Organizațiile politice și-au desemnat candidații la alegerile parlamentare care vor avea loc în luna decembrie. La Cluj, structurile politice au depus la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru Camera Deputaților și Senat pentru alegerile din data de 6 decembrie.

Gazeta de Cluj și-a propus să analizeze acțiunile reprezentaților clujeni din cadrul Camerei Deputaților, care au mai avut parte de un mandat, respectiv ce proiecte de lege au introdus și ce inițiative au avut. 

În cadrul organizației politice PNL, candidatul Moisin Radu deschide lista pentru Camera Deputaților, următorii candidați fiind: Sărmaș Sabin, Moldovan Sorin, Burciu Cristina, Cîmpean Ovidiu, Coraian Zoltan, Marc Marinela, Vaman Daniel, Vaida Ovidiu, Molhem Bashar, Moga Sebastian, Rusu Ionuț și Steopan Florin.

Dintre candidații menționati, Moldovan Sorin-Dan a mai avut parte de un mandat în Camera Deputaților în perioada 2016-2020. 

Ce legi a introdus Moldovan Sorin-Dan

Moldovan Sorin-Dan, reprezentant clujean din partea formațiunii politice PNL, a inițiat 113 propuneri legislative, dintre care 27 au fost aprobate legi. Pe lângă acest lucru, Moldovan Sorin a preluat cuvântul de 112 ori în cadrul a 77 de ședințe, dintre care 9 au fost declarații politice.

Dintre inițiativele politicianului, care au rezultat ulterior în Proiecte de Lege, se numără: proiectul de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi – Târgu Mureş Autostrada Unirii, propunerea legislativă pentru modificarea legii privind regimul deşeurilor, propunerea legislativă pentru completarea legii vizând serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi a legii privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. 

De asemenea, printre proiectele care au fost aprobate ca legi se mai numără cele referitoare la: instituirea zilei de 11 martie ca Ziua naţională a Meseriilor, acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificări ulterioare, a fost inițiată tot de politicianul Moldovan Sorin-Dan. Propunerea privind alocaţia de stat pentru copii, proiectul de lege (cu modificări și completări) privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice, propunerea de îmbunătățire a cadrului organizatoric şi funcţional în vederea depistării precoce a cancerului profesional şi a pneumoconiozelor, propunerea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, dar și propunerea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal sunt alte inițieri legislative ale lui Moldovan Sorin-Dan, reprezentant al formațiunii politice PNL. 

Politicianul a mai inițiat proiectul pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, cel privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca, proiectul (completare) privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cel pentru modificarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale, precu, și proiectul privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România.

Printre inițiativele politicianului Moldovan Sorin-Dan care s-au concretizat în legi s-au mai numărat și proiecte privind modificări și completări ale legislației. 

Formațiunea politică PSD Cluj a depus la rândul ei candidaturile pentru Parlamentul României la Biroul Electoral Județean Cluj. La Camera Deputaților, lista o deschide Patriciu Achimaș-Cadariu, director medical al Institutului Oncologic Cluj Napoca și fost ministru al Sănătății. Locul doi este ocupat de Alexandru Cordoș,  președinte interimar al PSD Cluj, urmat de Ovidiu Săcară, fost director la C.N. Poșta Română, locul patru este ocupat de Horea Chirteș, jurist, urmat de Cornel Itu, actual deputat în Parlamentul României.

Propunerile legislative ale lui Cornel Itu, promulgate legi 

Politicianul PSD Cornel Itu a luat cuvântul în 16 ședințe (19 ori) și a depus, în scris, 44 de declarații politice. Cornel Itu a inițiat 81 de propuneri legislative, dintre care 30 au fost promulgate legi.

Printre proiectele de lege inițiate de politicianul PSD Cornel Itu, ulterior promulgate ca legi se numără: salarizarea personalului plătit din fonduri publice, programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană, programul de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane, programul de încurajare a investiţiilor din zona montană, programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană, precum și proiectul pentru modificarea şi completarea legii privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional și cel pentru pentru modificarea şi completarea legii privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Proiectul de lege privind instituirea zilei de 14 septembrie – Ziua naţională a constructorului a fost inițiat tot de reprezentantul PSD al Camerei Deputaților Cornel Itu, alături de cel privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum și alături de cel pentru modificarea şi completarea legii privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru completarea legii privind drepturile pacientului. 

Deputatul a mai inițiat și proiectul privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Transportului şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” -S.A., în domeniul public al oraşului Huedin, comunei Sâncraiu şi comunei Călăţele, precum și cel privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca. 

Printre inițiativele politicianului PSD care s-au concretizat în legi s-au mai numărat și proiecte privind modificări și completări ale legislației. 

Csoma Botond deschide lista Camerei Deputaților formațiunii politice UDMR Cluj. Candidatul în cauză a mai avut parte de un mandat în perioada 2016-2020. Ceilalți candidați propuși de către UMDR Cluj pentru alegerile parlamentare sunt, în ordine, următorii: Talpas Botond, Oláh Emese, Kovrig Annamária, Buzás-Fekete Mária, Zeng János, Rácz Béla-Gergely, Csorba István, Lőrinczi Zoltán-László, Balla Ferenc, Kerekes Emöke-Ibolya, Fugel Edina, Bodis László.

Ce proiecte de lege a inițiat Csoma Botond

Csoma Botond a inițiat 90 de propuneri legislative, dintre care 25 au fost promulgate drept legi. Reprezentantul UDMR Cluj a luat cuvântul de 42 de ori, în cadrul a 39 de ședințe, dintre care două au fost declarații politice.

Politicianul Csoma Botond a introdus proiectul de lege privind biletele de valoare care pot fi acordate angajaților, cel privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România și, nu în ultimul rând, a inițiat și proiectul de lege privind registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. 

Deputatul a mai introdus proiectul de lege privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice și a modificat legea privind reforma din domeniul sănătății.

Pe lângă proiectele introduse se numără și legea privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului și din administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca. 

A mai inițiat proiecte de lege pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, pentru acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Nu în ultimul rând, politicianul a introdus și legea privind organizarea şi finanţarea serviciilor de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor, precum și cea privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri. 

Reamintim că din cadrul alianței politice USR-PLUS, singurul candidat propus, însă fără a prinde loc eligibil, și care a mai avut parte de un mandat în perioada 2016-2020 este Emanuel Ungureanu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.