Hakan Ayik, cunoscut ca „gangsterul de pe Facebook” este un bărbat de origine australiană în vârstă de 42 de ani. Acesta a ajutat, fără să vrea, la distribuirea aplicației de mesagerie criptată gestionată de FBI prin care s-a reușit arestarea a peste 800 de infractori din toată lumea.

Cel puțin 800 de persoane au fost arestate în întreaga lume de polițiști, în urma unei operațiuni internaționale, de tip „cal troian”, pentru a prinde traficanții de droguri, mafii și alte grupări de criminalitate organizată.

Totul, după ce FBI a obținut acces la o aplicație specială, permițând poliției australiene să monitorizeze mai mult de 25 de milioane de mesaje criptate, trimise în timp real. În mesaje, discuțiile se refereau la comploturi, contrabandă cu droguri și alte activități ilegale.

Poliția australiană a declarat presei locale că bărbatul care, fără să vrea, a ajutat la distribuirea aplicației de mesagerie criptată gestionată de FBI, era un fugar pe nume Hakan Ayik, scrie BBC.

Presupus că ar fi chiar el un traficant de droguri, oficialii spun că Ayik a fost identificat ca fiind un element cheie de influență și i s-a oferit acces de către agenții sub acoperire la un telefon pe care l-a recomandat apoi altor infractori.

A fost identificat din cauza poziției sale în lumea interlopă. El era o țintă principală, fiind cineva de încredere și avea cum să distribuie cu succes această platformă“, a declarat un anchetator principal citat de Australian Telegraph.

Se spune că el locuiește în Turcia de ani de zile și poliția l-a îndemnat să se predea pentru propria sa siguranță.

Având în vedere amenințarea cu care se confruntă, este cel mai bine să ni se predea imediat ce poate“, a declarat comisarul de poliție federal australian Reece Kershaw.

Sursa: alephnews.ro

Citește și: Doi agenți FBI au fost omorâți și 3 răniți într-un schimb de focuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here