O echipă de 30 de persoane, formată din cercetători din cadrul UBB, de la Muzeul Judeţean din Satu Mare și din cadrul Universității din Oradea au descoperit un mormânt plin cu aur.

mormânt al unei femei care a fost îngropată cu 169 de inele de aur, ce i-au împodobit părul, și 800 de mărgele.

Cele aproape 300 de morminte, săpate pe o arie de aproximativ 3.000 de metri pătrați, au fost găsite întâmplător de constructor. Acum, arheologii cercetează cu atenție fiecare loc de veci din zonă.

Un mormânt plin cu aur

Informații despre descoperiri au fost făcute de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa, şi de arheologii Gruia Fazekas şi Călin Ghemiş.

„Cercetările arheologice au început pe teren în 29 martie şi s-au încheiat în 25 iunie. În total a fost o echipă de 30 de persoane, arheologi şi studenţi, de la muzeu precum şi de la Muzeul Judeţean din Satu Mare, Universitatea din Oradea şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceste lucrări de infrastructură au reuşit să aducă la lumină situri şi vestigii importante în zone în care până acum nu exista nicio informaţie”, a explicat Moisa, conform bihoreanul.ro.

Cele mai vechi situri, opt la număr, aparţin Epocii Neolitice (mileniul VI, î. Hr.), două Epocii Bronzului mijlociu şi alte două Epocii Romane în Barbaricum. Ultimele două aparţin Evului Mediu, sec. XIII-XVII d. Hr.

Cea mai rară descoperire din Oradea

În situl numărul opt aflat în zona Biharia a fost descoperit mormântul unei femei bogate din perioada Eneolitică. Acesta aparține culturii Tiszapolgár. Arheologii au declarat că este o descoperire senzațională și că nu se așteptau să găsească femei în aceste morminte.

Un mormânt plin cu aur lângă Oradea. Una dintre cele mai rare descoperiri
Sursa foto Youtube

„Este o descoperire rară, senzaţională. Vorbim despre un tezaur alcătuit din 169 de inele de aur, care după poziţionarea lor au împodobit şuviţele de păr. Suntem destul de siguri că vorbim despre o femeie, datorită dentiţiei, staturii şi a faptului că nu avea în mormânt nicio armă.

Este interesant faptul că astfel de morminte erau amenajate doar pentru căpetenii, războinici sau alte personaje masculine, foarte rar pentru femei”, a spus Călin Ghemiş. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei. Noi vom mai face o prezentare a tezaurului, când va fi totul pregătit”, a declarat directorul MTC, istoricul Gabriel Moisa.

O descoperire arheologică de o asemenea amploare nu a mai fost făcută în ultimii 15 ani în zona de Vest a țării. Urmează să fie făcute determinări cronologice, analize ADN și cercetări antropologice.

„Acesta conţine, pe lângă 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef şi o brăţară plurispiralată din cupru. Tezaurul de aur este o descoperire senzaţională pentru perioada respectivă, având în vedere că toate piesele din aur din Bazinul Carpatic totalizează în jur 150 de bucăţi.

Or, aici există peste 160 doar într-un singur inventar”, a transmis arheologul dr. Călin Ghemiş. Inelele de aur aur o greutate de peste 200 de grame, Este aur aluvionar, obţinut din nisip prin spălare, pentru că acesta se folosea în preistorie, nu din exploatări filoniene,” a precizat Călin Ghemiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.