“Sunt câteva pesonalităţi din PSD care au beneficiat de sponsorizări constante din partea lui Hayssam”
 „Hayssam nu a făcut sponsorizări pentru Băsescu sau Geoană”
 Hayssam, singurul caz de terorism din România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune B1TV, că va cere desecretizarea dosarului Omar Hayssam pentru perioada premergătoare răpirii celor trei jurnalişti. Criza jurnaliştilor răpiţi în Irak în aprilie – mai 2005 a făcut „furori” la vremea respectivă. După formarea unei celule de criză, negocieri şi alte demersuri pentru „recuperarea” acestora, situaţia a revenit la normal. În mai 2005, Băsescu declara public faptul că dosarul va fi strict secret şi că, cel mai probabil, va fi făcut public peste 50 de ani. După aproximativ patru ani şi jumătate, planurile preşedintelui s-au schimbat, aparent, din cauza atacurilor politice survenite odată cu campania electorală. “Vă asigur că voi cere celor care au secretizat aceste documente să le desecretizeze, pentru că ele nu mai au valoare operativă acum. Valoare operativă au acum alte documente cu politicienii cu care a luat legătura Omar Hayssam, după ce a fugit în Siria. Acelea sunt de mare interes, cum şoferul lui Omar Hayssam se ducea cu mesaje la un politician sau altul. Dar acelea sunt operative”, a declarat Băsescu săptămâna trecută la B1TV. Cel puţin în ultima perioadă, premergătoare campaniei electorale pentru funcţia de preşedinte al României, disputele publice cu privire la cazul Hayssam au fost extrem de rare. Atât cetăţenii, mass-media, serviciile secrete sau personalităţile publice, se pare că ar fi uitat acel „episod”, iar singurul caz de terorism din România a fost „amânat” pentru momentul alegerilor.

PSD şi Băsescu “se bat” pe Hayssam

Faptul că Hayssam este căutat de Interpol şi că a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism rămâne o “glumă” în comparaţie cu “mizeriile” care se aruncă acum pe scena politică. Astfel, Băsescu acuză PSD că ar avea legături cu sirianul Omar Hayssam sau preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat la postul Realitatea TV că şeful statului a primit sponsorizări de la Hayssam în campaniile din 2000 şi 2004 în care a candidat pentru Primăria Capitalei. Acestea sunt două din declaraţiile referitoare la cazul Hayssam, cxare au apărut “ca prin minune” în ultimele săptămâni. Astfel, potrivit lui Băsescu, în documentele referitoare la cazul Omar Hayssam apar informări trimise lui Ion Iliescu şi lui Adrian Năstase despre ilegalităţile în care era implicat sirianul. Cu toate acestea, preşedintele în exerciţiu a menţionat că afacerile presupusului terorist nu au “încurcate” de informările cu pricina. “Când am fost informat că suspect principal era Omar Hayssam, am cerut toată documentaţia despre el. S-ar putea, dacă va fi nevoie, să mergem până la desecretizarea documentelor în cazul acestuia. Acolo veţi vedea cel puţin 11 informări trimise preşedintelui Iliescu şi 50 trimise lui Adrian Năstase despre ilegalităţile pe care le comite Omar Hayssam, dar cu toate acestea, Hayssam nu a lipsit din cel puţin 20 de delegaţii oficiale. Şi multe informări cu privire la oameni din PSD care aveau legături strânse cu Hayssam. Şi Mohamed Munaf a fost alături de Ion Iliescu în mai multe deplasări. De ce a fost Hayssam cu soţia şi Munaf cu soţia în avionul preşedintelui la vizita din China, la vizita din Rusia sau la forumul româno-german şi nu domnul Iohannis, de exemplu”, a susţinut Traian Băsescu.

Fostul şef SIE “arată” spre PSD

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Ioan Talpeş, susţine că omul de afaceri sirian a “subvenţionat” constant activitatea unor membri PSD. Totodată, Talpeş a menţionat că din informaţiile pe care le deţine, Hayssam nu a “cotizat” nici pentru Băsescu şi nici pentru Geoană. “Realitatea nu o cunoaşte un singur om. Din realitatea pe care o cunosc eu, sunt câteva pesonalităţi din PSD care au beneficiat de sponsorizări constante din partea lui Hayssam. Nu cred că este, la ora actuală, bine să fac eu publice aceste nume. Cred că trebuie să o facă cel care deţine sub control informaţiile respective, conform legii. Este vorba de personalităţi din cadrul PSD, când domnul Hayssam era în joc major, domnul Geoană era într-o poziţie medie, nu era interesant. Am impresia că Băsescu a ajuns în această situaţie, de a fi preocupat de cazul Hayssam, în prima fază doar informativ, iar după aceea, în urma cazului declanşat cu cei trei ziarişti. Asta categoric nu are legătură cu un joc financiar, eu nu ştiu să fi profitat de aşa ceva. Oricum, dosarul nu a fost uitat, a fost vorba de o situare a cazului într-un plan care depăşea în unele perspective problematica relaţionărilor româneşti”, fostul şef al SIE, Ioan Talpeş.

Hayssam, căutat de Interpol

Rolul sirianului în cazul răpirii celor trei jurnalişti, Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci, nu mai este demult secret. După cum a declarat şi Băsescu la B1TV, răpirea acestora a fost organizată de omul de afaceri sirian. “În cazul Hayssam există o mare realitate, trei jurnalişti români răpiţi. Un scenariu care a devenit serios. A fost organizat de Omar Hayssam. Intraseră organele statului pe el şi vroia să facă un serviciu puterii venite în 2004 în speranţa că i se vor opri dosarele. Poate vă întrebaţi de ce preşedintele s-a aşezat la şefia celulei de criză. Eram şeful Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi nu puteam lăsa nimănui altcuiva responsabilitatea recuperării jurnaliştilor. Eu m-am aşezat în fruntea acestui conclav al structurilor de securitate, dar aveam şefii de servicii care erau încă cei numiţi de Ion Iliescu”, a susţinut Băsescu. Omar Hayssam a fost arestat preventiv pentru rolul “jucat” în răpirea jurnaliştilor în 5 aprilie 2005. Anul următor, în 26 aprilie 2006, sirianul a părăsit România după ce fusese eliberat din arest preventiv pe motive medicale. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Omar Hayssam, în 13 iunie 2007, la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie pentru acte de terorism şi la o despăgubire de câte două milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak. În 19 februarie 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul lui Omar Hayssam, ca fiind nefondat. În momentul de faţă, Hayssam este dat în urmărire internaţională prin Interpol, fiind acuzat de terorism.

BOX

Ziarul Gardianul a publicat săptămânile trecute stenograma unei discuţii din care relevă faptul că preşedintele Traian Băsescu i-ar fi promis lui Hayssam libertatea dacă ziariştii răpiţi vor fi eliberaţi. Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a confirmat la Realitatea TV faptul că documentele apărute în presă cu privire la relaţia dintre Băsescu şi Hayssam sunt autentice. În ceea ce îl priveşte pe preşedinte, acesta a declarat că este jenant că se folosesc asemenea documente împotriva şefului statului. “Am văzut într-un ziar de astăzi şi preluat de unele televiziuni un dialog între un responsabil de securitatea naţională la Preşedinţie şi un domn care era arestat în vederea întocmirii dosarului penal, în care a şi fost condamnat. Sigur că astfel de documente pot să plece din instituţiile statului, dar ce este jenant este că se folosesc spusele unui infractor împotriva preşedintelui României, a unui infractor care a minţit pe români multă vreme. Se folosesc spusele unuia care mergea în avion cu preşedintele Ion Iliescu şi care niciodată nu a fost în avionul cu care a circulat preşedintele Traian Băsescu. Ştiţi, alături de Omar Hayssam, de Fatih Taher, era clientela PSD. Se folosesc vorbele unui membru PSD împotriva preşedintelui României. Este un tip de campanie murdară”, a spus Traian Băsescu.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.