”Dintr-o regretabilă greșeală, la mail-ul transmis astăzi referitor la proiectul pentru regenerarea urbană a zonei Traian, au fost atașate alte imagini decât cele legate de proiect. Revenim cu imaginile corecte și ne cerem scuze pentru această eroare”. Așa scrie într-un comunicat oficial al Primăriei Timișoara, primit vineri seara de presa din Timișoara. Comunicat care vrea să acopere un furt. Un furt intelectual și unul din banii publici.

Administrația Fritz a prezentat vineri, marele proiect (mare pentru că are o valoare de peste 28 de milioane de euro, fără TVA) de regenerare urbană a Pieței Traian. Studiul de fezabilitate, pe care Primăria Timișoara a aruncat  peste 1,5 milioane de lei, a fost realizat de Planwerk Arhitectura și Urbanism – Consipro – Melnytopo SRL – Studio de Peisaj Ana Horhat SRL – Prodeco Arhitectura și Inginerie – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Rezultatele studiului, pentru care s-a ”lucrat” 6 luni, au fost prezentate prin câteva imagini realizate pe calculator. Și, ciudat, în Piața Traian au apărut mai multe clădiri, au dispărut liniile de tramvai, iar Biserica Ortodoxă Sârbească a fost înlocuită de una evanghelică-luterană.

Așa cum au descoperit colegii de la Sursa de Vest, fotografiile prezentate presei și care urmează să fie arătate și consilierilor locali, au fost furate dintr-un proiect realizat în anul 2016, de firma suedeză Land Arkitektur, pentru piaţa centrală din orăşelul Skövde, proiect finalizat în 2019. În noua ”viziune” a Pieței Traian au fost scoase linii de tramvai, Biserica Ortodoxă Sârbească a fost înlocuită cu o biserică evanghelică-luterană și mai mulți copaci, care, pentru 1,5 milioane de lei, au fost șterși în Photoshop.

După ce frauda a fost constatată, angajații lui Fritz s-au grăbit să spună că au comis o ”regretabilă greșeală”, și au trimis alte poze, din cu totul alte părți ale zonei Traian. Semn că randările copiate din Suedia fac parte din studiul oficial pentru care timișorenii au plătit 1,5 milioane de lei.  

Firma clujeană Planwerk Arhitectură și Urbanism este una dintre firmele prietene ale administrația Fritz, fiind  o colaboratoare constantă a Vitamin Arhitects, firmă înființată de Rudolf Graef, fost consilier personal al primarului Dominic Fritz. La Timișoara, Planwerk Arhitectură și Urbanism s-a remarcat prin faptul că a lucrat 11 ani, încă din vremea lui Ciuhandu, la noul Plan Urbanism General al Municipiului Timișoara.

De altfel, Rudolf Graef a fost numit de Dominic Fritz ca ”expert cooptat”, în comisia de organizare a licitației pentru reabilitarea Pieței Traian și a coordonat consultanța tehnică în cadrul proiectului româno-german GTZ pentru reabilitarea și revitalizarea cartierelor istorice din Timișoara. Tot Graef a fost implicat în elaborarea Masterplan Bega și a conceptului integrat de acțiuni pentru zona istorică Timișoara în baza cărora au fost, ulterior, realizate proiectele de pietonizare a zonei Cetate și pistele velo de pe malurile canalului Bega.

Cât despre reabilitarea Pieței Traian, conform calendarului cu care s-a lăudat primarul Fritz, proiectul de regenerare urbană ar fi trebuit să fie gata în luna octombrie 2022. pentru ca în decembrie anul trecut să fie depusă cererea pentru finanțarea pe fonduri europene.

Și, dacă proiectul Pieței Hertig Johan din Skövde a fost nominalizat pentru premiul Landmark 2022, cel al Pieței Traian ar trebui nominalizat măcar pentru un dosar al DNA.

Planwerk a elaborat PUG-ul Clujului

Societatea Planwerk Arhitectură și Urbanism și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au elaborat actualul Plan Urbanistic General al municipiului, care a stârnit nenumărate nemulțumiri, procese în instanță și a transformat orașul de cinci stele într-o adevărată junglă urbanistică.

Licitaţia pentru PUG a fost câştigată de Universitatea Tehnică Cluj Napoca (UTCN) care a cerut pentru realizarea PUG-ului 2,4 milioane de lei fără TVA. Pe lângă arhitecţii UTCN-ului s-au mai asociat birourile de arhitectură Planwerk şi Bogart Construct (condusă de Bogdan şi Mircea Petrina.), subcontractorii USAMV şi societăţile IHS România şi DASAT Invest. DASAT Invest este deţinută de profesorul UTCN, Gavril Torsin, cealaltă societate, IHS Romania (Institute for Housing and Urban Development Studies Romania) este deţinută de off-shore-ul Institute for  Housing and Urban Development Studies BV, de Nicolaie Ţarălungă şi de Sorina Racoviceanu.

SC Planwerk SRL şi-a pus amprenta pe dezvoltarea urbanistică a tuturor oraşelor mari din Transilvania. Ei au realizat regulamentul de dezvoltare al oraşelor Sibiu, Oradea, Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi strategia urbanistică (PUG) a acestora. Arhitecţii firmei Planwerk sunt Şerban Ţigănaş (preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România şi membru al Comisiei Tehnice de Amenajare a teritoriului şi Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. Acţionar şi la firma Dico&Tigănaş), Eugen Pănescu (membru al Comisiei Tehnice de Amenajarea teritoriului şi Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca), Adrian Borda (şef de proiect pentru Planul Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca), Tudor Pănescu, Tiberiu Ciolacu şi nemţii Marcel Benjamin Kohl, Buck Michael şi Ullrich Franz Ferdinand.

Sursa: ziuadevest.ro

Citește și: Soțul unei foste judecătoare de la Tribunalul Cluj, implicat într-un dosar de evaziune fiscală, după ce a prejudiciat bugetul de stat cu aproape 90.000 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.