Se pare ca aceia care trag sforile in CSM (adica „gândesc strategic”) credeau ca scapam de monitorizare daca impusca in toate directiile. Calculele au fost proaste si nimeni nu le-a bagat in seama frenezia disctructiva. Desi este departe de a surprinde realitatea crunta a sistemului, mafia de relatii, raportul arata totusi ca la Inspectia Judiciara nu e corect sa fie numiti in principal din Bucuresti.

 
Oricum inspectia e controlata, insa o plaja mai larga de selectie nu ar face-o un instrument atat de bine uns si de unitar.
Pe de alta parte, pana de curand raportul a insistat pe conflictele de interese din CSM, acestea exista in continuare netulburate, fara ca raportul actual sa le mai aminteasca. Astfel, Lidia Barbulescu este in continuare vicepresedinte al ICCJ, Anton Pandrea presedintele sectiei penale a ICCJ, Costel Dragut presedintele CA Craiova, Gheorghe Groza presedintele CA Oradea, toti cumuland calitatea de membru CSM (platit integral). Virgil Andreies este oprit de lege sa cumuleze calitatea de presedinte CSM, ca altfel s-ar afla in aceeasi situatie, neexistand o hotarare CSM in care sa se consemneze vreo optiune pentru activitate permanenta (proasta optiune, cand se pot castiga acceasi bani cu jumatate de munca).
In fine, sa scoatem putina mizerie de sub pres (daca raportul nu prea vrea sa o faca) si sa ne amintim acest episod din ciclul qui custodet custodient:

Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lidia Bărbulescu, a cerut Institutului Naţional de Criminologie să scoată dreptul civil din rândul materiilor pentru examenul de capacitate susţinut de stagiari, pentru a o scuti pe fiica ei de această corvoadă. Conform unei sesizări trimise la CSM de către Ministerul Justiţiei, judecatoarea Bărbulescu a sunat-o direct pe directoarea Institutului Naţional de Criminologie (INC), Dorinica Ioan, cerându-i întocmirea unui regulament separat de susţinere a examenului pentru consilierii stagiari de aici.

 
Lidia Bărbulescu a invocat drept argument o discuţie pe această temă pe care ar fi avut-o membrii Consiliului Superior al Magistraturii, deşi INC este o instituţie subordonată Ministerului Justiţiei. Totodată, vicele Înaltei Curţi a sugerat şi modalitatea de susţinere a examenului, în sensul reducerii numărului de materii care constituiau probe pentru acest concurs. Adică să rămână doar dreptul penal şi criminologia şi să fie scos dreptul civil. După alte câteva zile – toate acestea întâmplându-se în cursul lunii octombrie -, Lidia Bărbulescu a tot sunat, cerându-i conducerii INC să trimită la CSM proiectul cu regulamentul cerut. Interesant este că anterior acestor convorbiri, pe la mijlocul lunii septembrie, fiica Lidiei Bărbulescu, stagiar al INC, a prezentat, sperând într-o aprobare, un proiect asemănător celui cerut de mama sa.

Bineinteles, colegii au scapat-o pe d-na vicepresedinte, pe motiv ca interventia nu a avut loc in exercitarea atributiilor de serviciu.

Sergiu Leon Rus

http://sergiuleon.blogspot.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.