Aproximativ 36.500 de ani par să aibă urmele de om descoperite în peştera Ciur Izbuc, din Bihor. Peştera este recunoscută nu doar pentru valoarea turistică, ci şi pentru importanţa arheologică.În anul 1965, o echipă de specialişti aflaţi la cercetări în Munţii Pădurea Craiului au descoperit urme de om, în peştera Ciur-Izbuc.

În acest an, un grup de cercetătorii româno-americani au datat cu carbon radioactiv atât urmele de paşi cât şi oasele de urs găsite în peşteră. Rezultatele au fost publicate în revista „American Journal of Physical Anthropolgy”, şi arată o vechime de 36.500 de ani, acestea fiind cele mai vechi urme de om descoperite în Europa. Datările sunt făcute în laboratoare speciale, atestate, recunoscute la nivel mondial, prin tehnica carbonului sau prin alte tehnici radioactive. Ele dau o vârstă calibrată în jurul vârstei reale a acestor urme.

Cea mai importantă este Sala Paşilor, unde apar multe amprente umane. O urmă de copil peste care se suprapune o urmă mare si o amprenta de urs de peşteră, a fost marcată de către cercetători şi poate fi deosebită foarte bine. Acest lucru arată că oamenii şi urşii sau avut o perioadă în care s-au suprapus ca şi locuire acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.