În această săptămână a fost înființată Organizația Patronală HoReCa Cluj de către 11 reprezentanți din județ. Pentru a-și face cunoscute problemele aceștia au organizat o dezbatere pe terasa Restaurantului Carousel din Cluj-Napoca. La acest eveniment au fost scoase în evidență problemele cu care se confruntă această industrie în acest moment precum și o serie de propuneri pentru redresarea sectorului. Pe scurt, reprezentanții organizației cer să fie lăsați să lucreze, predictibilitate, ajutor, un plan de relaxare și un reprezentant în CJSU Cluj.

Discuțiile au fost deschise de președintele organizației, Ștefan Gadola, printre alte aspecte acesta a declarat următoarele: “Am dori să avem un reprezentant în cadrul instituțiilor locale, mai exact în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, apoi am dori să avem o colaborare foarte bună și cu alte instituții, vorbesc aici de cele care să zic așa ne controlează, dorim astfel, să spun un cuvânt mai academic, să optimizăm aceste controale pentru că de multe ori parcă am avea nevoie de un angajat care să stea de vorbă, aici dorim să avem o înțelegere și să nu ne prea încurce”.

Ștefan Gadola, CEO EnergoBit: "Urmează o perioadă plină de șomaj. Este un  lucru cert" - Forbes.ro
ȘTEFAN GADOLA

Dan Isai, CEO Salad Box “Domnului Arafat i-aș sugera să iasă și în viață, să vadă ce se întâmplă”

Vicepreședintele organizației proaspăt înființată, a transmis următoarele “din păcate această pandemie ne-a adus într-o situație în care trebuie luate măsuri altfel nu mai avem pentru ce să luăm în viitorul apropiat. În 2019 erau undeva la peste 40.000 de mii de companii care erau în industria HoReCa, undeva la 190.000 de mii de angajați direcți și încă 210.000 mii angajați ai business-urilor conexe, fiind vorba de logistică, firme de curățenie transport etc”.

O cifră de afaceri la cele 40.000 de mii de companii a fost undeva la 5 miliarde de euro, după pandemie aceasta a scăzut în 2020 cu 70%, numărul de angajați s-a redus mai mult de atât și nu s-a oprit, nu s-a oprit în 2020 când a venit vaccinul cum ne așteptam cu toții, nu s-a oprit când s-au terminat alegerile. În momentul de față Guvernul a venit acum 8 luni de zile cu granturile și după patru Ordonanțe de Urgență, după ce s-a stabilit și bugetul, acum nu sunt bani în cont, cu părere de rău, undeva la 7-8 % din grantul 2  s-a plătit către companii ceea ce este foarte puțin”.

Dan Isai, “cerem să ne lase să lucrăm”

În cadrul dezbaterii, vicepreședintele a pomenit și despre Măsura 3 coordonată de către Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, sistată în acest moment din cauza unei anchete DNA pe motive de speculă din partea companiilor imobiliare și scurgeri de informații cu privire la sistemul de acordare a granturilor.  

Povestea tânărului care a creat un brand românesc ce a ajuns pe trei  continente. „Businessul
DAN ISAI

“Grantul 3, a început aplicarea lui în noiembrie și s-a terminat la sfârșit de ianuarie, din vina nu știu a cui, sunt niște probleme tehnice și a fost blocat și se lucrează la o nouă platformă. Suntem în aprilie, noua platformă nu este gata probabil că o să fie gata în septembrie, decembrie, s-ar putea să fie prea târziu. Am primi și vestea ajutorului HoReCa undeva în decembrie, acesta era 20% din cifra de afaceri. Inițial se vehiculase 5,5 miliarde de lei, au coborât la 2 și când s-a publicat bugetul a fost de fapt 1, când se reia și acela? Teoretic trebuia în iunie 2021 să fie finalizat, acum probabil pentru că au schimbat suma au zis să lase una măcar și au lăsat tot în iunie dar 2022, pentru guvernanți poate nu pare mult un an de zile în care noi să ținem activitatea și industria în viață dar pentru noi este imposibil”, a transmis Dan Isai.

Roxana Ghiran, reprezentantul hotelurilor în Organizație, “suntem în pragul falimentului”

“În anul 2020 numărul de sosiri în județul Cluj a scăzut cu 62% față de anul 2019. Numărul de înnoptări a scăzut cu 65% iar indicele de utilizare netă a capacității de cazare a scăzut cu 20 de procente, suntem la 15,38%. Din păcate sunt cifre triste și reprezintă stadiul turismului la nivelul anului 2004, chiar dacă suntem în 2021. Clujul nu este o destinație de vacanță, nu suntem nici pe litoral, nu suntem nici stațiune de ski, nu suntem nici Delta Dunării, nici stațiune balneoclimaterică ci suntem o destinație care s-a marketat ca destinație de business, o destinație de evenimente multiculturale, un integrator de festivaluri mari și cunoscute internațional și de asemenea destinația preferată pentru competiții sportive la nivel național din cauza facilităților logistice pe care Clujul le oferă. Dacă toate aceste activități sunt restricționate și interzise, nouă ne scade în felul acesta domeniul de activitate. Din anul 2015 până în anul 2019, în patru ani de zile sectorul nostru a oferit peste 3.000 de locuri de muncă, după acest an nefast 2020 am pierdut locurile…peste 50% a scăzut numărul angajaților din domeniul HoReCa.

Emisiunea "Da Se Poate" (ep. 3): Roxana Ghiran, proprietar&manager Grand  Hotel Napoca by stiri | Mixcloud
ROXANA GHIRAN

Măsurile actuale au fost luate probabil vizându-se stoparea efectelor pandemiei pe termen scurt, în acest moment aceste măsuri nu mai funcționează pentru noi, este timpul să analizăm impactul lor și să conștientizăm necesitatea de a ne așeza la o masă a dialogului și elaborarea unui set de măsuri care să nu îngrădească industria HoReCa, ci să-l transforme într-un domeniu responsabil, care respectă normele sanitare și care nu contribuie la propagarea pandemiei. Vă rog să conștientizați că vaccinarea personalului din sector ar trebui să fie făcută cu prioritate pentru a crea un cadru sigur pentru cei ce ne calcă pragul și pentru cei ce-l deservesc”.

Ana Aursulesei, Untold “există soluții”

“Ne bucurăm că există un dialog cel puțin între noi și sperăm că o să avem parte și de susținerea locală pentru a avea un grup de lucru care să vină cu soluții pentru că problemele le știm toți. Am studiat, am văzut, am venit cu soluții științifice, avem nevoie acum de măsuri, de o abordare structurată și sustenabilă pentru aceste industrie.” 

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi zâmbind
Ana Aursulesei

Marcelus Suciu, Marty Restaurants, “putem funcționa responsabil chiar cu 30%”

“Sunt oameni dați în șomaj tehnic, care au părăsit această industrie. Sunt peste 25 de mii de clujeni implicați activ în industria ospitalității, doar clujeni. Este o urgență, peste 6 luni sau un an riscăm să vedem cabinete de doctori, de psihologi, de psihiatri, riscăm să vedem cabinete poate de avocatură, oameni care dincolo de o sănătate fizică, sanitară..au nevoie și de o sănătate spirituală. Nu niciun studiu care să ateste că o HoReCa responsabilă este un factor de propagare a acestui virus. Diferența unei HoReCa la 30% și a fi închiși, a nu fi funcționali, pentru noi este diferența dintre viață și moarte”, a încheiat Marcelus Suciu.

Reprezentanții de această dată au tras un semnal de alarmă cu tentă sentimentală, au ajuns la fundul sacului. Aceștia au propus un set de soluții generale, nu a fost prezentat punctul ceea ce ar dori să implementeze pe motiv că sunt încă la început cu această organizație. Totuși, aceștia doresc pentru început un reprezentant al domeniului HoReCa în administrația locală responsabilă pentru luarea măsurilor restrictive, respectarea legislației naționale și acordarea granturilor cât mai repede. Reprezentanții mai cer “decuplarea” de la rata de incidență de 3/1000 precum și anularea deciziei de închidere a spațiilor comerciale la ora 18 și revenirea la un program normal “mai ales acum că este vară”.

Marcelus Suciu - Revista Biz
Marcelus Suciu

În final cei prezenți au afirmat că doresc să fie consultați înaintea luării deciziilor precum și posibilitatea reducerii impozitului cu 50% în special pentru cei fără terase care nu au avut niciun fel de venit în ultima perioadă și totuși au fost nevoiți să achite impozitele în întregime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.