Patru firme au câştigat contractul cu municipalitatea clujeană pentru reabilitarea termică a blocurilor din Cluj-Napoca. Două dintre ele aparţin  unor magnaţi sibieni, iar celelalte două sunt ale clujenilor. Concefa din Sibiu este a lui Horaţiu Cercel, chiar din Sibiu, un om uns cu toate alifiile, Dafora, tot din Sibiu, aparţine lui Călburean, un magnat al gazului încuscrit cu compania de stat Romgaz. Firmele clujenilor, Decorint şi Transbeton, aparţin clujenilor care se scaldă în fonduri de investiţii şi proiecte de cartiere contestate în gura mare. Chimu Căpuşan revine pe “piaţă”.  

Pentru reabilitarea termică a blocurilor din Cluj-Napoca au rămas în cursă patru firme. Două dintre acestea sunt din judeţul Sibiu (SC Concefa şi SC SC Dafora), iar alte două societăţi comerciale provin din Cluj-Napoca (SC Transbeton şi SC Decorint). Concefa aparţine magnatului construcţiilor, sibianul Horaţiu Cercel, şi a mai lucrat în Cluj-Napoca la reconstruirea podului Napoca de peste Someş. Firma lui Cercel a câştigat constant licitaţii organizate de stat, mai ales după ce sibianul s-a înregimentat, în 2005, într-unul din partidele aflate la guvernare. După două săptămâni de la intrarea lui Cercel în PD, Concefa SA a primit lucrarea de degajare a drumurilor de pe Valea Oltului, în urma unor căderi masive de stânci. Acest angajament a fost un eşec total al firmei, care s-a văzut în imposibilitatea de a finaliza lucrarea. Neputând face faţă situaţiei, autorităţile locale au fost nevoite să apeleze la Ministerul Apărării Naţionale pentru a debloca drumul naţional şi calea ferată care străbat Valea Oltului. Înainte de a intra în PD, Cercel era social-democrat, astfel că în urma unor licitaţii organizate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Concefa a primit lucrări în cadrul programului guvernamental “Săli de sport”, iniţiat de Adrian Năstase. În mai 2003, Primăria Sibiu a atribuit prin licitaţie contractul privind reabilitarea sediului instituţiei pentru 37 de miliarde ROL societăţii Concefa. Termenul de execuţie nu a fost respectat, iar costurile proiectului au crescut. Nici la construcţia sălilor de sport din Târgu-Mureş şi Braşov, lucrurile nu au stat diferit. Pentru întârzieri, Concefa a fost penalizată cu trei miliarde de lei, în condiţiile în care valoarea contractelor era de 430.000 euro.  
În 1998, Cercel a fost cercetat de poliţie pentru tentativă de înşelăciune, fals intelectual şi evaziune fiscală. Ancheta s-a referit la modul în care a fost privatizată "Sibif" SA, o firmă la care Cercel era asociat. Deşi dosarul a fost înaintat Parchetului cu propunerea de începere a urmăririi penale, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu au decis, în 1999, scoaterea de sub urmărirea penală a acestuia. Din grupul Concefa mai fac parte Transferoviaria, Ambi Mat şi Alu Glas.

Dafora forează termic

Cea de-a doua firmă care va reabilita termic blocurile clujenilor este SC Dafora, un concern de firme controlate de omul de afaceri sibian Gheorghe Calburean, care face parte din milionarii “Top 300”. El şi-a construit imperiul în mare parte din contracte cu compania de stat Romgaz SA. Valoarea contractelor încheiate cu firma de stat în perioada 2001-2007 depăşeşte 310 milioane de lei, adică peste 90 milioane euro. Potrivit “Top 300 Capital”, ediţia 2007, Calburean are o avere personală estimată la 30-35 milioane euro. Succesul în afacerile cu Romgaz SA s-ar putea explica, în parte, şi prin legăturile dintre familia Calburean şi foştii directori generali ai firmei de stat. Calburean este înrudit şi are afaceri cu ştabi care au controlat Romgaz SA. Directorul Romgaz SA între 1998-2001 şi al Transgaz SA, între anii 2001-2005, Gabriel Coconea este naşul de cununie al lui Gheorghe şi al Liviei Calburean. Apoi, din 2004, Doina Coconea şi Livia Calburean deţin 80% din firma Lido Star SA, unde apăreau ca asociaţi şi Ioan Şandru, ginerele lui Pantelimon Avram, fost director al Romgaz în perioada 2001-2005. Dafora SA, care are ca obiect de activitate forajele pentru descoperirea şi exploatarea de noi zăcăminte de gaze, are cele mai multe contracte încheiate cu Romgaz. Chiar dacă Dafora se ocupă, conform obiectului de activitate, cu forajul, firma lui Calburean a vândut Romgazului şi produse de toaletă sau materiale de construcţii. În 2002, Romgaz SA a cumpărat 100.000 de bucăţi de săpun de toaletă, 580 de litri de săpun lichid şi 200 kg de emulsie răcire strung, pentru care a plătit jumătate de miliard de lei vechi. Chiar dacă afacerile dintre compania de stat şi Dafora funcţionează pe o paletă atât de largă,
firma sibianului are probleme din cauza crizei financiare, întrucât acţiunile Dafora tranzacţionate pe bursă au scăzut de la 300 de milioane de euro la 10 milioane euro. Potrivit ZF, cifra de afaceri a Dafora s-a redus anul trecut cu 9%, la 267,4 mil. lei (72,8 mil. euro), şi cu 15,5% sub cea previzionată de companie, de 316,7 mil. lei (86,3 mil. euro). Scăderea a survenit mai cu seamă în a doua parte a anului şi a fost cauzată de regresul din segmentul de construcţii al companiei, adică partea companiei care a câştigat contractul de reabilitare termică.

Căpuşan „atacă” blocurile

Firmele clujene care au prins contracte pentru reabilitarea termică a blocurilor sunt Decorint şi Transbeton. În cadrul SC Decorint figurează ca acţionar şi administrator Mircea Valentin Igna, însă în interiorul acestei firme au interese şi oamenii de afaceri clujeni Mircea Pinte, Radu Taică, Tibor Konti şi Claudiu Sugar, ultimul dintre aceştia deţinând şi o parte din fondul de investiţii STK Emergent, unul dintre rivalii fondului Broker Cluj, despre care Gazeta de Cluj a scris în numerele trecute. Decorint-ul, prin intermediul lui Radu Taică şi al lui Mircea Pinte, are în plan construcţia unui ansamblu pe locul fabricii Fimaro din Cluj-Napoca. Comisia de urbanism a municipalităţii a acceptat, la mijlocul lunii ianuarie, să se construiască un ansamblu rezidenţial cu dotări, centru de afaceri, hotel şi parking subteran pe amplasamentul Fimaro. Cei doi au ajuns la această afacere prin medierea SAI Target Asset Management, o societate de brokeraj care funcţionează pe piaţa acţiunilor şi a tranzacţiilor imobiliare. SAI este condusă de Pinte şi Taică şi figurează printre acţionarii de la Fimaro, iar acţiunile fostei fabrici au fost preluate gradual de către cei doi, care au ajuns să o controleze.

Cea de-a doua firmă care vrea să lucreze la reabilitarea termică a blocurilor din oraş este SC Transbeton şi aparţine lui Chimu Căpuşan.  

Acest om de afaceri clujean are o firmă de betoane, SC Transbeton, una de vânzări imobiliare, SC Nobila Casa, şi una de dezvoltări imobiliare, SC Elite SRL. Ultima dintre aceste firme este beneficiara proiectului imobiliar Bonjour Residence, un centru de cartier din zona Bună Ziua, care e prevăzut cu blocuri de 8-9 etaje într-o zonă în care, conform regulilor urbanistice, se pot construi imobile doar de maxim două etaje. Chimu Căpuşan a mai construit în Cluj-Napoca imobile cu un regim de înălţime mai mare decât cel admis, pe strada Trifoiului din cartierul Andrei Mureşanu, unde  a ridicat nouă blocuri. Ţinând cont de faptul că deţine firme de construcţii, de materiale de construcţii şi o agenţie imobiliară, numai prin vânzarea apartamentelor de pe strada Trifoiului, în contul familiei Căpuşan a intrat o sumă considerabilă. Vânzarea tuturor apartamentelor din cele nouă clădiri s-a realizat prin intermediul Nobila Casa, contra unui comision de 2%. Prin acest lucru, Nobila Casa şi-a asigurat o cifră de afaceri considerabilă şi, evident, un profit frumuşel.

Ştefan Trandafir

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.