Castelul Sturdza din Miclăușeni, Iaşi Sursa Facebook Castle Break

Un album fotografic virtual invită admiratorii la un tur naţional al unor clădiri din patrimoniul României. Castele, conace, cule, vile şi case boiereşti alcătuiesc o colecţie atinsă de splendoare şi de degradare, în acelaşi timp.

Castle Break este un proiect al Asociaţiei ARCHÉ pentru redescoperirea, protejarea şi promovarea patrimoniului românesc. Este prima iniţiativă de redescoperire a castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute din România prin turism cultural.

„Castle Break este un proiect îndrăzneţ care îşi propune o serie de excursii de weekend în care participanţii să descopere istoria şi poveştile castelelor şi conacelor din România şi din care să se întoarcă cu amintirea unor surprize frumose pe care le pregătim pentru fiecare plimbare în parte“, arată iniţiatorii. 

GALERIE FOTO CU TURUL CASTLE BREAK

De Ziua Internaţională a Monumentelor, celebrată la 18 aprilie, ARCHÉ a scos din arhivă 100 de imagini şi a invitat publicul invităm la un tur Castle Break de acasă prin toată ţara.

„Am alăturat castele şi conace văzute în tururile #castlebreak cu alte clădiri vizitate în timpul vizitelor de documentare #monumenteuitate din ultimii ani, pentru o imagine cât mai variată a felului în care aceste clădiri arată azi. 

În toată ţara se păstrează azi sute de foste reşedinţe extraurbane ale elitelor de altădată, iar pentru o trecere în revistă mai aprofundată, puteţi accesa www.monumenteuitate.org, proiectul de la care a pornit ideea Castle Break în 2013. Plimbare virtuală plăcută şi abia aşteptăm să ne revedem!“ 

Conacul Bellu din Urlaţi, Prahova Sursa Facebook Castle Break 

Poarta castelului Haller din Gârbou, Sălaj Sursa Facebook Castle Break 

Experienţele inedite cu Castle Break sunt:

  • Vizite la castele şi conace puţin cunoscute publicului larg
  •  Tururi ghidate chiar de către descendenţi ai unor vechi familii nobiliare sau antreprenori curajoşi, care cred cu tărie că patrimoniul poate deveni un motor de dezvoltare a comunităţilor
  • Descoperirea unor meşteşuguri aproape uitate, dar şi a oamenilor care le practică şi le transmit noilor generaţii
  • Prânzuri neaoşe în livezi şi grădini sau ospeţe boiereşti, servite chiar în curtea unor foste reşedinţe nobiliare
  • Degustări de vinuri alese, din pivniţele celor mai lăudate crame
  • Plimbări cu drezina, incursiuni în adâncuri de mină şi privelişti minunate din turnuri de castele şi vârfuri de deal
  • Crearea de amintiri frumoase, alături de oameni care au în comun pasiunea pentru călătorii şi dorinţa de a proteja patrimoniul. 

Vezi galeria foto AICI

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.