Cel mai vechi muzeu in aer liber si-a deschis portile

Parcul National Etnografic Romulus Vuia, cel mai vechi muzeu in aer liber din tara, si-a deschis portile pe 1 mai si asteapta publicul vizitator zilnic intre orele 9-17. Clujenii pot vizita 51 de obiective vizitabile din care 3 sunt sustinute de companii clujene. Costul reparatiei pentru un amplasament este de 20.000-40.000 de lei pentru fiecare obiectiv. 

Cel mai vechi muzeu

„Parcul national etnografic Romulus Vuia, cel mai vechi muzeu in aer liber din Romania, isi asteapta vizitatorii cu noi programe de activitati adresate publicului larg. Ne bucuram ca am reusit sa implicam companii si organizatii non-guvernamentale in sustinerea activitatii parcului si ne dorim o colaborare cat mai ampla cu toate componentele societatii clujene in beneficiul publicului vizitator. Am propus o lista de 9 obiective pentru restaurare pe care in functie de finantare o putem si amplifica. Totul depinde de materiale”, a declarat Tudor Salagean, directorul institutiei.

Biserica lui Horea la Cluj

“In primul rand trebuie sa spunem ca Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu bazat pe baza stiintei etnografice de la sfarsitul sec. al XIX, inceputul sec XX din Romania. Colectiile muzeului au inceput sa fie constituite intr-o perioada in care adunarea vestigiilor nu se facea inca in mod sistematic. Aici, la Cluj, sau echipele pornite de aici de la Cluj au facut cercetari sistematice de adunare de material etnografic din toate zonele Transilvaniei si din afara acesteia. Vechimea este diferentiata. Sunt obiecte care dateaza din epoca medievala, sunt foarte multe obiecte care dateaza din timpurile moderne sau chiar din contemporaneitate. La Muzeul Etnografic s-a dezvoltat inca din anul 1929  o sectie in aer liber in care gospodariile traditionale erau transportate, aduse si instalate in parcul etnografic.  Cea mai veche gospodarie este cea din secuime din secolul al XVII-lea si tot de atunci dateaza doua dintre bisericile noastre dintre care cea de la Petrin trebuie remarcata in mod deosebit.  Este foarte cunoscuta in sectia in aer liber biserica lui Horea facuta pentru satul Cizer din judetul Salaj. Activitatea lui Horea a fost foarte bine documentata de catre cercetatorii de la muzeu inca din anii 1970. Biserica este de altfel, chiar semnata. E probabil singura biserica semnata de Horea. Este inscriptionat pe o grila „ursul H”. Comunitatea a comandat acea biserica si a fost facuta cu sprijinul unui baron din linia Banffy. In principal comunitatea este cea careia i se datoreaza realizarea bisericii. Insa, aici ne-am referit la vechimea ca atare a monumentelor. Aceste monumente care fac parte din colectia muzeului au fost adunate inca din anii 1920 cand cercetarea sistematica a culturii etnografice era doar la inceputurile sale. Este interesat de semnalat ca prima constructie etnografica adusa in parcul Romulus Vuia a fost casa motului Vasar de la Vidra, o casa care este de altfel singura care a rezistat celui de-al doilea razboi mondial. Dintre constructiile din casa respectiva singura care a supravietuit este casa de la Vidra”, arata Tudor Salagean intr-un interviu anterior.

15.000 de turisti au vizitat Parcul Etnografic in 2011, iar oficialii institutiei se asteapta la o cifra mult mai mare in acest an

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.