Rămășițele unor deținuți politici, care au fost închiși și au murit în închisoarea de la Periprava, au fost scoase la lumină în cadrul unei cercetări arheologice, scopul fiind acela de a se realiza și o analiză ADN, care să ajute la identificarea acestora.

Cercetarea arheologică face parte din a a treia campanie de investigații arheologice în localitatea Periprava (comuna C.A. Rosetti, jud. Tulcea), realizată în perioada 25-30 iulie, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT).

‘Acțiunea a avut ca obiectiv principal căutarea, descoperirea și recuperarea rămășițelor pământești ale foștilor deținuți politici decedați în colonia penitenciară de la Periprava’, se arată într-un comunicat.

Potrivit acestei surse, primele două campanii au avut loc în septembrie 2013, respectiv mai 2015, când specialiștii IICCMER au organizat cercetări arheologice în perimetrul actualului cimitir al satului.

‘În acest loc, în perioada 1959-1964 au fost înhumați un mare număr de deținuți politici decedați în colonia de muncă de la Periprava. Amplasamentul acestui cimitir al deținuților a fost stabilit pe baza informațiilor obținute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum și de la câțiva foști angajați ai coloniei penitenciare. La suprafața solului nu au existat niciun fel de semne distinctive care să indice prezența mormintelor’, se mai arată în comunicat.

În campania de cercetări arheologice recent încheiată s-au continuat săpăturile în cimitirul satului, în zona unde se cunoaște că au fost înhumați deținuți politici și au fost identificate și cercetate un număr de 9 morminte. În cele trei campanii de săpături au fost executate în total 10 secțiuni arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite mormintele a 20 de deținuți.

‘Conform informațiilor documentare existente precum și din numeroaselor mărturii ale foștilor deținuți politici care au fost internați în colonia penitenciară de la Periprava, rezultă că decesele din acest lagăr de muncă forțată au fost cauzate de înfometare, de frig, de lipsa apei potabile și a asistenței medicale, de accidentele intervenite pe fondul condițiilor de muncă istovitoare și de regimul de detenție pe care mulți l-au îndurat în lagărele și închisorile unde au fost încarcerați anterior. Unii dintre deținuți au fost uciși și prin împușcare, mai ales în cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potențate de condițiile de viață existente în Deltă și de comportamentul abuziv și violent al personalului coloniei’, se mai spune în comunicat.

Potrivit acestei surse, în perioada în care unitatea a funcționat ca formațiune independentă, din documentele oficiale rezultă că la Periprava au murit cel puțin 124 de deținuți, identificați nominal, în majoritate politici, dar și de drept comun.

Starea de conservare a scheletelor era una precară, asupra lor nefiind descoperite obiecte de inventar funerar, acest lucru confirmând faptul că trupurile celor morți erau înhumate fără veșminte.

Pentru toate scheletele identificate și dezvelite în această campanie de cercetări arheologice s-a urmat procedura legală, specifică în astfel de cazuri. După examinarea medico-legală a osemintelor, acestea vor fi transferate la Institutul Național de Medicină Legală din București unde se vor efectua alte analize de specialitate, cea mai importantă fiind realizarea testelor ADN în vederea stabilirii identității persoanelor decedate. Informațiile astfel obținute se vor constitui într-o bază națională de date, care va cuprinde treptat toate informațiile de acest tip ce se vor obține de la victimele care vor mai fi descoperite și deshumate pe teritoriul național și a căror identitate este incertă sau nu poate fi stabilită prin alte metode.

Scopul acestui efort este ca printr-o metodologie, care este în curs de stabilire, să se facă verificarea ADN-ului obținut de la rudele și urmașii în viață ai acestor victime cu baza națională de date aflată în curs de constituire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.