Al doilea tur de scrutin de la alegerile locale generale din Republica Moldova au confirmat supremaţia politică a partidelor parlamentare din Alianţa pentru Integrare Europeană, care au câştigat cele mai multe scaune de primar. Cursa cea mai strânsă a fost la Chişinău, unde liberalul Dorin Chirtoacă a fost ales la diferenţă foarte mică de contracandidatul său, Igor Dodon, posibilul urmaş al lui Voronin la conducerea partidului.

Alegerile pentru primăria Chişinăului, numită şi “a doua capitală românească”, au reprezentat o cursă foarte strânsă între comunişti şi Alianţa pentru Integrare Europenă şi s-au încheiat cu victoria celor din urmă. Liberalul Dorin Chirtoacă a câştigat alegerile pentru Primăria Chişinău cu 50,6 la sută din voturi, potrivit Consiliului Electoral de Circumscripţie. După procesarea tuturor voturilor, s-a stabilită fără echivoc că Igor Dodon, contracandidatul din partea Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM), a obţinut 49,4 la sută. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), rata de participare la vot a fost de 59,6 la sută, cu 3 puncte procentuale mai mare decât în primul tur al alegerilor locale, din 5 iunie.

“Voi fi primarul tuturor”

“Este timpul să ducem schimbarea până la capăt. Mulţumim tuturor locuitorilor municipiului Chişinău, care au înregistrat cea mai mare prezenţă la un scrutin local. Mulţumim celor care ne-au susţinut dezinteresat şi, totodată, mulţumim celor care au votat împotriva contracandidatului nostru. Este opţiunea lor şi o respectăm”, a declarat Dorin Chirtoacă după anunţarea rezultatelor, citat de Jurnal de Chişinău.
De asemenea, acesta a anunţat că doreşte să se continuie munca în cadrul Primăriei Chişinăului, fără circ politic. “În perioada 2011-2015 voi fi primarul tuturor, indiferent de opţiunea politică a locuitorilor. Să punem umărul cu toţii şi să aducem în ordine primăria şi restanţele care mai sunt”, a adăugat Chirtoacă. El a spus că rezultatul alegerilor de duminică arată că locuitorii municipiului au ales dezvoltarea şi modernizarea capitalei, dar şi orientarea pro-europeană a Republicii Moldova.
Primarul a declarat că a reluat deja activitatea la primărie, iar în dimineaţa zilei de luni a convocat o şedinţă cu reprezentanţii structurilor municipale. “Sunt activităţi curente care trebuie derulate în continuare, care ţin de reparaţia drumurilor, a instituţiilor, asigurarea odihnei de vară a copiilor. Sunt o serie întreagă de probleme care trebuie gestionate. Oraşul este în mişcare şi trebuie să capete cât mai multă dinamică în urma acestei activităţi”, a afirmat Dorin Chirtoacă.
Dorin Chirtoacă a ţinut să dedice victoria sa tuturor locuitorilor Chişinăului, în special celor care au luptat pentru libertate şi democraţie în ultimii zeci de ani. “Dedic această victorie tuturor locuitorilor municipiului Chişinău, dar în special luptătorilor pentru democraţie şi adevăr, celor care au luptat în timpul regimului sovietic, dar şi tinerilor care au luptat în 2009 pentru libertate şi celor care s-au jertfit”, a declarat Dorin Chirtoacă citat de Agerpres.

Studenţii s-au întors în ţară ca să voteze

CEC din Republica Moldova a anunţat, după numărarea voturilor de la scrutinul anterior, din 5 iunie, această competiţie strânsă ce urma să aibă loc două săptămâni mai târziu. Potrivit preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, candidatul comuniştilor, Igor Dodon, a obţinut 48,07% din numărul total de voturi valabil exprimate în primul tur, în timp ce liberalul Dorin Chirtoacă a fost susţinut de 46,5% dintre alegători. Îngrijorarea cauzată de aceste cifre în rândul populaţiei româneşti ar putea fi una dintre cauzele pentru care prezenţa la scrutinul doi a fost mai mare, sute de tineri basarabeni studenţi în România luând din nou drumul înapoi acasă pentru a susţine candidatul liberal.
Vlad Filat, preşedintele PLDM, a declarat că o majoritate comunistă în Consiliul Municipal ar fi avut efecte negative asupra dezvoltării oraşului. „O majoritate comunistă în CMC poate aduce mai multe probleme. Şi aici vorbim despre decizii care pot fi luate privind acţiuni în Chişinău pentru o perioadă de 20 de ani, despre denumirea străzilor şi multe altele”, susţine Vlad Filat.
Amintim că, potrivit Barometrului de Opinie Publică, înainte de primul scrutin 54% dintre respondenţi au declarat că vor vota pentru Chirtoacă, în timp ce pentru principalul său contracandidat, comunistul Igor Dodon, s-au pronunţat 36% din cei intervievaţi. Actualul primar al Chişinăului, în vârstă de 32 de ani, a câştigat alegerile pentru primăria capitalei în 2007, după ce l-a învins în turul doi pe candidatul comuniştilor. La momentul respectiv, era cel mai tânăr primar din istoria Chişinăului, în vârstă de doar 28 de ani. Fost ministru al economiei, Igor Dodon, în vârstă de 36 de ani, a intrat în cursa electorală pentru primăria capitalei după ce numele său a fost vehiculat în presa de la Chişinău ca fiind printre posibilii succesori ai lui Vladimir Voronin la conducerea Partidului Comunist. Campania electorală pentru alegerile generale locale a debutat în luna aprilie. Încă din prima zi a campaniei pentru Primaria Chişinăului s-au înregistrat opt candidaţi în cursa electorală, patru dintre aceştia reprezentanţi ai partidelor parlamentare.
Aceste alegeri au fost un test pentru coaliţia de guvernare AIE.

AIE ia majoritatea primăriilor

La 5 iunie 2011 în Republica Moldova au avut loc alegerile locale generale, în urma cărora au fost aleşi primarii şi consilierii unităţilor administrative din teritoriu pentru un mandat de patru ani. În cadrul scrutinului au fost puse la bătaie 898 de scaune de primari ai localităţilor şi 11,740 de consilieri locali. Duminică s-a desfăşurat cel de-al doilea tur al scrutinului pentru desemnarea primarilor în 512 localităţi din Republica Moldova, inclusiv la Chişinău.
Luni, 20 iunie, preşedintele Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, Iurie Ciocan a anunţat rezulatele la turul doi al alegerilor locale pentru toată Republica Moldova. Potrivit acestuia AIE a obţinut majoritatea primăriilor. Partidul Liberal Democrat Moldovean (PLDM) va avea 156 primari, Partidul Democrat (PD) 153, PCRM 86, iar Partidul Liberal (PL), 68.
Comisia Electorală Centrală a anunţat că la alegerile în consiliile raionale şi municipale din 5 iunie comuniştii au acumulat, în medie, 32,7%, faţă de peste 34% la alegerile precedente. Partidul Comunist din Republica Moldova, potrivit datelor de la CEC, va deţine majoritatea în cel puţin cinci din cele 32 de consilii raionale, precum şi în municipiile Chişinău şi Bălţi. La alegerile din 2007 Partidul Comuniştilor a obţinut cel mai mare număr de mandate în toate cele 32 de consilii raionale, dar acum a reuşit să-şi păstreze prima poziţie doar în 20 de raioane.

Comuniştii au pierdut teren din primul tur

În ceea ce priveşte competiţia pentru funcţiile de primar, comuniştii au fost votaţi de 24% dintre alegătorii din Moldova, în comparaţie cu peste 37% la ultimele alegeri locale. Voturile pierdute de comunişti au mers înspre celelalte partide. Astfel, PLDM a acumulat cele mai multe voturi pentru funcţia de primar – 26%. Partidul Liberal Democrat a obţinut peste 20% din voturile pentru consilii şi aproape 20% pentru primari. Aceasta a fost prima participare a liberal-democraţilor la alegeri locale. Partidul Democrat aproape şi-a dublat rezultatele obţinute în 2007 şi a acumulat 15% din voturi în consiliile raionale, 19% în cele orăşeneşti şi săteşti şi peste 16% din voturile pentru candidaţii la primar. Partidul Liberal a avut o creştere şi mai spectaculoasă, de aproape zece ori. De la mai puţin 2% din voturile pentru consilii, obţinute în 2007, la 16% pentru consiliile raionale şi 12% pentru cele orăşeneşti şi săteşti în prezent.
În trei localităţi, candidatul la funcţia de primar a obţinut 100% din voturile valabil exprimate, iar într-un sat lista de consilieri din partea unui partid politic a acumulat 100% din voturi. Aceasta s-a întâmplat deoarece nu au existat contracandidaţi. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, primarii a 645 de localităţi din cele 898 au fost aleşi din primul tur.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.