În sfârșit, Primăria Cluj Napoca a reușit să obțină două oferte pentru construirea Skateparkului Rozelor, un proiect estimat la 2,6 milioane de lei.
La licitație s-au înscris două oferte, una depusă de Sport Play Systems SRL, (subcontractant Urba SRL) și Noi2 Meister.
Firma Sport Play Systems le aparține lui Silagyi Adrian, care are 90% din acțiuni, și arhitectului Mihai Balas (10% din acțiuni), care este și administrator. Adrian Silagyi este fratele baronului PDL de turda, Gabriel Silagyi. Firma are 7 angajați și pe 2018 a declarat o cifră de afaceri de 13,5 milioane de lei. Subcontractul firmei controlate de Silagyi, firma Urba SRL îi aparține arhitectului Balas.
Firma Noi2 Meister, care a depus a doua ofertă, este din satul Dezmir, de lângă Cluj Napoca. Societatea pare că a depus o ofertă, mai curând, pentru a fi prezentă. De la înființare, din 2016 și pănă acum, societatea nu a declarat nici un angajat. Cifra de afaceri pe anul 2018 este de 4.700 de lei, adică, cam cât un salariu decent din Cluj Napoca. Acționar și administrator este Todea Laurențiu Gabriel. Firma sau patronul ei nu au nicio referință publică despre lucrările executate.
Majoritatea concurenților de acest gen care participă la licitațiile publice alături de firme bine conectate la banul public se numesc, de obicei, ”iepurași”. Concurează doar pentru a asigura legalitatea licitației.
În cazul acestui proiect, Primăria Cluj Napoca a mai făcut o licitație publică în februarie, dar pe care a anulat-o pentru că s-a înscris o singură societate.
Revenind la afacerile familiei Silagyi, prin intermediul firmei Nairda Utilcom, patronată de Adrian Silagyi, a fost câștigat un contract de 70 de milioane de lei în Turda pentru decontaminarea zonei Poșta Rât. Potrivit unor documente din cadrul licitației, pentru acest contract SC Nairda s-a asociat cu MBS Group, firma lui Gabriel Silagyi, liberal turdean implicat în mai multe afaceri cu cântec.
Pe terenul respectiv și-a derulat activitatea Uzina Chimică Turda, iar în urma decontaminării ar urma să se construiască un parc public, cu diverse facilități recreaționale.
Insolvența cu scântei la MBS Group
Societatea MBS Group este în insolvență, procesul fiind pe rolul instanțelor clujene.
Procesul a început în decembrie 2013, administrator judiciar este Phoenix Omega din Cluj-Napoca, iar administrator special este, în continuare, Gabriel Silagyi. Întrucât instanța de judecată nu a dispus ridicarea dreptului de administrare, compania își continuă activitatea sub supravegherea administratorului judiciar.
După ce a fost afișat un tabel preliminar al creanțelor, au apărut extrem de multe contestații la respectivele datorii neplătite de compania din Cluj. În cadrul procesului există creditori care au acuzat firmă de construcții a lui Silagyi că și-ar fi cerut insolvență “cu rea-credința, cu scopul de a evită măsurile de executare silita”. Asta cu atât mai mult cu cât în primăvară anului 2013, când creditorul Ponotour a cerut insolvență companiei, tocmai MBS Group aducea documente justificative care să dovedească solvabilitatea companiei și că avea în patrimoniu bunuri și disponibil bancar de peste 58 de milioane de lei. Ponotour susține că este “evidenta intenția debitoarei de a fraudă creditorii, prin această cerere de deschidere a procedurii insolvenței se încearcă evitarea răspunderii civile și sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor asumate față de partenerii contractuali”. Aceeași creditoare susține că MBS Group și-a “golit conturile sale și a înstrăinat patrimoniul în ziua în care instanță a dispus la cererea oponentei (Ponotour-n.red.) înființarea popririi asiguratorii asupra conturilor sale”.
De asemenea, Fondul Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a cerut intrarea în faliment, însă cererea a fost respinsă de judecătorul sindic, însă administratorul judiciar a cerut respingerea cererii.
”Prin intermediul programului de plăți anexat planului de reorganizare, creanța acestui creditor a fost diminuată la un cuantum de 10 % din valoarea înscrisă în tabel, respectiv de 240.000 lei în ceea ce privește garanția CEC BANK SA și 150.000 lei în ceea ce privește creanța aferentă garanției SC GARANTI BANK SA. Ulterior, prin modificarea planului de reorganizare confirmată de judecătorul sindic, s-a prevăzut o diminuare a plăților efectuate către grupa creanțelor chirografare la un cuantum de 6% din valoarea înscrisă în tabelul definitiv al creanțelor, iar în urma acestei diminuări, creanța creditorului a ajuns la suma de 90.000 lei sub condiție”, se arată în documentele de la dosarul de insolvență.
Cele două bănci erau înscrise în tabelul creditorilor de la MBS cu suma de 3.900.000 lei, creanță chirografară sub condiție.
Contracte pe bandă rulantă
Consilierul local PD-L din Turda, Gabriel Silagy, a cîştigat, potrivit unei anchete realizată de Gazeta Sporturilor, un număr mare de contracte cu statul, de zeci de milioane de euro, pentru realizarea de bazine şi patinoare.
Majoritatea licitaţiilor câştigate de firma lui Silagyi au fost organizate în mandatul Sorinei Plăcintă. Într-un interviu televizat, Plăcintă a declarat că a „moştenit” un referat de necesitate de la predecesoarea sa de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.
Firma lui Gabriel Silagyi a câştigat construirea a şase din cele şapte patinoare artificiale realizate în ţară cu bani de la Compania Naţională de Investiţii pe vremea când compania era coordonată de Elena Udrea, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 150.000 de euro. Cu toate acestea, sursele GSP susţin că un asemenea patinoar nu ar avea cum să coste peste 40.000. În plus, MBS Group Turda SRL a mai câştigat peste 10 milioane de euro din construcţia patinoarului olimpic din Braşov, deşi, iniţial, acesta fusese evaluat la doar 8 milioane. Lucrările au fost atribuite de ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Vasile Blaga.
Până la data la care a devenit consilier local la Turda, firma lui Silagyi avea la activ o singură investiţie majoră în sport, bazinul de la Oradea, care a costat 4 milioane de euro.
În plus, MBS Group Turda SRL face parte din consorţii care reabilitează mai multe drumuri judeţene în zona Clujului şi a Transilvaniei. Succesul lui Silagyi poate fi pus atât pe seama fulminantei cariere a soţiei sale, Nataliei Valeria Silagyi, devenită peste noapte expert evaluare-examinare la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării. Patru consilieri liberali, locali şi judeţeni, au făcut plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Braşov. Tunul de la Braşov nu este singular, costul unui astfel de patinoar fiind de aproximativ 150.000 de euro, dar a fost pus sub semnul îndoielii, el fiind furnizat de MBS Group, care îl achiziţiona de la o altă societate, Vest Sport, aparţinând aceluiaşi Gabriel Silagyi.