Judecătorii clujeni au decis să nu înceapă urmărirea penală a patronilor de la SC Farmec SA. Membrii familiei Turdean sunt acuzaţi de omul de afaceri şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, Janos Tothfalusi, de infracţiuni economice. Procesele pentru stabilirea “paternităţii” unei părţi din acţiunile Farmec sunt de notorietate în instanţele clujene prin faptul că membrii familiei Turdean au relaţii strânse cu o parte dintre magistraţii clujeni. Spre exemplu, unul dintre judecătorii de la Tribunalul Comercial, Oros Voichiţa, a primit un premiu de la Farmec, iar acest lucru nu a împiedicat-o să judece un proces de strămutare cu această societate.

Magistraţii de la Tribunalul Cluj au respins contestaţiile lui Janos Tothfalusi, om de afaceri clujean, la soluţiile de neîncepere a urmăririi penale emise de procurori pentru o parte dintre membrii familiei Turdean, care se află la conducerea Farmec SA.

“În temeiul art. 278 ind. 1 al.8 lit.a C.pr.pen. respinge ca nefondată plângerea formulată de către petentul T.J., împotriva Rezoluţiei cu nr. 1139/p/2010 din data de 12.07.2013 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, pe care o menţine. În temeiul art. 192 al. 2 C.pr.pen. obligă petentul la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă”, arată soluţia instanţei. Conform lui Tothfalusi, o parte din banii cu ajutorul cărora familia Turdean a preluat controlul fabricii au fost ai lui, iar pentru investiţiile făcute omul de afaceri a primit doar o parte din ceea ce a investit.

În procesele civile, magistraţii au acceptat cererile venite din partea familiei Turdean de a judeca cu uşile închise. În primul proces, în care TOTHFALUSI JANOS cere să fie înscris în tabelul acționarilor Farmec cu circa 200.000 de acțiuni, magistrații au declarat ședința secretă din cauza faptului că aceste dosare au devenit notorii.

 

Judecătorii “abonaţi” la Farmec

Conform cotidianul.ro, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) există un memoriu în care este dezvăluit faptul că o parte dintre magistraţii clujeni care au avut de-a face cu judecarea proceselor cu SC Farmec sunt “abonaţi” la beneficiile oferite de familia Turdean prin intermediul Farmec SA.

Spre exemplu, judecătoarea Oros Voichiţa, investită cu judecarea unei cererii de strămutare, a încasat de la administratorii societăţii Farmec conform declaraţiei de avere care evidenţiază doi ani la rând, suma de 10.000 de lei anual sub forma unui serviciu – bonus unic. În dosar, conform extrasului site-ului Ministerul Justiţiei, doamna judecător a formulat cerere de abţinere dar surprinzător deşi „încărcată cu un interes direct cu partea cu care mă aflu în vrăjmăşie, cererea de abţinere a fost respinsă şi doamna judecătoare a rămas în continuare în dosar”! De asemenea, nepotul doamnei judecător Chichişan se află într-o legătura de afaceri cu administratorii societăţii Farmec SA, iar fostul preşedinte al Tribunalului Cluj, avocatul Pop F. Ioan este în prezent consilier al familiei Turdean şi fost avocat al inculpaţilor Turdean şi Pântea şi ar putea influenţa prin anumiţi colegi actul de justiţie.

De asemenea judecătorul Păcurar Iulian a manifestat de mai multe ori o poziţie favorabilă societăţii Farmec prin faptul că în calitate de judecător delegat la Registrul Comerţului a încuviinţat prin încheiere radierea mărcilor societăţii în vederea înstrăinării cu menţiunea eronată: „conform hotărârii adunării generale a acţionarilor”, numai că în fapt se aviza doar pe baza hotărârii administratorilor.

Nu în ultim caz se vorbeşte despre soţul judecătoarei Sărăcuţ Mihaela, Sărăcuţ Mircea,care este manager de vânzări la societatea Sodexho Pass SRL, societate care colaborează cu SC Farmec SA prin vânzarea de către Sărăcuţ Mircea către SC Farmec SA a tichetelor de masă.

 

Cearta între acţionarii Farmec

În 1995, familia Turdean, care controla societatea Farmec SA a luat o hotărâre prin care acțiunile companiei puteau fi tranzacționate doar între acționari.

„Societatea fiind de tip închis, acţiunile nominative sunt cesibile numai între acţionari. Acţionarii care doresc să cesioneze acţiunile sunt obligaţi să notifice în scris Consiliul de Administraţie al societăţii, iar acesta va aduce la cunoştinţa celorlalţi acţionari această intenţie prin afişarea ofertei de cesionare la sediul societăţii. Notificarea are valoare de ofertă irevocabilă şi are ca scop aducerea la cunoştinţa acţionarilor a intenţiei de cesiune. Acţiunile dobândite în condiţiile prezentului act constitutiv pot fi transmise către terţi numai prin moştenire legală”, arată hotărârea AGA a Farmec contestată în instanță

Pe de altă parte, acționarii SC Farmec susțin în cadrul procesului cu TOTHFALUSI că nu puteau vinde acțiunile din cauza unei hotărâri judecătoreşti a ÎCCJ. Prin decizia Înaltei Curți s-a dispus, la data de 3 iulie 2008 anularea emisiunii de acțiuni din anul 2004. Drept urmare, membrii familiei Turdean nu mai erau în măsură să transcrie acțiunile respective pe numele lui Tothfalusi Janos, de vreme ce întreaga procedură de dobândire a acțiunilor a fost anulată.

 

Turdenii curaţi ca lacrima!

Liviu Turdean a mai avut probleme în justiţie, dar toate acestea s-au terminat cu bine pentru fostul director de la Farmec. În 2005, el a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, care îl acuzau de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Alături de el au mai fost acuzați fiul lui, Mircea, precum și Kevorkian Marin, Pantea Petru și alții. După circa 2 ani, instanța de fond îi condamnă cu suspendare pe cei din lotul “Farmec”, dar ei fac apel însă magistrații Tribunalului București mențin aceeași sentință. Nemulțumit de faptul că magistrații au dat același verdict, clujenii fac recurs care se judecă la Curtea de Apel București, unde judecătorii, la începutul anului 2010, îi “spală” de toate acuzațiile.

 

Răzvan Robu

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.