Cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul, spune o vorbă din popor. Ei bine, așa s-a întâmplat și în cazul fostului consilier județean Alin Popovici. Magistrații de la Tribunalul Cluj au respins ca neîntemeiate cele două cereri de chemare în judecată formulate de firma deținută de Popovici, Autotrust Corporation SRL, împotriva  Consiliului Județean Cluj, prin care solicita anularea rezultatului procedurii de atribuire pe loturi a contractului pentru gestiunea serviciului public de transport județean de persoane pentru loturile 11 și 55. 

În urmă cu un an, Alin Popovici și-a înscris firma, Autotrust Corporation SRL, la licitația pentru „Delegarea serviciului de transport public județean de persoane la nivelul județului Cluj”, sfidând complet condițiile de participare impuse de Consiliul Județean Cluj, care arătau clar că persoanele ce dețin funcții de decizie și persoanele implicate în procedura din cadrul entității contractante nu au dreptul să se înscrie la licitație. 

Licitația a fost împărțită în 63 de loturi, care cuprindeau un număr de 147 de trasee. În cursă s-au înscris 12 operatori de transport printre care se numără și firma fostului consilierului județean Alin Popovici, care și-a încercat norocul pentru loturile 11, 12, 55, 56 și 59, structurate în 17 trasee. În luna mai, nu mai puțin de 44 de loturi au fost anulate, printre care și lotul nr. 59. 

Cu toate că la acea vreme ocupa funcția de consilier județean, Alin Popovici nu a vrut să rateze ocazia de a pune mâna pe mai multe contracte banane, așa că a ignorat cu succes prevederile. După ce și-a dat seama că a făcut-o lată și ar putea fi găsit în conflict de interese, Alin Popovici a demisionat, la data de 22 noiembrie 2022, din funcția de consilier județean, încercând o „amiabilă”. 

„Prin înscrisul înregistrat la Consiliului Județean Cluj cu nr. 47268/2022, domnul Popovici Alin și-a înaintat demisia din funcția de consilier județean. Ca urmare a manifestării unilaterale de voință a domnului Popovici Alin exprimate în sensul înaintării demisiei din funcția de consilier județean, mandatul de consilier județean ocupat de către aceasta încetează de drept în data de 22.11.2022, înainte de expirarea duratei normale, în conformitate cu prevederile art. 204 alin. (2) lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.”, se arată în hotărârea privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier județean al lui Alin Popovici.

A renunțat la funcția de consilier județean pentru licitație, dar a rămas cu buza umflată

După ce s-a lepădat de Consiliul Județean Cluj, Popovici a rămas în cursă pentru patru loturi cuprinse în licitație: 11, 12, 55 și 56. Se pare că norocul nu a fost de partea fostului consilier județean Alin Popovici, deoarece două dintre cele patru pentru care se luptă au fost câștigate de alți operatori economici. 

Popovici a contestat în instanță rezultatul procedurilor de atribuire pentru loturile 11 și 55, însă a pierdut cele două procese intentate Consiliului Județean Cluj, împotriva rezultatului procedurii de atribuire pe loturi a contractului pentru gestiunea serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate în Județul Cluj.  Hotărârile magistraților nu sunt definitive și pot fi atacate cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare. 

„Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC A. T.C. SRL în contradictoriu cu pârâtul J. C., împotriva rezultatului procedurii de atribuire pe loturi a Contractului de achiziție publică sectorială având ca obiect: Servicii de delegare a gestiunii serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate în Județul Cluj – lotul 55. Admite cererea de intervenţie accesorie în sprijinul pârâtului formulată de intervenienta SC F. P. S. SRL. Ia act că pârâtul nu solicită cheltuieli de judecată iar intervenienta SC F. P.S. SRL le va solicita pe cale separată. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi 08.03.2023.”, arată soluția pe scurt a instanței, în cazul lotului 55. 

Cu toate acestea, Popovici ar putea trage lozul câștigător în cazul lotului 56 care se află în acest moment în etapa de evaluare calificare și tehnică, deoarece lotul 12 a fost deja atribuit societății Fany Prestări Servicii SRL. 

Licitația pentru „Delegarea serviciului de transport public județean de persoane la nivelul județului Cluj” se apropie de final. Până în acest moment au fost atribuite un număr de 10 loturi, 2 loturi se află în etapa de deliberare, 2 sunt în faza de evaluare economică, iar alte 5 loturi se află în etapa de evaluare calificare și tehnică. 

Popovici declara că nu a știut că nu are voie să se înscrie la licitație

La momentul în care reporterii Gazeta de Cluj au scris în exclusivitate că firma controlată de consilierul județean Alin Popovici s-a înscris la licitația pentru serviciul de transport public județean, acesta ne spunea că nu a cunoscut condițiile de participare și a aflat abia după ce se înscrisese la licitație că ar putea fi o problemă. Acesta a declarat că, în cazul în care va fi nevoie, este dispus să renunțe la funcția de consilier județean pentru a evita conflictul de interese. 

„Eu am aflat ulterior de această problemă, întradevăr așa este. Vreau să mă consult cu avocații mei în această situație. Nu am știut că nu se poate, pentru că eu nu sunt administrator, doar acționar. Mai mult decât atât, dacă vorbim din punct de vedere financiar, călătorul este cel care plătește serviciul respectiv, nicidecum Consiliul Județean Cluj. O să mă interesez să văd despre ce este vorba, iar dacă va fi nevoie îmi voi da demisia din Consiliul Județean ca să pot fi compatibil. În cazul în care în această situație va fi vorba de incompatibilitate sau conflict de interese voi trimite, prin intermediul avocaților, punctul meu de vedere către Consiliul Județean Cluj, iar dânșii vor decide ce se va întâmpla pe viitor. Dacă mi se va cere și va trebui, nu voi avea de ales, voi fi pus în fața faptului împlinit. (…) În cazul în care totuși există o problemă, potrivit legislației în vigoare, va trebui să găsesc o soluție, în sensul că ori îmi voi da demisia din CJ Cluj, ori dacă este prea târziu, o altă cale legală.”, a declarat Alin Popovici, în luna iulie a anului 2022, înainte să demisioneze.

Fostul consilier județean a mai trecut printr-o situație similară în trecut

Alin Popovici nu se află la prima abatere de acest tip, acesta s-a aflat într-o situație similară în anul 2019, când Agenția Națională de Integritate confirma că Alin Popovici se află la limita stării de incompatibilitate, deoarece fiind consilier județean, deține firma de transport Autotrust Corporation SRL care primise la acea vreme traseul Cluj-Turda în urma unei licitații demarate de CJ Cluj. 

„Deținerea funcției de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Cluj simultan cu exercitarea calității de asociat și administrator în cadrul unei societăți ce derulează un contract de transport persoane pe raza județului Cluj, contract atribuit prin licitație publică și validat de către direcția de transport a Consiliului Județean Cluj, poate genera o situație de incompatibilitate, din perspectiva prevederilor art. 90 din Legea nr. 161/2003. Totodată, situația expusă poate genera un conflict de interese de natură administrativă dacă consilierul județean participă la procesul de votare al unei hotărâri de Consiliu, având un interes personal (în sensul legii) în cauza supusă votului, interes pe care nu-l anunță la începutul ședinței și vot la care îi era interzisă participarea.”, preciza ANI în 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.