Adrian Alexandru Cimbrudean, soțul unei foste judecătoare de la Tribunalul Cluj – Anca Corina Ciumbrudean, a fost trimis în judecată, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. În anul 2015, în calitate de inginer și casier al Utilaj Prest SRL, firmă la care este administrator și asociat în prezent, ar fi simulat efectuarea unor tranziții comerciale în sumă de 276.353 de lei pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale către stat, cauzând un prejudiciu de aproape 90.000 de lei. În ciuda acestui fapt, foștii colegi ai soției sale – magistrații de la Tribunalul Cluj, au dispus încetarea procesului penal pornit împotriva lui Adrian Alexandru Cimbrudean, după ce a achitat prejudiciul. 

Adrian Alexandru Cimbrudean a fost trimis în judecată la începutul acestui an, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au  stabilit că, în perioada martie – iulie 2015, când Adrian Alexandru Ciumbrudean activa ca inginer și casier în cadrul societății Utilaj Prest SRL, ar fi simulat efectuarea unor tranzacţii comerciale de natura achiziţiilor de prestări servicii de închiriere utilaje (buldoexcavator şi vibrocompactor), în sumă de 276.353 de lei, de la trei societăți din județele Covasna și Harghita  pe baza unui număr de 62 de facturi fiscale emise în numele acestora, tranzacţii care nu s-ar fi materializat în realitate în modalitatea facturată, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat, în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi TVA, cu consecinţa producerii unui prejudiciu în sumă totală de 89.146 de lei, din care suma de 35.658 de lei reprezintă impozitul pe profit sustras de la plată, iar suma de 53.488 de lei, reprezintă TVA aferentă celor 62 de facturi fiscale, care ar fi fost dedusă în mod nelegal.  

Cimbrudean a preluat firma în timp ce era urmărit penal

Urmărirea penală a început în 2017, an în care Cimbrudean devenea asociat și administrator al societății Utilaj Prest SRL. În anul 2018, societatea încheia primul contract de achiziție directă în valoare de peste 344.000 de lei cu Spitalul Clinic județean de Urgență Cluj pentru efectuarea unor lucrări de asfaltare. De atunci și până în prezent, Utilaj Prest SRL a încheiat alte 13 contracte prin achiziție directă cu diferite instituții publice din județul Cluj, cu o valoare totală de peste 2 milioane de lei. Printre acestea se numără Primăria Cornești, Primăria Aghireșu, Primăria Valea Ierii, primăria Gilău și Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuță Cluj-Napoca. De asemenea, firma a câștigat și 10 licitații cu instituțiile publice, fiind încheiate contracte în valoare totală de 45.712.484 de lei pentru lucrări de construcție de drumuri. 

În cursul urmăririi penale, în anul 2019, Stratul Român s-a constituit parte civilă pentru suma de 46.280 de lei, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile aferente şi a solicitat introducerea în cauză, în calitate de parte responsabilă civilmente, a societății Utilaj Prest SRL SRL. Tot atunci, procurorii au pus sechestru pe bunurile aflate în proprietatea lui Cimbrudean până la concurența sumei de 46.280 de lei. Cimbrudean a achitat integral suma invocată și penalitățile de întârziere, însă în anul 2021, Statul Român a emis o nouă adresă prin care-i solicită să achite  42.866 de lei la care se adaugă accesorii până la data achitării integrale. Astfel a fost menținut măsura sechestrului până la concurența sumei de  42.866 de lei. 

Cimbrudean, trimis în judecată numai după pensionarea soției sale

La data de 24 noiembrie 2022, magistrații de la Curtea de Apel Cluj au confirmat definitiv rechizitoriul emis de procurori. Astfel, Cimbrudean a fost trimis în judecată fiind acuzat de evaziune fiscală. Un aspect extrem de interesant este faptul că Adrian Alexandru Cimbrudean a fost trimis în judecată numai după ce soția acestuia, judecătoarea Anca Corina Cimbrudean și-a cerut eliberarea din funcție prin pensionare, în primăvara anului 2022. Mai mult, Cimbrudean a avut grijă ca năzbâtiile sale să nu ajungă în atenția opiniei publice, numele său fiind anonimizat pe Portalul Instanțelor de Judecată. 

Primul termen al procesului a fost stabilit la data de 13 ianuarie 2023, însă avocatul lui Cimbrudean a formulat o cerere de amânare în vederea pregătirii apărării. Cu o zi înainte de cel de-al doilea Termen, la data de 6 februarie 2023, Cimbrudean a achitat integral prejudiciul invocat de Statul Român. 

Soțul judecătoarei Anca Corina Cimbrudean a solicitat instanței să i se aplice cauza de nepedepsire specială, pe motiv că nu își dorea continuarea procesului. Potrivit prevederilor legale, dacă persoana care săvârșește infracțiunea de evaziune fiscală achită integral prejudiciul, fapta nu se mai pedepsește.  

Judecătorii clujeni au dispus încetarea procesului penal

Magistrații de la Tribunalul Cluj au dispus încetarea procesului penal pornit împotriva lui Adrian Alexandru Cimbrudean și ridicarea măsurii sechestrului asigurator stabilit de procurori în cursul urmăririi penale. Soțul fostei judecătoare a fost obligat să plătească doar cheltuielile judiciare avansate de stat în valoare totală de 2000 de lei. Hotărârea pronunțată de instanța de fond în mai 2023 a rămas neatacată. Astfel, Cimbrudean a scăpat nepedepsit după ce a prejudiciat bugetul de stat. 

„În baza art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. h Cod procedură penală şi la art. 10 alin. (11) din Legea nr. 241/2005 dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului C.A.A. pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (62 de acte materiale). (…) În baza art. 2502 Cod procedură penală dispune ridicarea măsurii asigurătorii instituită prin ordonanţa procurorului din data de 25.01.2019 şi apoi menţinută prin ordonanţele din data de 08.08.2021 şi din data de 14.02.2022 în dosarul de urmărire penală nr. 1336/P/2017. În baza art. 398 şi art. 275 alin. 1 pct. 2 lit. a Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata cheltuielile judiciare avansate de stat, în sumă de totală de 2.000 lei (500 de lei în cursul urmăririi penale şi 1500 de lei în etapa camerei preliminare şi cea a judecăţii pe fond). Încuviințează onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru etapa judecății pe fond: suma de 895 de lei pentru avocat Deac Aurel. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în data de 29.05.2023 prin punerea hotărârii la dispoziției prin mijlocirea grefei instanței.”, arată soluția pe scurt a instanței. 

Societatea Utilaj Prest SRL, înființată de administratorul Diferit SRL 

Societatea Utilaj Prest SRL a fost înființată în anul 2010 de către Grigore Vădean, actualul administrator al societății Diferit SRL, și Marcel Porav. În anul 2013, societatea cipriotă Energie Kupfer LTD, mandatată de turdeanul Dănuț Popovici, s-a alăturat celor doi ascoiați, cumpărând 33% din capitalul social. După câteva zile Vădean Grigore și Marcel Porav și-au cedat părțile sociale în favoarea companiei cipriote, care devenea asociat unic al Utilaj Prest SRL. În anul 2017,  Energie Kupfer LTD a cesionat toate părțile sociale către Dănuț Popovici și Adrian Alexandru Combrudean, care deveneau asociați și administratori ai Utilaj Prest SRL. În anul 2020, își face apariția în firmă, pe poziția de asociat Paul Dan Vană, iar Dănuț Popovici își cedează acțiunile, firma rămânând pe mâna lui Vană și a lui Cimbrudean până în prezent. 

Potrivit datelor financiare, societatea Utilaj Prest a înregistrat, în anul 2022, o cifră de afaceri în valoare de 9.837.910 de lei, un profit de 360.080 de lei și datorii în valoare de 2.311.649 de lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.