loc pe piața imobiliară de chirii.
Ei reprezintă o categorie activă în piață, cu căutări specifice, iar proprietarii vin în întâmpinarea acestei cereri, cu oferte care se pretează pe nevoile studenților: garsoniere sau apartamente mobilate și utilate, în zone cu acces la transportul în comun, și în proximitatea instituțiilor de învățământ, și a zonelor comerciale.
Pentru o garsonieră de închiriat, de exemplu, prețul mediu cerut în piață este de 200 euro/lună, iar pentru un apartament de 2 camere este de 320 euro/lună.
Reporter: Cât credeți că va mai crește prețul pe metrul pătrat al imobilelor în Cluj-Napoca?
Cătălin Priscorniță: Cererea de tranzacționare rămâne robustă în Cluj-Napoca, datorită faptului că municipiul nostru rămâne atractiv pe termen mediu și lung, indiferent de trendurile punctuale pe termen scurt, și de evoluțiile pe un cartier sau altul.
Astfel, ne așteptăm ca prețurile pentru chirii să crească în continuare fiind alimentată de creșterea sezonieră pe acest segment. Iar pe piața de apartamente de vânzare, putem anticipa o creștere de aproximativ 10 puncte procentuale, fiind pe de o parte presiunea în creștere a prețului materialelor de construcții, iar pe de altă parte interesul constant al cumpărătorilor.
În luna mai prețul mediu pe metru pătrat la un apartament de 2 camere cerut la vânzare era de 1602 euro/mp.
Reporter: Cât a scăzut prețul chiriilor și imobilelor în perioada pandemiei?
Cătălin Priscorniță: Din datele colectate în baza de date Blitz, prețurile la chirii au scăzut în ultimele 12 luni cu aproximativ 17% al nivelul municipiului Cluj, cu variații mai mici sau mai mari pe diverse zone: în cartierul Bună Ziua de la 445 Euro la 399 Euro, deci o scădere de aproximativ 10%, în zona Centrală de la 450 Euro în August 2020 la 377 Euro în Iulie 2021, deci cu circa 16%. În Plopilor, ca o tendință divergentă, prețurile au crescut de la 419 Euro în iulie 2020, la 470 Euro în luna Mai 2021.
Reporter: Cum v-ați întâlnit cu clienții în pandemie având în vedere restricțiile impuse?
Cătălin Priscorniță: A fost nevoie de multă adaptare și flexibilitate, atât din partea agențiilor, cât și din partea clienților. Noi am venit în întâmpinarea nevoilor clienților, oferindu-le, spre exemplu, posibilitatea de a viziona proprietățile online, în mod gratuit. Am inclus această facilitate de a face un tur online complet al proprietăților în toate pachetele noastre de promovare.