La 3 luni după terminarea mandatului, clujenii și-au reluat viața. Povestesc despre experiența lor în funcțiile pe care le-au ocupat în Parlament, ne spun care au fost realizările lor și care este părerea lor despre ce ar trebui să facă colegii lor, care își continuă activitatea în următorul mandat.

Fostul deputat PSD Cornel Itu spune că s-a reapucat de afaceri. Întrebat despre cum a fost să fie parlamentar, el a declarat că a fost ”o funcție în care toți merg foarte entuziaști că vor face enorm de multe lucruri, dar una este legislativul și alta este executivul. În măsura în care poate legislativ. Activitatea parlamentară, din punctul meu de vedere, este destul de greoaie sub aspectul proiectelor legislative, la răspunsul la interpelări, la întrebări, uneori miniștri își pun consilieri lor, nu aprofundează subiectul respectiv, îți dau răspunsuri în doi peri”.

El mai adaugă și că nu îi este dor de Capitală și că face sport și, câteodată, ”puțină politică”!

Dacă ar mai fi prins un mandat, Itu spune că ar fi încercat să se ia de piept cu pandemia.

”În primul rând pandemia a blocat industria în general, HORECA, în special, și turismul.  Se simte acut în întreaga țară. Cred că Guvernul actual și Parlamentul ar trebui să ia măsuri deosebite, apropo de vaccinare, apropo de anumite demersului pe care cei de la HORECA le fac, cei de la spectacole, cei de la sport. Trebuie găsit o cale de a continua viața într-o anumită normalitate, cu anumite condiții deosebite. Se simte oarecum și în industria de hârtie, în industria pieselor de mașini. (…) Și educația dacă vedeți online și cealaltă, arată ca niște goluri care se vor resimți în următori ani. E o etapă grea, atât pentru ecxecutiv cât și pentru Parlament, dar trebuie să se coalizeze pentru niște măsuri benefice și practice și pragmatice pentru România”, a conchis fostul deputat PSD.

Din scaunul de deputat la masa de control ginecologic

După ce și-a încheiat mandatul, Stamatian Vasile, fostul deputat PNL, s-a reîntors la munca sa din cadrul Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca. Iar când a fost întrebat cum i s-a părut funcția sa în Parlament, a zis că a fost o experiență pozitivă din care a avut multe de învățat. “Poate că am greșit că nu am mai candidat, pentru că în primul mandat te înveți ce ai de făcut, care sunt drumurile și care sunt posibilitățile”.

Pentru el, șederea la București a fost și o oportunitate de a fi aproape de familie “Băiatul meu e în București. Seara puteam să bem, să îmi văd nepotul, să stau de povești cu fiul meu”. De asemenea, declară că s-a simțit bine în colectivul din Parlament și a “acționat ca și cum ar fi fost familia mea.“ a zis fostul deputat.

Dacă Stamatian ar mai fi participat la încă un mandat ar fi continuat să facă proiecte în domeniul sănătății. “În sănătate, acum este foarte mult de făcut și în momentul de față sunt 2 sectoare unde este tragedie, în învățământ și sănătate. Și dacă nu este destulă inteligență ca să se reconstruiască ca lumea toate poveștile astea va fi necaz. Discutam cu un prieten aseară, vreau să ști că eu am sărbătorit cu comuniști în momentul în care a fost afirmația că s-a lichidat analfabetismul din România. Astăzi jumătate sunt în pericol de a deveni analfabeți. Nu se poate să meargă în continuare așa. Trebuie găsită o soluție. Nu sunt eu cel care ar trebui să găsesc soluția. Că nu sunt cel mai indicat și nici cel mai deștept în segmentul ăsta”, declară Stamatian. 

Continuă să vorbească despre problemele din învățământ, cu care se confruntă părinții copiilor cu dizabilități “Când aud că apare o discuție de asta, când un secretar de stat zice că copii cu dizabilități nu pot să meargă la școală, să facă online, de acasă. Păi nu poți să-l compari pe ăsta care are deficiențe de adaptare, down sau autism, cu nepotul meu care când i-a spus învățătoare că vreau să te văd și-a făcut o poză și i-a pus-o pe ecran să-l vadă. Fără mijloace educative, fără apropiere, fără empatie, fără metode speciale nu se poate. Și atunci pe ăsta îl trimiți acasă? Înseamnă că doamna respectivă habar nu are ce înseamnă aceste handicapuri”, conchide fostul deputat clujean.  

De regretat, nu regretă nimic din perioada mandatului său, dar este mândru de proiectul de lege a prevenției, care cuprindea toate programele de sănătate, care încă nu a fost aplicat.

Fostul deputat Nasra s-a apucat de comunicare

Nasra Gabriel Horea, fost deputat PSD, în prezent este asociat la o firmă de comunicare. Funcția de deputat i s-a părut “onorabilă, plină de responsabilitate și mă bucur că am putut să mă descurc onorabil și cred că nu am făcut de râs nici clujeni, nici colegii de partid. M-am descurcat bine!”. 

El a crescut în București și a locuit acolo până la terminarea facultății, dar preferă Clujul peste Capitală și se consideră mai mult clujean decât bucureștean, dovadă că după terminarea mandatului s-a reîntors în Clujul său iubit.

Naiv și muncitor

În naivitatea lui, Nasra a crezut că pandemia ar fi putut reprezenta o oportunitate de a aduce unele reforme la instituția statului, dar nu a fost să fie și lucrurile au rămas la fel. “Cred că o reformă a instituțiilor statului era utilă, acum spre finalul pandemiei.” De asemenea se arată sceptic cu privire la finanțarea cu care “Klaus Iohannis s-a lăudat” și  consideră că o a treia mare problemă a României este autostrada Pitești-Sibiu, la care ministrul USR încă nu a începu să lucreze.

În cazul în care Nasra și-ar fi continuat cariera de parlamentar cu încă un mandat ar fi adus în discuție un proiect de lege care reglementeze casele de pariuri. 

“Era vorba de un proiect de lege care punea puțin în discuție modalitatea în care se organizează casele de pariuri. Sub o formă sau alta, nu neapărat distingerea activităților lor,  un pic poate ar necesita o reglementare, ca să zic așa. Pentru că foarte mulți tineri, din punctul meu de vedere, au acest viciu, poate ar fi fost necesar.” a declarat Nasra.     

El consideră că toate proiectele de lege care la care a lucrat au fost făcute alături de colegii săi PSD. Nu le consideră realizări personale.

“Nu e neapărat o realizare personală. (…) Legile respective le-am trecut alături de colegii mei. Nu a fost legea lui Horia Nasa. Au fost promovate de grupul PSD.” răspunde fostul parlamentar PSD.

Cruciatul mediului

Fostul deputat USR, Dohotaru Adrian, își continuă cruciada de apărare a mediului ca director executiv al Asociației Societatea Organizată Sustenabil S.O.S. “În momentul de față sunt implicat într-un proiect pe fonduri norvegiene legat de arii naturale urbane. Luăm în calcul sa propunem Primăriei Cluj-Napoca și Pădurea Hoia-Baciu ca arie naturala urbană protejată, ca să nu mai fie supusă presiunii antropice și imobiliare, plus tăierilor legale și ilegale. Puteți întreba Primăria dacă e de acord cu această idee”, spune Dohotaru.

Funcția de deputat i s-a părut “mult prea privilegiată material, în raport cu posibilitățile reale”. La București a făcut cât a putut, conform spuselor sale. “Dor e mult spus, dar era o perioadă în care încercam să fac cât pot. Așa cum Clujul este din anumite puncte de vedere un sat, Bucureștiul este o comună, în sensul că poți rezolva mai multe lucruri”, este de părere Dohotaru.

Dacă ar mai fi continuat cu încă un mandat, Dohotaru ar fi continuat lupta pentru apărarea spațiilor verzi precum și a ariilor naturale urbane. Ar fi continuat să lucreze la dezvoltarea unor rețele de arii naturale urbane, similare cu Parcul Național Văcărești.

“E o lege a ariilor naturale urbane, mai ales orașelor care au o dezvoltare urbană haotică, așa cum e Clujul. Are nevoie de arii naturale urbane care pot să fie așa cum am propus, în Parcul de Est, și până la urmă a acceptat primăria. Așa cum vrem să propunem la Someș și, dacă aveam resursele necesare, expertiză și așa mai departe, în Pădurea Făget, în Pădurea Hoia-Baciu și celelalte zone. Asta ca să localizez pe Cluj. Legea se aplică la nivel național. Ideea e de a avea mai multe exemple asemenea Parcului Național Văcărești. De altfel noi suntem într-un parteneriat cu Asociația Parcului Național Văcărești, pentru a creea o rețea de arii naturale urbane și de a aduce legea până la capăt, să fie votată și aplicată.”      

Citește și: George Simion și-a donat și luna aceasta salariu de deputat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.