Tribunalul din Suceava a admis, joi, solicitarea înaintată de trei ONG-uri de suspendare temporară a certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic emis în iulie 2011 în favoarea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), însă decizia nu este irevocabilă şi poate fi atacată în instanţă.

 

“Admite acţiunea. Respinge ca nefondate cererile de intervenţie accesorii. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Tribunalului Suceava.

 

Certificatul de descărcare arheologică 9/2011 pentru masivul Cârnic rămâne valabil, întrucât decizia nu este irevocabilă şi poate fi atacată.

 

Acţiunea a fost înaintată pe 20 noiembrie 2013, de Centrul Independent pentru dezvoltarea resurselor de mediu, Asociaţia aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană şi Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”.

In luna noiembrie a anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, prin patru hotărâri definitive, strămutarea tuturor celor patru dosare aflate pe rolul Tribunalului Cluj, în care Asociaţia Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu solicită anularea şi suspendarea unor importante acte administrative emise pentru Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) în procedura de avizare a proiectului de minerit pe bază de cianuri de la Roşia Montană.  În consecinţă, cele patru dosare au părăsit Clujul pentru că este un mediu toxic pentru judecarea cauzei Roşia Montană. Ca urmarea cele patru dosare se  judeca la Tribunalele Suceava, Bacău, Buzău şi Covasna.

 

 

 

3 COMENTARII

  1. O veste proasta pt minerit, a carui debut se pare ca va fi, din nou,amanat. Macar ongurile astea sa se puna pe treaba utila in zona, dar nu, ataca fix compania care a investit masiv in zona

    • daca chiar ar vrea sa faca ceva util pentru zona, atunci ongurile astea ar cere pornirea cat mai rapida a proiectului minier, este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, si tot prin proiect se va reabilita si patrimoniul din Rosia

  2. In Septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti respinsese actiunea acelorasi ONG-uri, practic au hotarat ca certificatul de descarcare arheologica este perfect legal! dar ongistii fac procese pe banda rulanta, dupa ce le pierd pe toate, ca doar asta sunt platiti sa faca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.