Liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda susține că demersul UDMR vine în contextul fragilizării majorității PSD-ALDE. Daniel Buda dă asigurări că membrii PNL vor spune la proiectul UDMR așa cum s-a spus și altă dată: „Pe aici nu se trece!’’

„UDMR ne-a obișnuit de-a lungul timpului să se comporte precum o fiară care simte mirosul sângelui de animal rănit, încercând să sfâșie pământul românesc considerându-se mereu îndreptățit să disprețuiască cele mai elementare norme constituționale”, a spus liberalul. Europarlamentarul arată că, ținând cont că România are o coaliței guvernamentală fragilă, măcinată de jocuri de interese și preocupată doar de o agendă personală, desprinsă demult de problemele reale ale cetățenilor, va privi preocupat acest demers al UDMR.

Liberalul clujean Adrian Oros crede că nu este cazul să vorbim despre reorganizare pe criterii etnice, din mai multe motive.

“Eu cred că azi nu se cuvine să discutăm despre o reorganizare administrativ teritorială pe principii etnice, în primul rând pentru că e profund neconstituţional. În rest, se vorbeşte de reprezentare proporţională în instituţiile administrative, de exemplu. În toate instituţiile administrative, consilii judeţene şi locale reprezentarea este proporţională pentru că se bazează pe rezultatul alegerilor. De asemenea, în privinţa manifestărilor culturale, am participat la o sumedenie cu plăcere şi mai ales la Cluj (n.red ale etniei maghiare) şi nu am auzit niciun organizator nemulţumit de condiţii. Nu voi vota un astfel de proiect”, a declarat deputatul PNL Adrian Oros.

Liderul PSD Cluj, deputatul Horia Nasra spune că nu va vota proiectul de lege care prevede posibilitatea obţinerii “unui statut de autonomie specială” şi „regiuni de dezvoltare separate”și “niciun alt proiect de acest gen!”.

“România este un model atât pentru statele membre ale Uniunii Europene cât şi pentru spaţiul extracomunitar în privinţa drepturilor şi libertăţilor minorităţilor naţionale, calitatea vieţii şi realizarea obiectivelor de investiţii locale şi naţionale fiind prioritare pentru ambele comunităţi.

Cu siguranţă că pianul lui Béla Bartók și vioara lui George Enescu sunt în egală măsură apreciate şi ascultate şi în Cluj sau Alba şi în Harghita”, argumentează deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.

Vicepreședintele ALDE, deputatul clujean Steluța Cătăniciu susține că proiectul de lege inițiat de UDMR care prevede posibilitatea înființării unor regiuni de dezvoltare separate care pot obţine ”un statut de autonomie specială” este o provocare. ‘’Proiectul UDMR este o provocare, ca multe altele, în anul în care România sărbătorește Centenarul. Spun că este o provocare pentu că știu și ei că nu va trece. Niciun parlamentar ALDE nu va vota un astfel de proiect și sunt convinsă că la fel vor reacționa și parlamentarii PSD.

Au mai avut astfel de manifestări. În 2012 Kelemen Hunor spunea că interesele României nu stau în sintagma de stat național iar Constituția României trebuie schimbată. Este evident că nu vor renunța niciodată la ideea autonomiei teritoriale a maghiarilor din Ținutul  Secuiesc, Laszlo Tokes permițându-și chiar să spună despre Constituția României că nu este Sfânta Scriptură, ea putând fi schimbată, însă acești oameni trebuie să înțeleagă un lucru: în Constituția Romaniei, la art.1 este definit statul român ca stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil, iar acest lucru este sfânt pentru toți românii’’, a subliniat deputatul ALDE, Steluţa Cătăniciu.

Reprezentantul USR Cluj în Camera Deputaţilor Emanuel Ungureanu sugerează UDMR-ului să îşi rezolve mai întâi problemele din “propria ogradă” şi să îşi restabilească priorităţile. Potrivit lui Ungureanu, Uniunea are datorii uriaşe chiar faţă de comunitatea pe care o reprezintă în domenii extrem de importante cum ar fi sănătatea. “UDMR nu a fost niciodată partid de opoziţie, a fost tot timpul la putere. Asta înseamnă că a avut posibilitatea să dezvolte spre exemplu infrastructura spitalicească din judeţele unde există majoritate maghiară. Întrebarea este bineînţeles retorică: știţi cum arată spitalele din Miercurea Ciuc? UDMR nu susţine financiar dezvoltarea infrastructurii în educaţie şi educaţie, adică exact acolo unde au majoritatea în consiliile judeţene… Vă mai dau un exemplu. Spitalul de Pneumoftiziologie din Târgu Mureş,o clădire din 1904, un focar de infecţie, administrată de Consiliul Judeţean Mureş condus de preşedintele care este de la UDMR

Deci ce vreau eu să spun este că nu poate vorbi UDMR de dezvoltarea unor regiuni istorice şi de drepturi ale minorităţilor când ei sunt tot timpul la putere şi au datorii uriaşe faţă de comunitatea pe care o reprezintă, cel puţin în zone unde am expertize şi informaţii că nu îşi fac datoria. Poate să spună UDMR că fiind la putere s-a ocupat de comunitatea pe care o reprezintă şi dacă da, cum poate demonstra acest lucru în sănătate, de exemplu?”, spune deputatul Emanuel Ungureanu.

Liderul UDMR Cluj Csoma Botond spune, pe de altă parte, că nu e cazul să se creeze o isterie naţională pe marginea acestui subiect, pentru că nu este vorba de un proiect îndreptat împotriva românilor.

“Nu înţeleg de ce s-a iscat aşa o isterie naţională pe acest subiect, nu dorim să furăm Ardealul, nu este nimic îndreptat împotriva românilor. Au fost anumite prevederi referitoare la minorităţile naţionale în Rezoluţia de la Alba Iulia, chiar din experienţa românilor ardeleni care aveau statut de minoritate în Imperiul Austro-Ungar şi au elaborat aceste prevederi. Eu cred că nu e un capăt de ţară să avem o lege despre aceste prevederi ale Rezoluţiei de la Alba Iulia”, precizează liderul UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here