Conform unor informaţii, în momentul de faţă, procurorii DNA au în lucru un dosar în care este vizată activitatea de la Clujana, însă Daniel Mihiş, preşedintele CA al Clujana, spune că nu are cunoştinţă de această anchetă. Ancheta procurorilor ar urmări o inginerie financiară prin care, conform surselor, se urmăreşte falimentarea societăţii. În jumătate de an, datoriile pe termen scurt ale Clujana au crescut de la 2,7 milioane de lei la 6,4 milioane de lei, iar această datorie “toxică” ar putea duce oricând la o cerere de insolvenţă sau faliment venită pe adresa societăţii. Tot în acelaşi timp, statutul societăţii a fost schimbat, iar membrii Consiliului de Administraţiei pot face tranzacţii cu o parte din activele firmei.

 

Majoritatea companiilor în care statul este acţionar au fost devalizate de-a lungul anilor, iar din vânzarea activelor au avut de câştigat reprezentanţii diferitelor administraţii, aleşi în funcţiile respective pe criterii politice.

 

Se pare că acest tratament va fi aplicat şi la fabrica de încălţăminte Clujana, odată cu alegerea noului consiliu de administraţie. Pe de o parte, în jumătate de an, datoriile pe termen scurt ale fabricii au crescut de la 2,7 milioane de lei la 6,4 milioane de lei. Problema acestor datorii pe termen scurt este că ele ar trebui plătite în decurs de un an de zile, altfel cel care are de primit banii respectivi cere deschiderea procedurilor de insolvenţă sau faliment pentru a îşi recupera banii.

Pe de altă parte, noua conducere a Clujana şi-a atribuit o serie de prerogative conform cărora noul consiliu format poate dispune de o bună parte din activele fabricii.

 

Ce să faci să falimentezi Clujana: nimic!

Gazeta de Cluj a intrat în posesia bilanţului Clujana pe prima jumătate de an. În mod normal, acesta ar fi trebuit să fie public şi prezentat în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Conform unui contabil care a consultat acest document, situaţia de la această societate este extrem de sensibilă pentru că, în orice moment, Finanţele clujene, dar şi orice alt creditor poate cere insolvenţa sau falimentul. Acest lucru este posibil datorită faptului că noua conducere nu a plătit o serie de datorii eşalonate către Finanţe, iar aceste sume, care erau considerate drept “datorii pe termen lung”, s-au transformat în “datorii pe termen scurt”, iar sumele înscrise la această categorie trebuiesc plătite în decurs de maxim un an.

 

Concret, lucrurile stau astfel.

În data de 01.01.2013, SUMELE CARE TREBUIE PLĂTITE ÎNTR-O PERIOADĂ DE PÂNĂ LA UN AN erau de 2.704.510 de lei, iar SUMELE CARE TREBUIE PLĂTITE ÎNTR-O PERIOADĂ MAI MARE DE UN AN erau de 2.954.588 de lei. Diferenţa între aceste două tipuri de datorii constă în faptul că datoriile pe termen lung sunt eşalonate, constau în datorii către bugetul de stat, iar Finanţele clujene au făcut cu Clujana o convenţie prin care s-a acceptat plata lor eşalonată. Problema constă în faptul că după jumătate de an, la bilanţul din data de 30.06.2013, balanţa datoriilor a fost dezechilibrată.

Datoriile pe termen scurt au ajuns la suma de 6.429.971 de lei, adică s-au dublat, iar datoriile pe termen lung au dispărut cu desăvârşire. De fapt, ele nu au dispărut. Noua conducere nu a respectat convenţia de eşalonare a datoriilor pe termen lung încheiată cu Finanţele, iar acest tip de datorii s-au adăugat celor trecute în categoria “termen scurt”. Problema acestui tip de datorie este că dacă în decurs de un an nu se fac plăţile respective, creditorul cere insolvenţa sau falimentul ca să îşi primească banii.

Actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Clujana, Daniel Mihiş, spune că nu este nici o problemă. “Nu cred că Finanţele vor cere insolvenţa, dar dacă se va întâmpla acest lucru vom intra în reorganizare şi cu ajutorul vânzărilor pe care le avem vom ieşi şi din această situaţie. S-a ajuns la această situaţie pentru că a trebuit să plătim o serie de sume către terţi”, explică Mihiş.

 

Mihiş&Co pot jongla cu afaceri de sub 500.000  de euro

Această “dirijare” a fabricii Clujana spre faliment coincide cu o schimbare a statutului societăţii. Conform noului statut al Clujana, membrii Consiliului “negociază şi perfectează operaţiunile de cumpărare, schimb, contracte de credit precum şi constituire în garanţie a unor active potrivit competenţelor sale, astfel cum sunt circumstanţiate în cele ce urmează. Actele de dobândire, schimb sau de constituire în garanţie a unor active din categoria activelor imobilizate ale societăţii, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, pe durata unui exerciţiu financiar, 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele, vor fi încheiate de către consiliul de administraţie numai după aprobarea prealabilă de către adunarea generală extraordinară a acţionarilor. Contractele de credit/împrumuturile bancare curente având o valoare mai mare de 500.000 de euro, sau echivalent în lei ori alte monede, împreună cu garanţiile aferente vor putea fi încheiate de consiliul de administraţie numai după aprobarea prealabilă de către adunarea generală extraordinară a acţionarilor. În privinţa tuturor celorlalte contracte de credit/împrumuturi bancare curente, respectiv operaţiuni de cumpărare, schimb, constituire garanţie a unor active, în afară de cele expres şi limitativ menţionate mai sus, consiliul de administraţie va fi abilitat să le încheie fără a avea nevoie de aprobarea adunării generale a acţionarilor”. Cu alte cuvinte, gestionarea creanţelor şi a celorlalte tranzacţii care se fac sub o sumă de 500.000 de euro vor fi gândite şi executate de oamenii care au adus fabrica în pragul insolvenţei. Cu toate acestea, şeful consiliului spune şi de această dată că nu este nici o problemă.

 

”A fost o confuzie a colegilor de la PDL. Statutul Clujana nu s-a schimbat, iar o eventuală vânzare de active va trebui supusă unei convocări a Adunării Generale a Acţionarilor pentru că acest lucru este stipulat în legea administraţiei”, mai explică Mihiş.

 

„Gaură” de 1 milion dolari în stocuri

O altă problemă a bilanţului de la Clujana constă în indicatorul ACTIVE CIRCULANTE NETE/DATORII CURENTE NETE şi care arată stocurile fabricii care ar putea valorificate pentru a acoperi o eventuală datorie stringentă. În dreptul acestui indicator, acum există un deficit de -3.372.208, faţă de ceea ce se afla la începutul anului, adică 730.149 de lei.

 

Membrii Consiliului de Administraţie Clujana

Daniel Mihiş – preşedinte

Cristina Bede – membru

Andrea Erika Duj – membru

Florin Valentin Gliga – membru

Maria Feher – membru

Lajos Molnos – membru

Ioan Nicoară – membru

Vasile Rus – membru

Mihaela Ioana Săcară

 

Răzvan Robu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.