Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a alocat bani pentru proiectele culturale ale asociaţiilor din judeţ, dar şi la capitolul tineret, câte 350.000 de lei în fiecare categorie. În plus, cultele au primit 800.000 de lei de la buget, astfel că 1,5 milioane de lei vor merge către instituţii civile. Gazeta de Cluj vă prezintă care sunt organizaţiile care au primit finanţări şi despre câţi bani este vorba.

Deşi votarea în plen a proiectului de Hotărâre de Consiliu Judeţean „privind nominalizarea pe beneficiari a sumei de 350,00 mii lei aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 88/2013 la Capitolul nr. 67.02 Recreere – Acţiuni de Cultură”, respectiv „Fond Tineret” a fost anevoioasă, fiind nevoie de două şedinţe, lista trimisă aleşilor locali spre aprobare a fost în cele din urmă adoptată.

Şi la şedinţa anterioară consilierii PDL s-au opus votării acestor propuneri, motivându-şi opţiunea prin faptul că de fiecare dată când au făcut o propunere în legătură cu alocarea acestor bani, ea a fost respinsă. Astfel că nici la şedinţa ordinară de marţi, Horea Uioreanu nu a reuşit din prima să asigure „trecerea” proiectului şi a fost nevoit să convoace şedinţă de îndată.

 

Dacă nu iese din prima…

 

Pentru ca hotărârea să fie adoptată era nevoie de 19 voturi pentru, însă Uioreanu a reuşit să adune doar 18. Pentru că la finalul şedinţei ordinare consilierii judeţeni USL Dorel Canta şi Marius Mânzat au întregit colectivul necesar de social-liberali, preşedintele CJ a convocat o şedinţă de îndată şi a reuşit să facă această alocare de fonduri. Acesta a recunoscut că a întâmpinat probleme şi din pricina faptului că o bună parte din colegii săi din USL n-au putut vota hotărârile pentru că aveau interese patrimoniale în cazul unora dintre organizaţiile nonguvernamentale vizate de proiect, motiv pentru care a trebuit să ceară şi sprijinul consilierilor din opoziţie.

O parte din evenimentele pentru care au fost alocaţi banii de la Consiliul Judeţean au avut loc deja. Este vorba de unele dintre cele care au primit cele mai consistente fonduri: Festivalul Internaţional de Film Transilvania, cu 40.000 de lei, Delahoya, 10.000 lei, şi Balul Operei, cu 12.000 de lei. Altele sunt în curs de organizare, cum este cazul Festivalului Peninsula, care va avea loc în mai puţin de o lună şi primeşte 21.000 de lei şi Festivalul de Film Comedy, organizat toamna, care va primi 10.000 de lei, iar Festivalul Internaţional de Stand Up Comedy, din aceeaşi perioadă are alocată aceeaşi sumă. Menţionăm că toate aceste evenimente au primit bani şi de la Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Asociaţia Clujul Comoară – Kincses Koloysvar Egyesulet va primi un sprijin financiar pentru a realiza proiectul „Zilele Culturale Maghiare din Cluj” de 12.000 de lei. Alte asociaţii maghiare care primesc bani sunt Asociaţia Culturală Szarkalab Cluj-Napoca, pentru a realiza „Festivalul Folcloric de Primăvară” şi Asociaţia Szint Kulturalis Egyesulet pentru a realiza „Festivalul Internaţional de Folclor Sfântul Ştefan”, Asociaţia Kolozsvar Társaság pentru proiectul „Concurs de fotografiere de natură” (câte 2.000 lei), Asociaţia de Prietenie Korunk Cluj Napoca, pentru a realiza proiectul „Revista Korunk 2013”(4.000 lei), Asociaţia Jatekter (Playing Area-Spaţiu de Joc) Cluj-Napoca  primeşte 6.000 lei pentru editarea  Revistei teatrale trimestriale Spaţiu de joc, Asociaţia Dinamika Cluj-Napoca pentru a realiza proiectul „Zilele Cărţii Maghiare” ediţia a III a – 9.000 lei – şi Asociaţia Pro Cluj – Pro Kolozs Megye Egyesulet pentru proiectul „Caravana Culturală 2013”, 10.000 lei. Asociaţia Părinţilor Bathory primeşte sprijin financiar pentru proiectul „Organizarea Zilelor Liceului Bathory” în valoare de 8.000 de lei.

 

Bani frumoşi pentru Zilele Maghiare

 

În schimb, Asociaţia Culturală Teatrul Imposibil Cluj Napoca primeşte un sprijin financiar de doar 2.000 de lei pentru realizarea proiectului „Man.In.Fest International Experimental  Theatre”, festival clujean care a ajuns la ediţia a VII a. Şi artiştii plastici sunt incluşi pe lista Consiliului Judeţean Cluj. Filiala Interjudeţeană Cluj-Bistriţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România primeşte 7.000 lei pentru proiectul Bienala Naţională de Sculptură Mică „Vârsta de Bronz 2013” – ediţia a III a.

Asociaţia Artiştilor Plastici din Jud. Cluj primeşte 5.000 de lei pentru proiectul „Muncă, Soare şi Culoare”. Asociaţia Arkhai Sculpture Park primeşte 2.000 lei sprijin financiar pentru proiectul „Parcul de Sculpturi Monumentale Arkhai”, iar Asociaţia Art Image 3.000 lei pentru proiectul „Tabăra de creaţie – Pictori vs. Fotografi”. Federaţia Fabrica de Pensule primeşte fonduri pentru proiectul „Fabrica de Pensule – centru de artă şi cultură contemporană” în valoare de 10.000 de lei.

În ceea ce priveşte „fondul tineret”, cele mai mari sume merg către Federaţia Consorţiul Organizaţiilor Studenţeşti Cluj, care primeşte 20.000 de lei pentru proiectul „Luna Studentului Clujean”, Asociaţia Pro Cluj – Pro Kolozs Megye Egyesulet, pentru proiectul „Sărbătoarea copiilor şi a tineretului” şi Asociaţia Agricultorilor Maghiari din Judeţul Cluj pentru proiectul Campania de informare „Tânărul întreprinzător din spaţiu rural al judeţului Cluj” – câte 17.000 lei. Asociaţia Clujul Comoară – Kincses Koloysvar Egyesulet, aceeaşi care a primit la capitolul cultură 12.00 de lei, primeşte din fondul pentru tineret încă 17.000 de lei. „Zilele Culturale Maghiare din Cluj” se bucură astfel de o finanţare de aproape 300 de milioane de lei vechi numai de la Consiliul Judeţean Cluj.

În continuare, cele mai bine finanţate proiecte de către Consiliul Judeţean sunt „Transylvania International Music& Art Festival” (TIMAF), care a ratat alocarea de fonduri de la Primăria Cluj-Napoca, dar primeşte de la CJ 15.000 de lei. Palatul Copiilor primeşte sprijin financiar pentru „Serbările Zăpezii 2013” în valoare de 11.000 de lei. Asociaţia pentru Promovarea Proiectului de Schimb Cultural şi Educaţional Cluj-Napoca primeşte sprijin financiar pentru Festivalul Electric Castle 16,6 mii lei.

 

Diana Gabor

 

Precedentul din Primăria Cluj-Napoca

 

Şi la Primărie banii pentru cultură şi tineret s-au acordat cu greu. Proiectul de alocare a sumei de 260.000 de lei Federaţiei Share, care se ocupă de organizarea evenimentelor care pregătesc Cluj-Napoca pentru asumarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2015, a fost respins de consilierii locali, numai pentru a fi aprobat într-o şedinţă extraordinară, după ce nelămuririle lor legate de proiectele planificate au fost clarificate. „Ne facem de ruşine pentru că nu putem duce mai departe aceste proiecte”, a subliniat Emil Boc, supărat că mai mulţi consilieri s-au abţinut de la vot.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.