Emil Boc şi urmaşul său Sorin Apostu au fost fraieriţi de un urmărit penal. Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Local s-a trezit într-un final la Realitate. După repetate articole în Gazeta de Cluj în care v-am prezentat faptul că Impact SA, asociata Consiliului Local în cartierul imobiliar Lomb SA, este urmărită penal şi a făcut diverse mânăreli, reprezentanţii autorităţilor locale sunt pe cale să rezilieze acest contract păgubos. Deşi oficialii autorităţilor locale au fost informate cu ce urmăriţi penali s-au asociat în proiectul SC Lomb SA, nu au luat nicio măsură în prima instanţă. Urmează să vedem cine va plăti pentru timpul pierdut şi pentru tot acest „joc de imagine” care a fost cartierul Lomb. Principala problemă este cine plăteşte pentru acest joc.

Licitaţia, primul truc

Povestea începe cu licitaţia în care SC Impact Developer & Contractor, actuala SC Impac SA, a reuşit să se asocieze cu Primăria municipiului Cluj-Napoca într-un contract cu valoarea de 600 de milioane de euro. Trebuie construite mii de locuinţe, iar planurile de pe hârtie arătau foarte bine. Desigur, niciodată socoteala de acasă nu este aceeaşi cu acea din târg. Oricum, încă de la licitaţie trucurile au început să curgă ca dintr-o tolbă fermecată. Din păcate pentru contribuabili, niciunul dintre aceste trucuri nu erau în interesul lor, deşi lucrările trebuiau făcute într-un parteneriat public-privat.

Este un truc comun făcut la licitaţii. În caietul de sarcini se arată că partea publică va deţine majoritatea şi respectiv 51%. Dacă licitaţia este câştigată de firma care trebuie se lasă consiliul de administraţie pe mâna lor. De fapt şi de drept, Consiliul de administraţie deţine toată puterea. Aşa s-a întâmplat şi în cazul SC Lomb când compania Impact avea două părţi în CA, iar Consiliul Local doar o singură parte. Toate deciziile în SC Lomb erau luate de urmăritul penal Liviu Niţă şi de compania Impact, urmărită şi ea penal în acest dosar. Numai în acest mod s-a putut scoate Consiliul Local din administraţie, deoarece Impact deţinea majoritatea. Astfel reprezentanţii Primăriei municipiului Cluj-Napoca au fost fraieriţi de nişte urmăriţi penali.

Fraieriţi de urmăriţi penali

Controlul în noua societate trebuia să fie deţinută de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, dar nici această socoteală nu a rămas la fel. Astfel, deşi primarul Sorin Apostu şi adjunctul său Radu Moisin tot ieşeau în faţă cu faptul că Consiliul Local deţine 51% din acţiunile SC Lomb SA, însă adevărata putere era deţinută tot de Compania Impact. În Consiliul de Administraţie al SC Lomb SA compania Impact avea doi administratori, iar Consiliul Local doar unul. Şi de aici a urmat potopul. Numai în acest mod s-a reuşit scoaterea Consiliului Local din această asociere, iar primarul Sorin Apostu a fost „dus de nas” de un urmărit penal în persoana şefului Consiliului de Administraţie, Liviu Niţă.

De la Boc la Apostu la Moisin şi apoi la Laszlo

Premierul Emil Boc şi primarul Sorin Apostu sunt două dintre persoanele care au participat la semnarea contractului cu Impact. În primă instanţă actualul edil al Clujului s-a dezis în primă instanţă de declaraţiile pe tema Impact, deşi este implicat direct în acest caz. Astfel, primarul l-a delegat pe „generalul” său, viceprimarul Radu Moisin să vorbească pe această temă. Iar actele din Primărie pe această temă sunt semnate de Laszlo Attila, celălalt viceprimar de la UDMR. Astfel, deşi Primăria a fost înştiinţată de ceva timp că fac afaceri cu urmăriţi penali şi au anunţat că vor acţiona în consecinţă, acest lucru nu s-a întâmplat. Delegatul primarul, Radu Moisin nu a fost informat de către Laszlo Attila cu cine are de-a face.

Alte relaţii ale lui Dan Ioan Popp

Afaceristul Dan Ioan Popp, cel care controlează firma Impact, este un apropriat şi de-al preşedintelui Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Nu este nimic ilegal sau dubios în acest lucru. Numai că lucrurile nu se opresc aici, iar această apropiere i-a asigurat lui Dan Ioan Popp să se relisteze mai uşor la bursă, după ce Impact a fost suspendată temporar din cauza insolvenţei. Oamenii interesaţi trebuie să ştie că acţiunile companiei ar putea fi afectate de faptul că a început urmărirea penală în cazul Impact.

Trezirea la Realitate

Autorităţile locale s-au trezit la realitate şi recunosc că rostul continuării acestui contract s-a pierdut pe parcurs. Desigur, mesajul transmis de către aceştia este îmbrăcat într-un staniol roz, oficialii anunţând că contractul cu Impact este pe ultima sută de metri. Oficialităţile locale au anunţat că în locul cartierului de locuinţe care trebuia construit de Impact un nou proiect grandios. Suntem curioşi dacă şi acest proiect va avea aceeaşi desfăşurare. În cartierul Lomb, primăria vrea să construiască un Centru de Excelenţă în Industrii Creative, program care va fi depus spre evaluare în cadrul Programului Operational Regional. Chiar dacă acest lucru poate fi considerat pozitiv, cineva va trebui să plătească pentru eşecul cartierului Impact.

Ilegalităţi marca Impact

Apropierea companiei Impact de Inspectoratul de Stat în Construcţii(ISC) se poate uşor observa şi în urma actelor dintre cele două entităţi. Astfel, un număr de înregistrare nu este neapărat necesar în astfel de contracte, deşi legea ar spune un cu totul alt lucru.
Proiectantul general al unui proiect dezvoltat de Impact a constatat cu stupoare că s-a modificat structura de fundare la peste 12 blocuri. În prima instanţa s-a iscat un scandal, iar inspectorii de la ISC au venit rapid peste ei şi au făcut tam-tam. Nu a durat mult însă, până când împăcarea a fost următorul pas.
„Până la urmă s-a muşamalizat toata povestea asta. În al doilea rând un proces verbal de la Inspectoratul de Stat în Construcţii arată că nu sunt respectate normele de punere în lucru a fierului beton, numai  că acel proces verbal nu are număr . Se opreşte şi dă dispoziţie de oprire a lucrărilor. Povestea se muşamalizează şi Impactul nu primeşte nici un fel de sancţiune contravenţională. Despre rezultatele acestui mod de lucru cu Inspectoratul de Statul în Construcţii pot supune că este un mod în care operează Impact. Acest lucru nu poate avea un efect benefic asupra calităţii lucrărilor. Asta este o porcărie….să faci un proces verbal şi după aia se aranjează cu ISC”, a declarat o sursă care a dorit să îşi păstreze confidenţialitatea.

Rezervarea viceprimarului

“Daţi-mi voie să fiu mai rezervat în ceea ce priveşte neîndeplinirea obligaţiilor Impact faţă de Consiliul Local întrucât, în cazul în care se va ajunge la un proces în instanţă, aceste argumente vor fi prezentate la vremea respectivă.
Decizia privind utilizarea terenului va aparţine Consiliului Local. În ultima şedinţă(n.r. de Consiliu Local), am dezlipit o parte a terenului pentru viitorul Centru de Excelenţă în Industrii Creative, program care va fi depus spre evaluare în cadrul Programului Operational Regional.
Activitatea reprezentantului C.L. în C.A. al Lomb S.A., la fel ca şi problemele societăţii Impact pot fi evaluate şi analizate doar de Consiliul Local întrunit în plenul său, fapt ce se întâmplă în fiecare şedinţă de Consiliu de la aflarea deciziilor Lomb şi Impact de excludere a Consiliului Local”, a declarat Radu Moisin.

Reporter: De cât timp ştia Primăria că domnul Niţă era urmărit penal?
Radu Moisin: Eu nu am ştiut acest lucru. Am primit ieri sau alaltăieri un articol de la un cetăţean şi am văzut articolul din Gazeta de Cluj. Nu vreau să vă contrazic doar de dragul de a vă contrazice, dar eu nu îmi aduc aminte de aşa ceva. Ţin minte la vremea respectivă că  Liviu Niţă a fost înlocuit de Impact în Consiliul de Administraţia după ce au luat decizia să ne scoată definitiv pe noi din Consiliul de Administraţie şi din structura de acţionariat. Deci în primă fază a decis anularea acţiunilor aparţinând Consiliului Local. Consiliul Local nu a reuşit să participe. În următoarea fază adunarea generală a acţionarilor a Lomb SA a consfinţit decizia Consiliului de Administraţie şi a schimbat componenţa Consiliului de Administraţie. Înainte era domnul Rusescu, domnul Niţă şi domnul Inceu. La acea adunare generală a acţionarilor ţinută doar de cei de la Impact nu ne-au invitat. Ei nemai recunoscundu-ne calitatea de acţionari, au decis să dizolve CA şi să fie Consiliul de Administraţie cu un administrator unic în persoana domnului Rusescu. Asta ştim. Asta pot să vă spun sigur. Asta a făcut şi obiectul contestaţiei noastre în instanţă pentru singur motiv că ne-au scos reprezentantul nostru în Consiliul de Administraţie.
Rep.: Totuşi Impact, ca şi societate comercială, este deja urmărită penal în acelaşi dosar ca şi domnul Niţă.
Radu Moisin: Este un lucru foarte grav. Mă rog, dacă există anumite date pe care noi să le furnizăm ca şi municipalitate le vom furniza cu menţiunea că sunt sigur că aceste dosare nu au nicio legătură cu funcţionarea SC Lomb SA. Din câte am înţeles din presă (n.r. singurul ziar care a scris despre aceste probleme a fost Gazeta de Cluj), problemele se referă la nivel de Bucureşti.
Rep.: Dar totuşi, Impact este o societate pe care dumneavoastră aveţi un parteneriat cu ei….
Radu Moisin: Din câte vedeţi şi dumneavoastră, Consiliul Local este asociat încă din anul 2006. Acest parteneriat mai mult nu există decât există. Practic, în urma discuţiilor avute în perioada aceasta ei nici nu vor să îşi revoce, nici nu vor să audă de revocarea hotărârilor Consiliului de Administraţie şi a hotărârilor AGA. Eu cred că suntem pe ultima sută de metri a acestui proiect. Proiect, care la un moment dat părea interesant.
Rep.: Putem interpreta că acest parteneriat poate fi reziliat definitiv? Credeţi că cei de la Lomb nu vor putea evoca investiţiile făcute?
Radu Moisin:  Ce vreau să vă spun este că acest contract, probabil că va încerca mai devreme sau mai târziu. Pe noi, ca municipalitate ne interesează terenul. Terenul nu a fost vărsat ca un aport la societatea Lomb. Terenul este liber de sarcini. Pe noi ne interesează valorificarea acestui teren pentru interesele locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. Terenul nu este parte în Lomb SA. Această societate nu există ca şi patrimoniu. Nu are nimic în spate. Sunt doar nişte bani vărsaţi de către cei de la Impact prin care dumnealor vor trebui să dovedească că au făcut această cheltuială în interesul societăţii Lomb sau în interesul societăţii Impact. Pentru că în momentul în care au participat la licitaţie în 2006 au avut nişte condiţii foarte clare. Investiţii notate cu sume, nu estimativ. La cea mai mică contestaţie a acestora se poate verifica foarte uşor să se verifice aceste investiţii scrise în caietul de sarcini. Prin caietul de sarcini anumite lucrări de investiţii trebuiau realizate de către  Impact SA, marea majoritate, şi anumite lucrări de căte SC Lomb SA. Aşa era făcută oferta la momentul respectiv. Obligaţii pe care din punctul nostru de vedere în mare parte nu au fost făcute.
Rep.: Spuneţi că Primăria are spatele acoperit total într-un posibil conflict judiciar cu Impact?
Radu Moisin: Nu pot să dau declaraţii de 100% sau absolut sigur pentru că nimeni nu ştie ce se întâmplă în viaţă. Dar din punctul meu de vedere, neîndeplinirea obligaţiilor contractuale  de către Impact ca asociat în calitatea Lomb SA este de natura evidenţei. Sper ca dacă este cazul şi se va ajunge în acest moment, instanţele de judecată vor da acelaşi verdict.

Cumanata lui Andrei Chiliman, urmărită penal

Asupra companiei Impactul a început urmărirea penală în acelaşi dosar cu cel al Liviu Niţă. Începe urmărirea penală în acelaşi timp şi a societăţii şi ca persoană fizică a lui Niţă. În acest dosar mai este urmărită penal şefa departamentului de urbanism din primăria capitalei, Ioana Balaurea. Şefa departamentului de urbanism este fosta cumnată a lui Andrei Chiliman (PNL), actualul primar al sectorului 1 al capitalei.

Împotriva companiei Impact este depusă în momentul de faţă chiar şi o procedură de infringement la Comisia Europeană datorită faptului că reprezentanţii societăţii nu i-au lăsat timp de patru ani pe proprietarii unor case construite de Impact să-şi lege curent. Oficialii de la Bruxelles şi-au exprimat profunda îngrijorare că România nu respectă autoritatea naţională de reglementare a energiei care este subordonată Comisiei Europene de Energie.
“Preşedintele Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei face afaceri cu Dan Ioan Popp, proprietarul Impact. Deşi le-am adus anterior la cunoştinţă faptul că au fost respectate reglementările în vigoare, nu au trecut în legalitate. Am ajuns chiar să-l schimbăm în funcţie pe preşedintele ANRE. Am ajuns până la Curtea de Apel cu decizia prin care se arată că nu au dreptate cei de la Impact şi că nu au licenţă de distribuire a curentului. Ei îmi facturează triplu faţă de cât consum”, susţine o altă sursă.

Tiberiu Hrihorciuc

5 COMENTARII

  1. Este interesant de vazut toata caracatita creata de SC Impact si modul in care aceasta firma inseala pe toata lumea bazandu-se pe relatiile sus puse in PDL; justitie; procuratura; politie si mass media. Sper sa nu ne oprim aici.

  2. SPERAM CA JUSTITIA SA-SI FACA TREABA SI SA I-A ACT DE FAPTELE PENALE COMISE , TREBUIESC ADUSE LA CUNOSTINTA CETATENILOR ROMANI SI CEI PAGUBITI SA SE ALATURE PLANGERII PENALE, PRIN SOLICITARI DE DESPAGUBIRI MATERIALE SI MORALE SA I SE IA DREPTU DE LIBERA PRACTICA SI ESERCITAREA PROFESIEI SI RIDICAREA ICENTEI DE CONSTRUCTOR – EXECUTANT AL IMPACT CA SI DEZVOTATOR CONSTRUCTOR.

  3. banuiesc ca nu sunt singurul care NU MA MIR! Dar chiar NU MA MIR. Totul se desfasoara pe acelasi scenariu aplicat peste tot pe unde IMPACT a „dezvoltat” ceva. „Prietenii” cu Inspectoratul de Stat in Constructii au existat si pe plan local, la Oradea. Conducatorul autoritatii oradene si-a tras vila de la…IMPACT. Acuma sigur ca nu pot aduce acuzatii nefondate, cert este insa ca mai mult ca sigur conditiile contractului respectivului domn au fost altele decat ale celorlalti. Altfel nu se explica de ce spre exemplu reprezentantii Inspectoratul de Stat in Constructii Bihor in comisiile de receptie au acceptat sa semneze procese verbale in care era vorba de lucrari care nu au fost niciodata efectuate(spre exemplu lucrari de adaptare a constructiei la teren). Astfel de lucrari au fost menite DOAR sa creasca profitul IMPACT in conditiile in care pretul/mp suprafata construita nu putea fi cica depasit fiind ofertat la o LICITATIE PUBLICA. In realitate a fost o gaselnita a IMPACT-ului pentru a masca aceasta depasire a pretului licitat. Dar si cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii, si reprezentantii „portocalii”ai Primariei oradene din anii 2004-2008 au acceptat orice venea din partea IMPACT. Gurile rele din targ spun chiar ca o persoana importanta din Primarie a capatat o casa in chip de…spaga. Sigur, e greu de probat asa ceva. Personal aveam si indicii in legatura cu identificarea casei(le am si acum). Plangerea facuta de mine la DNA a fost insa respinsa(banuiesc ca nici macar nu s-a facut o minima cercetare). O alta legatura intre oradea si cluj este persoana care se ocupa de partea de santier. O, VAI!!! Interesant este de urmarit in continuare si ceea ce se intampla in Dosarul de insolventa nr. 323/3/2010 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti. Ultimul termen a fost 02.12.2010 dar inca solutia nu a fost afisata pe site-ul Ministerului Justitiei

  4. Asa se intampla intotdeauna cu licitatile trucate. Ce s-ar fi intamplat daca dezvoltatorul ar fi gasit un pretext si ar fi scos din actionariat consiliul dupa ce s-ar fi varsat terenul de 265 hectare in SC LOMB. Este o rusine ca actualul primar si actualul prim ministru s-au pretat la asa ceva.

  5. In cadrul licitatiei, SC IBEREST a oferit 300 de locuinte sociale primariei,iar IMPACT doar 75,cu toate acestea castigatorul era din inainte stiut.Daca primaria mai organizeaza multe licitatii cu dedicatie nu o sa mai vina nici-un investitor.Investitorii se prezinta doar cand exista transparenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.