Cetatea dacică de la Stârciu, din comuna sălăjeană Horoatu Crasnei, a fost nivelată cu buldozerul de către reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din comună. Primarul Florian Sur ridică din umeri şi spune că, pe de-o parte, nici reprezentanţii asociaţiei nu l-au anunţat de lucrările pe care le aveau programate în zonă (nivelau, se pare, terenul pentru amenajarea unui drum forestier), iar pe de altă parte, recunoaşte că, şi dacă l-ar fi anunţat, nu ştia că acolo – pe teritoriul administrativ gestionat acum de el – s-ar afla o cetate dacică.
”NU ne-a anunţat nimeni în comună că este o cetate acolo. Ştiu de la unii oameni că există un loc numit Cetăţuie”, susţine primarul. De cealaltă parte, reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău spun că existenţa acelui sit arheologic ar fi trebuit cunoscută de comunitate şi, mai ales, de Primărie, întrucât el este reprezentat pe Planul Urbanistic General al comunei. „Nu sunt specificate coordonatele geografice exacte, dar situl este evidenţiat în PUG”, precizează Horea Pop, şeful secţiei de cercetare din cadrul muzeului. Pe fir au intrat şi poliţiştii, sesizaţi de cei de la MJIAZ.
”Am fost sesizaţi în luna mai cu privire la faptul că în Dealul Cetăţuii din raza comunei Horoatu Crasnei ar fi fost distrus un sit arheologic. Se fac, în continuare, cercetări pentru distrugere. Până în acest moment s-a stabilit faptul că, într-adevăr, s-a făcut un drum forestier, pentru care s-a decopertat terenul din zonă. S-a întâmplat în 2011 – 2012”, spune Tincuţa Dumuţa, şef birou în cadrul IPJ Sălaj. Reprezentantul IPJ Sălaj mai precizează, însă, că situl nu era marcat corespunzător, condiţii în care rămâne de văzut în ce măsură cei care au nivelat zona se pot face vinovaţi de distrugere.Citeste mai mult: adev.ro/nvr57a

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here