Cine “l-a demisionat” pe seful Hidroelectrica

In urma cu aproximativ jumatate de luna, Traian Basescu a tinut un discurs in deschiderea unei conferinte organizate de The Economist. In mod uluitor, Presedintele a declarat ca nu a reusit sa rezolve problema “baietilor destepti din energie”. La mijlocul saptamanii trecute, directorul Hidroelectrica, Constantin Trihenea, si-a dat demisia invocand motive persoanele. In acelasi timp, “baietii destepti” au incheiate contracte cu Hidroelectrica prin care ei cumpara energie la un pret mai mic decat micii consumatori. De la inceputul anului viitor, Hidroelectrica va scumpi energia destinata consumatorilor casnici.

In mod oficial, Hidroelectrica va scumpi energia pentru populatie din cauza secetei. In mod neoficial, Hidroelectrica a fost pagubita de contractele incheiate preferential cu firmele “baietilor destepti din energie” si fiind nevoita sa isi scoata “parleala”, pentru a nu intra in faliment, va scumpi energia destinata populatiei, adica cei care nu au incheiate contracte de furnizare in mod preferential. In acelasi timp, directorul Hidroelectrica, Constantin Trihenea a declarat ca va incerca sa rezilieze contractele incheiate cu “baietii destepti”, dar la scurt timp dupa aceasta declaratie, directorul general al SC Hidroelectrica si-a dat demisia invocand motive personale. Inainte lui Trihenea, care a fost Prefectul Sibiului, seful Hidrolectrica a fost Mihai David, unul dintre “satelitii” lui Sorin Ovidiu Vantu.
Conform lui Trihenea contractele preferentiale vor expira in perioada 2015-2018, dar inainte de a-si da demisia el a spus ca va face tot posibilul sa creasca pretul energiei pentru “baietii destepti”. In acest moment, Hidroelectrica livreaza energie pentru consumatorilor casnici la un pret mediu anual de 86 de lei/ MWh.
Hidroelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei, in proportie de 80%, iar restul actiunilor sunt in portofoliul Fondului Proprietatea (FP). Conform unor estimari facute de managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, Hidroelectrica a pierdut de pe urma contractelor preferentiale circa 230 de milioane de euro. conform lui Konieczny, pretul mediu de piata al energiei vandute de Hidroelectrica este de 150 de lei/MWh, dar “baietii destepti” cumparau energie cu preturi cuprinse intre 100 si 135 de lei/MWh.
“La un pret mediu de piata de 150 de lei/MWh, din aceste contracte bilaterale, la preturi semnificativ sub cel al pietei, pe baza informatiilor publice furnizate de catre Hidroelectrica pana acum, estimam pierderile companiei la 130 de milioane de euro din profit pe 2009, iar in 2010 profiturile pierdute au fost in jur de 100 de milioane de euro. Noi consideram ca Hidroelectrica ar fi trebuit sa ofere aceste cantitati de energie pe piata, intr-un proces transparent de licitatie si sa accepte cele mai bune oferte primite”, arata reprezentantul Fondului Proprietatea.

Cine sunt abonatii Hidroelectrica

De ani buni, ministrii Economiei si directorii Hidroelectrica au prelungit contractele pentru energie electrica incheiate cu “baietii destepti”.  De la fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, sau fostul director al Hidroelectrica, Mihai David, toti reprezentantii statului care au avut putere de decizie in acest domeniu au continuat aceasta practica. In mod concret, firmele asa – zisilor “baieti destepti” cumpara energie electrica ieftina de la stat si o vand la un pret mai mare. Practic, este o afacere care nu cere abilitati manageriale extraordinare insa este dedicata doar unui grup restrans de persoane.
Potrivit unui raport facut de Fondul Proprietatea pe lista firmelor respective se gasesc doi “consumatori strategici” (Alro Slatina si Mittal Steel), restul societatilor jucand un rol de intermediere in comertul cu energie electrica.
In 2010, ALRO Slatina a cumparat 3.104.910,58 de MWh, pentru care a platit 348.874.415,50 de lei, adica 112,36 lei/MWh. Aceasta societate este controlata de rusul Vitali Matsitski. Apoi, firma pe care Bogdan Buzoianu ar controla-o, Energy Holding, a cumparat de la Hidroelectrica 2.609.352,76 MWh, pentru care a platit 313.122.330,44 de lei, adica 119, 99 lei/MWh. Actionarii acestei societati sunt off – shore – urile Energy Holding (Cyprus) Limited, 5%, si B.V. Marken Investment & Trading Mit, 95%, iar Buzaianu este unul dintre cunoscutii fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Alpiq RomEnergie a cumparat 1.824.711,77 MWh,  la un pret de 119,66 lei/MWh, iar SC Alpiq RomIndustries a cumparat 1.576.984.58 MWh cu 119,99 de lei/MWh. conform surselor din domeniul economic si aceste societati ar fi controlate tot Bogdan Buzaianu.
Firma miliardarului indian Lakshmi Mittal, Mittal Steel Galati, a achizitionat 1.737.600 MWh, pentru care a platit 226.291.617 de lei, adica 130,23 de lei/MWh. SC EFT Romania a cumparat 1.160.303, 96 MWh, pentru care a platit 142.717.387,32 de lei, adica 123 de lei/MWh. Compania este controlata de concernul european EFT Group. Euro-Pec a cumparat 401.192,05 MWh, pentru care a platit 54.160.927,02 de lei, adica 135 de lei/MWh. Firma e detinuta de sotii Adrian Marcel si Alina Comsa, apropiati ai deputatului PDL, Mircea Toader. SC Luxten a contractat 300.013,3 MWh, pentru care a platit 40.501.794,83 de lei, adica 134,99 lei/MWh. Luxten e controlata de oamenii de afaceri Ionel Pepenica si Claudiu Radulescu. Elsid Titu a cumparat 178.333,99 MWh, pentru care a platit 18.368.400,97 de lei, adica 103 lei/MWh. Aceasta firma este controlata de oamenii de afaceri Mihai Tufan si Mihai Anastasescu, prin societatea Metaleuroest. SC Electrocarbon, a cumparat 140.963,64 MWh, pentru care a platit 14.519.255,33 de lei, adica 103 lei/MWh. Si aceasta firma este controlata de catre Mihai Tufan si Mihai Anastasescu.

Si Clujul are “baietii desteptii”

La Cluj, firmele care pot face tranzactii cu energie, potrivit raportului Fondului Proprietatea, nu se numara printre marii cumparatori de la Hidroelectrica. Emfez Romania, subsidiara grupului ungar cu acelasi nume, a primit licenta de tranzactionare de la ucrainianul, Dmitri Firtash care controleaza exportul de gaze din Ucraina. Societatea clujeana este controlata de EMFESZ KFT si administratorii sunt omul de afaceri ungur VAJKOVSZKI GYORGY si concetatenii lui, Toth Arpad Zoltan si Gazda Tamas. SC Arc Parc Industrial, firma detinuta de Adriana Cristea si fiul ei, Stefan. Afacerile familiei Cristea, care acum se numara printre milionarii Clujului, au fost sustinute la inceput de fostul director al fabricii de textile Argos, Angela Popescu. Anul trecut, SC Arc Parc Industrial a avut o cifra de afaceri de aproape 2 milioane de lei. Firma clujeana SC Energon Power&Gas este detinuta de omul de afaceri Rares Criste. Aceasta firma a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 44 milioane de lei. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de holdingul olandez  ENERGON HOLDING DELFT  si de administratorul firmei, Rares Criste. In aceasta firma a fost implicat si Alin Ardelean, fiul fostului sef de la Doi si’un sfert, Virgil Ardelean, care i-a vandut lui Criste actiunile pe care le avea. SC TEN GAZ (fost AMGAZ FURNIZARE) este detinuta de Electrogrup si administrata de Marius Claudiu Petrescu, iar cifra de afaceri pe anul trecut a fost de peste 187 de milioane de lei. Electrogrup este administrata de fratii Teofil si Simion Muresan, cu o avere estimata la peste 50 de milioane de euro, si de Claudiu Liviu Sugar care face parte din acelasi grup de oameni de afaceri din care se evidentiaza Rares Criste, Alin Ardelean sau Andrei Hossu, fiul lui Mircea Hossu, implicat in devalizarea Bancii Dacia Felix. SC Gevco, firma clujeana licentiata pentru a face afaceri cu energie electrica, este patronata de Catalin Gabriel Marinescu. In 2007, Gevco a fost in atentia unei comisii parlamentare care a anchetat firmele “baietilor destepti din energie” care faceau afaceri cu statul.

Clujenii care vand cea mai multa energie
SC Enex este printre cele mai bine cotate firme  clujene care comercializeaza energie, cu o cifra de afaceri pe anul trecut in valoare de peste 51 de milioane de lei. Compania este detinuta de Stefan Gadola,  DARIE LORENZINA, SOCEA IOAN si PETER PAL. O parte din actionarii acestei companii controleaza si grupul Energobit, una dintre cele mai cunoscute companii de profil din Romania. SC Enex este  singura societate clujeana care a anuntat ca va deschide un parc eolian pentru producerea energiei electrice. Anuntul a fost facut dupa avizarea acordului de mediu pentru Parcul Eolian Nalbant din judetul Tulcea. Parcul eolian va ocupa o suprafata de circa 70 de hectare.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.