Curtea Constitutionala a Romaniei a emis o decizie prin care politicienii ii vor lua la intrebari pe procurorii care s-au implicat in anchetarea fraudelor care au avut loc la referendumul organizat pentru suspendarea lui Traian Basescu. Presedintele comisiei de politicieni care ii va chestiona pe procurori este PSD-istul Toni Grebla care va declansa o adevarata “vanatoare de vrajitoare” printre procurorii, el facand deja anuntul prin care ii cheama pe cei care s-au simtit nedreptatiti de anchete sa depuna plangeri la comisia parlamentara.

Curtea Constitutionala a emis decizia prin care USL-istii vor incepe “vanatoarea” de procurori asupra carora planeaza prezumtia ca ar favoriza puterea de la Cotroceni. Astfel, Curtea a respins sesizarea PDL privind hotararea nr. 38/2012 a Senatului de constituire a comisiei parlamentare speciale de anchetare a abuzurilor procurorilor in aşa-zisul dosar „Referendumul”. Drept urmare, senatorii au dreptul sa ancheteze abuzurile şi sa transmita organelor in drept cine sunt procurorii care şi-au depaşit atribuţiile şi sa ceara audierea, judecarea şi sancţionarea lor de catre CSM. Nu este inca foarte clar – acest aspect se va cunoaşte dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial motivarea deciziei CCR – daca senatorii vor putea sa cheme la comisie şi procurorii care apar in plangerile cetaţenilor. Pe de alta partea, Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, susţine, intr-un comunicat de presa, ca decizia USL de infiinţare a unei comisii de ancheta a referendumului este un demers care incalca separaţia puterilor in stat. "Aceasta iniţiativa, prin care se doreşte anchetarea procurorilor in legatura cu cercetarile efectuate de Poliţie, DNA şi Parchetul General, se inscrie in curentul presiunilor pe care USL le exercita permanent asupra instituţiilor statului şi incercarii de a anihila justiţia, singura in masura sa ancheteze neregulile semnalate in procesul electoral de la referendum. USL subordoneaza justiţia in actul politic", spune Buda. El mai considera ca aceasta incercare de imixtiune in actul de justiţie denota faptul ca "USL a ramas ancorat in tradiţia de a intimida justiţia şi de a incerca sa controleze neregulile semnalate la referendum, printr-o comisie infiinţata cu dedicaţie pentru secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, invinuit pentru infracţiuni legate de referendum", considera deputatul clujean. "Probabil domnul procuror Ponta «a uitat» faptul ca activitatea procurorilor poate fi verificata doar de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste practici sunt extrem de familiare alianţei de guvernamant, din perioada in care liderii din umbra ai acestor formaţiuni exercitau funcţii de conducere in structurile PCR. Din pacate, insa USL se dovedeşte incapabila de a respecta anumite principii europene şi ale statului de drept, privind separaţia puterilor in stat şi de a nu interveni in demersul anchetelor efectuate in justiţie. Astfel, aşa-zişii lideri ai USL nu pot accepta faptul ca Romania este stat european, iar deciziile instituţionale trebuie luate de organele abilitate. Este lamentabil faptul ca USL, in cinci luni de guvernare, nu a invaţat faptul ca justiţia nu este subordonata actului politic", afirma Buda.

USL-istii pregatesc rugurile

De cealalta parte, USL-istii sunt fericiti ca au ocazia sa ii audieze pe procurori. Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat, ca şefii DNA şi Parchetului General vor fi chemaţi la comisia parlamentara privind referendumul, pentru a spune de ce au fost audiaţi oamenii "pe capota maşinii şi puşi sa jure pe Biblie la ieşirea din biserica. Noi vom audia procurorii-şefi. Adica pe acei procurori care au decis modul de acţiune a procurorilor care au fost trimişi pe teren. Dupa care vom solicita sancţiuni disciplinare organismelor abilitate de lege sa-i sancţioneze. Am primit deja o serie de plangeri de la cetaţeni, urmeaza sa mai primim, cine doreşte poate sa vina şi personal la Comisie şi sa ne spuna care au fost abuzurile la care au fost supuşi".  Toni Grebla susţine ca infiinţarea comisiei nu este o interferenţa a politicului in actul de justiţie. "Putem sa zicem, daca un organ al statului (CSM – n.r.) nu-şi face datoria sau refuza sa-şi faca datoria, atunci asistam cu toţii neputincioşi la acest fapt? Trebuie sa existe procedura de a face ca statul sa funcţioneze. In ceea ce priveşte interferenţa in actul de justiţie, nici pomeneala de aşa ceva, nici pomeneala de aşa ceva! Este vorba insa de controlul reciproc şi de verificarea managementului instituţional, nu a unui anumit dosar. Altfel, fiecare putere n-ar da socoteala in faţa nimanui, ceea ce nu este de conceput. Unele acte ale Parlamentului sunt cenzurate de justiţie, Executivul este supus controlului parlamentar. Puterea judecatoreasca nu poate fi verificata, managementul instituţiei, nu pe soluţiile concrete dintr-un dosar sau altul. S-a creat acest fetiş, considerand ca justiţia trebuie sa funcţioneze sub un clopot de sticla, in care nici macar cu privirea nu avem voie sa o urmarim!", a aratat senatorul PSD. Intrebat daca va exista un raport al comisiei senatoriale privind referendumul, Grebla a raspuns: "Un raport se impune, mai ales prin valoarea concluziilor şi corectitudinea concluziilor pe care le trage. S-ar putea sa fie nevoie sa modificam legislaţia, s-ar putea sa sugeram ministrului Justiţiei, procurorului general, preşedintelui CSM sa declanşeze proceduri disciplinare, daca vom constata ca cineva a greşit, a incalcat prevederile legale sau regulamentele proprii. Deci nu noi vom lua masuri, ci vom transmite raportul organelor in drept sa ia masurile prevazute de lege", a declarat Grebla in cadrul unui interviu televizat.

Cine ii va lua pe procurori la intrebari
Senatul a decis, luni, infiinţarea unei Comisii de ancheta privind activitatea desfaşurata de autoritaţile şi instituţiile publice in cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusa de senatori PSD şi PNL. Potrivit votului dat de senatori, din aceasta comisie de ancheta vor face parte senatorii Georgica Severin, Toni Grebla, Ioan Chelaru şi Sorin-Constantin Lazar, propuşi de grupul PSD, Ioan Ghise şi Cristian David, propuşi de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR şi Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR. In cadrul dezbaterilor, liderul Grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, a spus ca senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul pentru infiinţarea acestei comisii, nu işi vor desemna reprezentanţi şi ca vor ataca la Curtea Constituţionala o eventuala decizie in acest sens a Senatului.

“PDL nu intra in capcana!”
In cadrul dezbaterilor, liderul Grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, a spus ca senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul pentru infiinţarea acestei comisii, nu işi vor desemna reprezentanţi şi ca vor ataca la Curtea Constituţionala o eventuala decizie in acest sens a Senatului. "PDL nu o sa intre in aceasta capcana, nu o sa o sa ne desemnam membri in comisia aceasta", a ţinut sa precizeze acesta, adaugand ca iniţiativa este "nelalocul ei" şi incalca principiile democratice şi constituţionale.  "Unul dintre lucrurile esenţiale intr-o democraţie este ca o putere sa se opuna altei puteri, prin urmare puterile sa fie corect separate in stat, ceea ce, in cazul de faţa nu se intampla. Se propune ca noi, legislativul, sa intram peste Ministerul Public, şi sa cercetam ceea ce au facut aceştia in atribuţiile lor de serviciu. Puterea ne propune cu aceasta ocazie ca sa se investigheze de catre legislativ chestiuni legate de un referendum care a fost organizat chiar de actuala putere", a spus el.


Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.