Planul de management al Claudiei Gherman, cu care a candidat pentru funcția de manager, nu e de găsit pe site-ul spitalului. De altfel, toate anunțurile legate de angajări au fost anonimizate și nu mai sunt disponibile, sub argumentul GDPR-ului. Să fie Claudia Gherman ușa de biserică în privința GDPR-ului? Sau pur și simplu doamna manager dorește să ascundă niște persoane pe care le dorește în poziții cheie din spital?

În ultimul timp, în ziarul nostru ați putut citi mai multe articole despre modalitatea în care se fac angajările la spitalul vremelnic păstorit de doamna Claudia Gherman. Apropo pe la bucătăria spitalului se vorbește că fiul domnului președinte Puia a dormit un pic mai mult cu o noapte înainte de examenul organizat de către spital și nu a mai ajuns în timp util să susțină examenul. A candidat singur și a ieșit pe locul doi. 

Postul a fost la concurs în data de 31 ianuarie 2022 și, potrivit anunțului, criteriile specifice de selecție impuneau candidaților să dețină o diplomă de licență în specialitate, iar dacă aceștia dețineau un certificat de calificare ca bucătar reprezenta un avantaj. Selecția dosarelor a avut loc în 3 februarie, când au fost admise cinci dosare, iar susținerea interviului a avut loc în 7 februarie, când fiul președintelui Colegiului Medicilor, Vlad Puia a tras lozul câștigător și a fost declarat admis, deoarece a fost singurul care a avut avantajul stipulat în anunț. Să fie doar o simplă întâmplare?

Sigur, înțelegem până într-un punct dorința de a anonimiza numele candidaților (să nu îi vedem pe cei care candidează pentru încă jumătate de normă în cadrul spitalului, fiind, pe deasupra și beneficiari de pensii speciale), dar totuși… ce date cu caracter personal poate ascunde planul de management? Poate doar date despre caracterul celui care decide și dispune să se ascundă această informație… 

Nu mai vorbim aici de planul strategic al spitalului. Conform site-ului SCJU, încă trăim în perioada 2016-2020. E chiar atât de greu pentru doamna manager Gherman să gândească strategic? Poate vorbește la Serviciul de Management al Calității să încropească pe repede înainte un plan strategic, pentru perioda 2021-2025 și să-l posteze pe site-ul spitalului. Când ai doar prezența la simpozioane și TV în minte, cu siguranță e greu să te gândești la strategia de dezvoltare a celui mai mare spital din Transilvania. 

Să revenim totuși la motivele care au împins-o pe Claudia Gherman să-și ascundă planul de management.  

Ipoteza noastră e că, după un an și jumătate de când și-a făcut cuib la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, doamna Gherman a constatat că nu a livrat aproape nimic din ce a promis. Aceeași constatare au avut-o, probabil, și cei cărora doamna, însetată de putere, le-a promis marea cu sarea după ce ajunge manager. Se pare ca nici lor nu le-a livrat tot ce le-a promis, dar pentru ei face tot posibilul. Încotro să o ia acum? Acum când, unul câte unul, îi pleacă aliații și când, puțin câte puțin, ajunge de râsul târgului? 

Ce nu putem înțelege, totuși, de ce doamnei Gherman nu îi cere nimeni demisia când există ditamai plângerea penală într-un dosar de malpraxis? 

Da, malpraxis din acela urât, în urma căruia a murit un om, iar doamna Dr. Gherman făcea intervenții chirurgicale în sistem de telemedicina, de acasă.

Pentru D-na Claudia Gherman, după cum observăm și noi și după ce vorbesc angajații prin spital, strategia spitalului sau mai bine spus bunul mers al spitalului nu a fost o prioritate pentru ea. Pentru ea cele mai importante obiective au fost obiectivele trasate și nu cele venite odată cu funcția de manager.

Înainte de toate a început să facă, prin spital, curățenia de primăvară și de toamnă. 

De câte ori s-a ivit o ocazie favorabilă pentru ea, a înlăturat câte un șef de secție sau șef de serviciu pentru a face loc unor personaje de poveste sau mai bine zis, din povestea ei. Primul schimbat a fost coordonatorul de bloc operator de la Chirurgie Generala 1. După care a urmat înscăunarea șefilor de secție de la Chirurgie Generala 1 si Obstetrica Ginecologie 1, prorectoruI UMF George Dindelegan și Daniel Mureșan. Este foarte important de remarcat că cei doi nu au demisionat în termen de 30 de zile de la momentul în care au ajuns șefi de secție. Deci sunt într-o potențială stare de incompatibilitate. Două salarii la stat în același interval de timp. Are balta pește. Ei mai lucrează și în privat!!! Dar, curioși din fire cum suntem, așteptăm finalul. Nu știm încă exact în ce categorie să încadrăm ceea ce se desfășoară în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca: comedie, SF, dramă, acțiune, etc. Sigur, depinde de ceea ce mai urmează, dar și de final!

Sezonul I putem să-l numim după frumoasele versuri „Nu contează cât de lung am parul, important e cât și cum gândesc”. 

Pentru cei care nu au vizionat întregul sezon, vom reveni din când în când cu rezumate:

D-nul Dr. Lucian Fodor, împreuna cu tot colectivul de medici, a fost constrâns să demisioneze din funcția de medic șef al Compartimentului de Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructive, dar desigur nu este nicio pierdere pentru pacienți deoarece doamna Gherman are și specialitatea de chirurgie plastică.  

D-na doctor Trif Mihaela a fost înlocuită peste noapte de la șefia Secției de Oncologie Medicală cu d-na doctor Larisa Ciule. Gurile rele zic că soțul doamnei Ciule, reprezentant medical fiind este văzut foarte des intrand în clădirea administrației. Să fie doar o simplă coincidență?

D-nul doctor Marius Fodor a fost înlocuit din funcția de medic șef al Secției Chirurgie Vasculară dar și în aceasta situație doamna manager având și specialitatea de chirurgie vasculară poate gestiona de una singură situația. Se vorbește prin spital că atunci când doamna nu va mai fi manager si-ar dori să se întoarcă pe secția de Chirurgie Vasculară. În acest sens, într-un foarte mare secret a și făcut ceva demersuri pe la UMF.

Ultima demisie este cea a medicului șef de laborator Dan Colhon care a demisionat de la conducerea laboratorului de analize medicale, laboratorul fiind una dintre cele mai eficiente structuri ale spitalului, iar medicul Iuliu Bărăian, șeful secției Medicină internă I, după doi ani grei de pandemie, ani în care a gestionat foarte bine activitatea medicală de la nivelul secției, a fost schimbat din funcție.

Să nu uităm că primul șef de secție care a demisionat în mandatul doamnei manager, a fost medical urgentist Raluca TAT. Doamna Dr. Raluca TAT a demisionat de la conducerea Unității de Primiri Urgențe. Unitatea de Primiri Urgențe a fost premiată la gala elitelor medicale pentru modul în care au reușit să gestioneze activitatea medicală de urgență în cei doi ani de pandemie. Concluzia care se trage este că în marea majoritate a cazurilor profesionistii din spitalul județean nu sunt compatibili cu principiile doamnei manager Gherman. 

Toate aceste schimbări de șefi de secție au avut loc fără o analiză minimă a indicatorilor de performanță ai secțiilor iar ceea ce este și mai revoltător este faptul ca la Ortopedie, Dr. Eugen Salca este păstrat ca și șef de secție, atenție, fără a efectua măcar o intervenție chirurgicală pe lună. Un exemplu bun de urmat. 

Așa cum am mai amintit din spital au mai plecat medicii Radu Motocu, Radu Drașoveanu, Horațiu Rotaru, Doinel Rădean.

Am pus pariu că urmează sezonul II, cu alte schimbări de personaje. Eroul principal: d-na Loredana Ungureanu, locul desfășurării: Clinica Dermatologie, acțiunea: numire șef de secție! Să vedem cine pierde pariul! Ar vrea să mai schimbe și șefii de secție de la ORL, ATI Chirurgie II.

În ceea ce privește investițiile din spital observăm că este o liniște totală, oare pentru că cele mai semnificative resurse au fost alocate, pe prietenii și principii numai de doamna Gherman știute.  Fondurile au fost alocate pentru reparații curente la Blocurile operatorii care deservesc secțiile Chirurgie generală I și II și pentru reparații curente la clădirea Radiologie. Secția clinică Chirurgie Generala I este condusa de catre Conf dr. George Dindelegan, fost președinte al CA și a comisiei de concurs care a intalnit-o pe doamna manager. Secția clinică Chirurgie Generala II a fost condusă de către doamna Claudia Gherman,  iar la Radiologie este rezidenta fiica doamnei manager, iar doamna dr. Cristiana Ciortea fosta manager și membru în comisia de concurs. 

În concluzie fondurile sunt direcționate acolo unde avem neamuri și prietenii. Prietenii știu de ce?

Ghidată de cuvintele unei alte blondine, Marilyn Monroe, managera Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca ar putea spune că „dacă ai de gând să fii o persoană cu două fețe, cel puțin una dintre ele trebuie să fie drăguță”. 

Ștefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.