Cred că aceasta este întrebarea cea mai importantă pe care şi-o poate pune un clujean acum la final de an.

 
Toată lumea a fost preocupată de cum se împart portofoliile între PDL şi PSD sau cine va fi viitorul ministru al Justiţiei. Sigur, sunt lucruri importante, dar pentru mine ca locuitor al acestei urbe mult mai importantă mi se pare persoana viitorului primar. Tindem să uităm cum arăta Clujul înainte de Boc. Un oraş prăfuit, mizerabil în care Gheorghe Funar făcea deliciul presei străine pentru oligofreniile pe care le debita, un oraş închis în care au făcut bani şi s-au privatizat pe spatele municipalităţii aproape numai oamenii de afaceri securisto-comunişti din preajma lui Funar. Gheorge Funar a fost necesar acestor oameni pe care pe unii   îi vedem acum în Top 300 Capital, care au cumpărat imobile si au  concesionat terenuri  pe bani de nimic de la primaria clujeana. Venirea lui Emil Boc la primărie a împiedicat mafiotizarea oraşului prin deschiderea acestuia spre exterior. Lucrările nu s-au mai dat prin încredinţare directă ci prin licitaţii atent urmărite de către executivul primăriei. Măseaua stricată odată îndepărtată şi mă refer aici la Gheorghe Funar, totul s-a schimbat. Nu vreau să-i fac aici apologia lui Boc, desi ar merita. Cu un buget de peste un sfert de miliard de euro pe an în prezent, buget de trei ori mai mare ca în ultimul an al domniei lui Funar, postul de primar al Clujului este o miză extraordinară. În oraş sunt angajate enorme lucrări de infrastructură: modernizarea celor aproape 300 de străzi, construirea de parkinguri supraterane şi în curând de parkinguri subterane, reabilitarea şi extinderea canalizării în municipiu, începerea lucrărilor la inelele urbane, ca să nu mai vorbim de dezvoltatorii imobiliari, numai proiectele Lomb şi Tineretului presupunând în următorii ani investiţii de peste un miliard de euro.
Din punct de vedere al forţei sale, Emil Boc şi PDL se află în culmea puterii în municipiu. Primarul a fost ales cu trei pătrimi din voturile clujenilor, deţine majoritatea absolută în Consiliul Local şi toţi cei şase parlamentari- patru deputaţi şi doi senatori- pe care i-a trimis municipiul Cluj-Napoca la Bucureşti sunt pedelişti. Să ne aducem aminte că în 2004 când Boc l-a înfrânt pe Ioan Rus, PD nu exista în CL Cluj-Napoca. Acum are majoritate absolută şi poate să-şi numească ambii viceprimari. Singurul partid care s-a apropiat de forţa PDL în Cluj, dar niciodată la acest nivel a fost PUNR. În culmea gloriei sale în perioada 1996-2000, când Gheorghe Funar a câştigat din primul tur de scrutin primăria, nu a avut totuşi majoritatea absolută în Consiliul Local. Mai mult decât atât, în perioada 2000-2004, Funar a avut doi viceprimari din opoziţie, lucru care l-a infuriat atât de tare încât la un moment dat a şi dizolvat Consiliul Local. Parcă vorbim de luptele dintre turci şi români, atât de îndepărtate mi se par aceste evenimente in trecut. Rezultatele s-au văzut în 2004. Funar n-a intrat nici măcar în al doilea tur de scrutin, iar consilierii locali  aleşi pe lista sa au dezertat la alte partide. Acum PRM nu mai există în Consiliul Local Cluj-Napoca cum nu se mai găseşte, din fericire, nici în Parlamentul ţării. De ce am făcut această comparaţie?
Cine ar fi crezut acum cinci, şase ani, că Gheorge Funar şi PRM vor dispărea din politică după ce au avut acest minunat oraş, Cluj-Napoca, sub mână? De aceea este clar, că datorită popularităţii enorme a lui Boc, pe care a translatat-o şi în favoarea PDL la Cluj, şi nu numai, persoana pe care o va nominaliza el, va câştiga indiscutabil primăria oraşului. Îndrăznesc să spun că pe oricine va alege din PDL. Dar acest lucru trebuie să-l facă extrem de responsabil pe Emil Boc. Pentru că un candidat al PDL nu poate fi înfruntat de nimeni în prezent de la PSD sau PNL, că alte partide nu mai sunt. În acelaşi timp, responsabilitatea numirii îi aparţine lui Boc, dar ce va face viitorul primar PDL se va resfrânge asupra lui şi a partidului. Deşi Emil doar în va numi şi îl va ajuta să ajungă primar, prin imaginea sa ,viitorul primar, dacă va fi corrupt, sau dacă va ceda  puternicelor grupuri de interese clujene care s-au simţit foarte bine pe timpul lui Funar îl vor compromite pe Boc şi PDL. Dă Doamne ca Emil să aibă gândul bun.
În ceea ce priveşte funcţia de premier, cred că Boc se va descurca. Uitaţi-vă unde era Emil Boc în 2000 când nu auzise nimeni de el şi unde este acum.

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.