Mai mulți clujeni au ajuns până la CEDO, după ce aceștia se află în imposibilitatea de a-și recupera bunurile naționalizate ilegal de către fostul regim comunist, în ciuda unor decizii judecătorești care le recunosc acestora drepturile de proprietate. Mai mult, statul a vândut proprietățile respective către chiriași.

Practic, în instanțele din România, clujenii au obținut hotărâri definitive în care se constată că naționalizarea de către fostul regim comunist a proprietăților lor a fost ilegală și că nu au încetat niciodată să fie proprietarii legitimi ai acestor proprietăți. În ciuda faptului că titlurile de proprietate nu au fost contestate, reclamanții nu au reușit să intre în posesia proprietăților, întrucât acestea au fost deja vândute de stat către terți. Clujenii nu au primit despăgubiri pentru aceste proprietăți, motiv pentru care cazurile au ajuns până la CEDO. Practic, reclamanții spun că în cazul în care nu-și pot recupera proprietățile, cer să fie despăgubiți pentru pierderea unor astfel de bunuri.

Ce hotărât CEDO

După ce a deliberat în camera de consiliu în luna septembrie 2020, CEDO le-a dat dreptate clujenilor. Practic, Curtea consideră că returnarea imobilelor în cauză i-ar plasa pe reclamanți cât mai posibil într-o situație echivalentă cu cea în care s-ar fi aflat dacă nu ar fi existat o încălcare a legii. În absența unei astfel de restituiri, Curtea consideră că statul trebuie să plătească reclamanților, pentru daune materiale, o sumă corespunzătoare valorii actuale a bunurilor lor.

”În ceea ce privește sumele solicitate pentru pierderea profitului, Curtea nu poate specula cu privire la posibilitatea și randamentul închirierii clădirilor în cauză care depind de mai mulți factori. Prin urmare, respinge această parte a cererii.
De asemenea, Curtea a observat diferența dintre estimările făcute de reclamanți cu privire la valoarea proprietăților lor și cele prezentate de guvern. Având în vedere informațiile pe care le are la dispoziție cu privire la prețurile bunurilor imobile de pe piața locală, inclusiv documentele prezentate de părți, și jurisprundența sa constată privind cazuri similare, Curtea consideră că este rezonabil și echitabil să acorde reclamanților sumele indicate (n.r. prezentate mai jos) pentru daune materiale”, arată CEDO.

Prin urmare, Curtea a hotărât că statul trebuie să restituie clădirile solicitanților în termen de trei luni. În caz contrat, statul trebuie să le plătească acestora, în același termen de trei luni, sumele pe care vi le prezentăm mai jos.

Lista imobilelor din Cluj, ajunse la CEDO

Moștenitorii lui Victor- Gavril Ilieș (respectiv Ilieș Oltița, Adrian-Victor Ilieș, Raluca-Alexandra Sasu și Victor Rares Ilieș) sunt proprietarii a cinci apartamente din clădirea situată pe strada Memorandumului nr. 4, potrivit unei hotărâri definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție din anul 2007. CEDO a decis ca statul trebuie să le acorde tuturor solicitanților în comun suma de 520.000 lire.Aceștia au fost reprezentanți în instanță de către avocatul. Andreea Nicoleta Rauca-Damian.

Strada Memorandumului nr. 4.
Un alt caz este cel al familiei Lengauer. Ana și Constantin sunt austrieci și locuiesc în Viena. Potrivit deciziei definitive a Curții de Apel Cluj din octombrie 2003, cei doi sunt proprietari ai unui apartament de pe strada Dontath nr. 13. CEDO a stabilit pentru aceștia că statul să le dea daune morale/material în valoare de 85.000 euro, plus altă sumă de 3.900 euro reprezentând costuri și cheltuieli. Familia Lengauer au fost reprezentanți în instanță de către avocatul Ioana Stanca Gidro.
În aceeași situație este și familia dr. Gheorghe Ghidrai, decedat în 2012. Moștenitorul acestuia, George Liviu Ghidrai, medic stomatolog, este proprietarul a șase apartamente pe strada Crișan nr. 12, potrivit deciziei definitive a Curții de Apel Cluj din februarie 2007. Coproprietar al apartamenrtelor este și Agatha Eva Maria Kovats. CEDO a decis ca statul să îi plătească lui Ghidrai daune în valoare de 402.500 euro și încă 402.000 euro și doamnei Kovats. Aceștia au fost reprezentanți în instanță de către avocatul Letitția Zorica Codoban.
Imobilul situat pe strada Crișan nr. 12.

În 2004, șase persoane au obținut decizia definitivă a Curții de Apel Cluj prin care li se recunoaște dreptul de proprietatea pentru un apartament de pe strada Fortăreței nr. 2. CEDO a stabilit că aceștia trebuie să primească de la stat daune în valoare de 56.500 euro și alți 1.112 euro reprezentând costuri și cheltuieli. Marcela Ileana Cutcan, Lucreția Popp, Mircea Nicolae Ban, Dumitru Ban, Delia Veronica Șerb și Octavian Neamțiu au fost reprezentați de către avocatul Radu Chiriță.

Veronica Trifu este proprietară a unui apartament din imobilul situat pe Bulevardul Eroilor nr. 15, potrivit unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție din anul 2006. Potrivit CEDO, statul trebuie să o despăgubească pe Veronica Trifu cu suma de 50.000 euro și încă 2.000 euro reprezentând cheltuieli de judecată. Aceasta a fost reprezentată în instanță de către avocatul Ovidiu Laurențiu Podaru.

Bulevardul Eroilor nr. 15.

În 2009, Marina Ioana Schackert care locuiește acum în Koln, Germania, a obținut la Curtea Supremă o decizie definitivă a dreptului de proprietate a unui apartament din imobilul de pe Regele Ferdinand nr. 27. CEDO a stabilit că trebuie să-i plătească acesteia daune materiale și morale în valoare de 30.000 de euro. Aceasta a fost reprezentată de către avocatul Mihaela Elena Burzo.
Strada Regele Ferdinand nr. 27.

Și Augusta Rada Muntean este proprietara unui apartament în clădirea situată pe strada Baba Novac nr. 20, potrivit deciziei definitive a Curții de Apel Cluj. În absența unei restituiri a apartamentului, statul trebuie să-i plăteasca clujencei 53.500 euro reprezentând daune materiale și morale. Femeia a fost reprezentată de avocatul Laurențiu Ovidiu Podaru.
Strada Baba Novac nr. 20.

Potrivit unei decizii a ÎCCJ din ianuarie 2004, clujeanul Onoriu Alexandru Brătfălean este proprietarul unei case și a unui teren în Târgu Mureș pentru care statul trebuie să-i plătească 180.750 euro daune materiale și încă 5.000 euro daune morale.

Patru persoane din Târgu-Mureș, moștenitori ai Anei-Maria-Helena Logothetti trebuit să primească de la stat 80.000 euro daune materiale și încă 5.000 euro daune morale. Potrivit hotărârii definitive a Curții de Apel Cluj, cei patru sunt moștenitorii unui apartament în clădirea de pe strada George Coșbuc nr. 6 din Cluj-Napoca.

Iudita Emoeche Agneta Nagy din Târgu-Mureș și este proprietara unui apartament în clădirea de pe strada Gh. Bilașcu (Republicii) nr. 25. Potrivit CEDO, statul trebuie să o despăgubească pe femeie cu suma de 100.000 euro reprezentând daune materiale. Aceasta a fost reprezentată de avocatul Călin Stregăroiu.

Strada Republicii nr. 25.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.