Exploziile de laude ale primarului Emil Boc privind Cluj-Napoca, un „magnet” turistic desăvârșit, se estompează și iese la suprafață adevărul crud despre care puțini oameni vorbesc. Edilul se laudă cu un oraș care strălucește pe harta festivalurilor muzicale, Untold și Electric Castle, dar cu toate acestea, acel tablou strălucit dispare ca prin minune în restul anului, când orașul se confruntă cu o scădere a numărului de turiști. 

Majoritatea turiștilor se grupează în jurul festivalurilor, iar întreaga infrastructură turistică a orașului este construită în jurul acestor evenimente.  Clujul nu reușește să-și mențină atractivitatea turistică pe tot parcursul anului, lăsându-i pe localnici și pe turiștii care doresc să descopere frumusețea istorică și culturală a orașului dezamăgiți. Bogăția istorică a orașului, muzeele și alte atracții culturale rămân, oarecum, în umbră, chiar dacă există mici încercări de a le scoate la lumină. 

 Puțini turiști află despre valoarea istorică și arhitecturală a Clujului și nu au ocazia să se bucure de patrimoniul cultural al orașului

Pentru a veni în sprijinul turismului local, primăria a venit cu inițiativa de a crea Centrul de Informare turistică din Cluj-Napoca, acesta având scopul de a promova orașul de cinci stele. Potrivit descrierii, acesta este dedicat celor care calcă în orașul condus de Emil Boc, oferindu-le informații relevante despre atracțiile din oraș, dar și posibilitățile de a petrece timpul liber. Ne oprim aici, pentru moment. În primul rând, orașul învelit în „foiță de aur” marca Avram Gal, vine la pachet cu prețuri mai mari ca în Capitală (o simplă bere în centrul Clujului costă cât 6 beri la supermarket), iar veșnicele terase și restaurante de prin zonă nu oferă ceva calitativ la prețul pe care îl cer. Dar să revenim la centrul nostru de informare turistică. 

Tot în descriere se precizează că oferă informații privind obiectivele și traseele turistice din oraș și din apropiere, precum și detalii despre hoteluri, pensiuni, restaurante, cluburi și agenții de turism. De asemenea, centrul furnizează programul evenimentelor locale și alte opțiuni de agrement, pentru a ajuta vizitatorii să-și planifice călătoria în mod eficient. Mai mult, distribuie pliante gratuit, hărți și ghiduri turistice, fiind disponibile în mai multe limbi internaționale. 

În prima jumătate a acestui an, peste 300.000 de turiști au vizitat Clujul, conform datelor statistice recente. Aceasta face ca Clujul să fie printre cele mai căutate județe de către turiști în acest interval. Conform Institutului Național de Statistică, 317.426 de turiști au ales să viziteze Clujul, dintre care 58.000 au fost turiști străini.

Aceste cifre reprezintă una dintre cele mai mari înregistrate într-un județ din țară în prima jumătate a anului, fiind depășite doar de București cu 867.000 de turiști, Brașov cu 667.700 și Constanța cu 331.700. Acestea sunt singurele județe care au înregistrat peste 300.000 de turiști în această perioadă.

Totul bine și frumos, doar că nu se prea văd cei care împart pliantele gratuit sau hărți, iar turistul nu va merge direct la centrul de informare pentru a le cere. Băieții cu pliantele sunt destui de rari, iar străinul care a venit în Cluj se descurcă mai bine fără ele, având în vedere că poate căuta totul pe internet. Să ne amintim că centrul oferă și tururi virtuale, ceea ce înseamnă că turistul poate să vadă orașul în 10 minute, după care poate să plece de unde a venit (glumă). 

Intrând pe site-ul visitcluj.ro și navigând în secțiunea „Descoperă – Tururi de oraș”, utilizatorii vor găsi o selecție de 10 tururi disponibile pentru a explora orașul Cluj-Napoca. Cu toate că există multiple posibilități de a explora orașul, majoritatea acestor tururi sunt oferite de către agenții private specializate în turism.

În ciuda existenței unui site de turism sub tutela Primăriei, se constată că promovarea eficientă a locurilor frumoase din oraș, începând de la clădiri istorice și până la plimbări în centrul vechi, nu a atins capacitatea maximă. Românii sunt adesea criticați pentru lipsa de abilități în promovarea atracțiilor locale, ceea ce poate duce la subaprecierea potențialului turistic al acestor locuri.

Cu tururi ghidate, mai mult virtual

În această vară, deși s-a menționat că se distribuie pliante turiștilor, se observă că persoanele responsabile cu distribuția acestora lipsesc sau și-au abandonat posturile, poate din cauza temperaturilor ridicate, dacă tot e încălzire globală. Acest aspect are un impact negativ asupra experienței turistice și asupra imaginii orașului ca destinație turistică bine organizată, de cinci stele, marca Barcelona. 

Deși Cluj-Napoca este un oraș cunoscut pentru calificativul de „oraș de cinci stele”, se remarcă faptul că încă nu a atins nivelul de dezvoltare și promovare turistică a unor mari orașe din lume, unde este ușor să găsești ghizi profesioniști care să ofere tururi ghidate către locurile importante. Această lipsă poate reprezenta o oportunitate pentru dezvoltarea ulterioară a turismului în oraș, cu investiții în infrastructură și servicii turistice de calitate.

În plus, se remarcă că vechile autobuze cu turiști care veneau din toată țara pentru a vizita Clujul au devenit acum o amintire istorică. Primăria Cluj-Napoca ar trebui să investească mai mult în astfel de inițiative, luând exemplu alte țări „invadate” de români, aceștia fiind transportați cu autobuzele fără probleme, fiind un mijloc de transport care vine mănușă pentru turism. 

Una peste alta, orașul de cinci stele se poate lăuda că a fost vizitat de sute de mii de turiști în acest an, dar ar fi bine să se menționeze faptul că mulți au venit pentru festivale, nu pentru a vedea biserici sau muzee. Gazeta de Cluj a făcut o adresă Primăriei Cluj-Napoca pentru a afla care este strategia administrației în ceea ce privește centrul de informare turistică. Poate printre cea mai bună lună pentru turismul clujean este august, deoarece festivalul UNTOLD aduce din toată lumea oameni. Cu bune, cu rele, orice turist care vine în oraș și cheltuie bani este un câștig pentru comunitatea clujeană. 

1 COMENTARIU

  1. Oooo, da aurobuze cu turisti prin cluj….asta mai lipseste.pe cale Manastur…. la amiaza. Sau pe ruta Floresti Centru. Sau pe Universitatii. Sau in jurul Teatrului. Sa viziteze voma de parc. Si statuia lu Maniu in Mizerie… Sorry dar Clujul e un oras NEVIZITABIL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.