Cei de la SSIF Broker şi-au despăgubit clienţii fraudaţi cu aproximativ 1,4 milioane de lei. În urma scandalului izbucnit la această societate de investiţii financiare, şefii clujeni au fost demişi din funcţie. În cadrul Broker Cluj au existat în ultimii ani o serie de dispute soluţionate în mai multe procese. Pe de o parte, procurorii DNA au acuzat conducerea Broker Cluj de mai multe fapte penale, iar, pe de altă parte, unul dintre foştii şefi ai acestei companii, Petru Prunea, a dat în judecată firma. În urmă cu scurt timp, Prunea a pierdut procesul împotriva companiei pe care a condus-o.

Directorul Broker, Grigore Chiş, susţine în cadrul conducerii s-a decis soluţionarea pe cale amiabilă a proceselor deschise de o parte dintre clienţii fraudaţi.

“Consiliul de Administraţie al SSIF Broker SA a decis soluţionarea pe cale amiabilă a laturii civile a dosarului penal privind fraudarea clienţilor de către foşti angajaţi de la Sucursala din Deva. În baza acestei decizii, conducerea executivă, asistată de o echipă de avocaţi specializaţi în litigii comerciale, a demarat negocieri cu clienţii constituiţi ca parte civilă în procesul de la Deva. Negocierile derulate în ultima perioadă au dus la încheierea unui număr de peste 40 de tranzacţii cu persoane constituite ca şi părţi civile, suma totală achitată de societate pentru despăgubirea acestora fiind de 1.460.000 lei. Acest proces amplu de negociere în vederea soluţionării amiabile a laturii civile a dosarului este încă derulare, în prezent fiind deschise negocieri cu alţi 60 de foşti clienţi. Precizăm că întreaga sumă aferentă procesului de la Deva a fost provizionată în exerciţiile financiare precedente, iar tranzacţiile încheiate cu clienţii constituiţi ca şi părţi civile în proces nu afectează rezultatele financiare ale societăţii”, arată oficialii companiei.

 

“Păcăliţii” fac coadă la Broker

 

În cadrul Broker Cluj au existat în ultimii ani o serie de dispute soluţionate în mai multe procese. Pe de o parte, procurorii DNA au acuzat conducerea Broker Cluj de mai multe fapte penale, iar, pe de altă parte, unul dintre foştii şefi ai acestei companii, Petru Prunea, a dat în judecată firma. În urmă cu scurt timp, Prunea a pierdut procesul împotriva companiei pe care a condus-o. De asemenea, asupra Broker Cluj şi, implicit, asupra lui Petru Prunea au mai planat o serie de acuzaţii vizavi de manipularea pieţei din partea unei societăţi concurente pe piaţa de capital, STK Financial.

“Ne bucură deschiderea clienţilor faţa de propunerea societăţii de a încheia pe cale amiabilă litigiile existente. Beneficiile sunt de ambele părţi, fiind o soluţionare atât în avantajul clienţilor, care după peste patru ani de litigiu intră în posesia sumei negociate în termen de maxim trei zile de la încheierea contractului, cât şi în avantajul societăţii care demonstrează astfel că îşi asumă responsabilitatea faţă de clienţi, răspunzând aşteptărilor acestora. Ne aşteptăm ca până la sfârşitul acestei luni să finalizăm mare parte din negocierile în curs şi avem semnale că şi alţi clienţi păgubiţi, constituiţi ca şi părţi civile în dosar ne vor aborda în vederea deschiderii discuţiilor referitoare la cuantumul despăgubirilor acordate”, susţine Grigore Chiş, director general al SSIF Broker SA.

 

Fraudă de aproape doua milioane de euro

 

Potrivit unui comunicat remis de DNA în 2009, în perioada martie 2002 – decembrie 2008, Adriana-Iuliana Constantin, în calitate de director al sucursalei Deva a SC Broker SA Cluj-Napoca, a indus în eroare un număr de 271 persoane prin folosirea unor mijloace frauduloase, cu ocazia încheierii unor contracte de intermediere pentru efectuarea de investiţii pe piaţa de capital, fără a le înregistra în evidenţele contabile. Persoanele respective au fost menţinute în eroare prin prezentarea periodică a unor înscrisuri contrafăcute (portofolii client) care confirmau în mod nereal calitatea de investitor.

În această modalitate, fosta directoare a produs în dauna celor 271 de persoane un prejudiciu în sumă de 7.798.546,53 lei (echivalentul a 1.818.436,45 euro), conform DNA.

De asemenea, în perioada iunie-august 2008, Adriana-Iuliana Constantin şi-a însuşit suma de 878.369,74 lei rezultată din vânzarea pe piaţa de capital a acţiunilor deţinute de către un număr de 79 persoane. În acest context, pentru a dovedi că a achitat clienţilor sumele rezultate din valorificarea portofoliilor, inculpata a întocmit în fals un număr de 79 de mandate poştale deşi în realitate banii ajungeau în posesia sa. În plus, pentru a asigura aparenţa de legalitate a actelor sale, Adriana-Iuliana Constantin a întocmit şi semnat în fals un număr de 39 acte de control intern denumite „procese-verbale” din care a rezultat că s-au efectuat controale de specialitate la SSIF Broker SA-Sucursala Deva, controale în urma cărora nu s-ar fi constatat deficienţe.

 

 

BOX

 

Broker Cluj a fondat BVB

 

SSIF Broker SA a fost înfiinţată ca societate pe acţiuni la data de 26 Octombrie 1994 sub denumirea iniţială de SIVM Broker SA. SSIF Broker SA este membru fondator al Bursei de Valori Bucureşti, acţionar la Sibiu Stock Exchange (Sibex), Depozitarul Sibex, Casa Română de Compensaţie Sibiu, Bursa Română de Mărfuri, Casa de Compensare Bucureşti şi Fondul de Compensare a Investitorilor. Sediul central al societăţii se află la Cluj-Napoca în timp ce prezenţa pe întregul teritoriu al României este asigurată prin intermediul sucursalei din Bucureşti şi a încă 7 agenţii în cele mai importante oraşe precum: Timişoara, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Suceava, Botoşani şi Piteşti. SSIF Broker SA Cluj-Napoca are în prezent mai mult de 12.000 de acţionari persoane fizice şi juridice. Cel mai important acţionar persoană juridică este SIF Muntenia, cu o deţinere de 12,514% din capitalul social. Capitalul social subscris şi integral vărsat este în prezent de 84.670.466,75 lei.

 

 

BOX

 

Şeful “intermitent” de la Broker

Grigore Chiş ocupă funcţia de director general al companiei, după scandalul privind fraudarea clienţilor de către şefa unei agenţii BRK din Deva. Acest scandal s-a lăsat cu demisiile lui Petru Prunea (fostul preşedinte) şi Adrian Ceuca (fostul director general). Grigore Chiş a mai lucrat pentru Broker Cluj între anii 1999 şi 2005, unde a ocupat şi funcţia de director de tranzacţionare, însă după listarea pe Bursă, Chiş a plecat din cadrul companiei din cauza unor neînţelegeri cu Petru Prunea.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.