Fostul premier, Florin Cîțu, a ajuns la DNA pentru a fi pus sub acuzare în dosarul achiziției vaccinurilor Covid-19. Săptămâna trecută Senatul a votat pentru ridicarea imunității parlamentare pentru ca el să poată fi cercetat.

La sosirea la sediul Direcției Naționale Anticorupție Florin Cîțu nu a vrut să facă declarații pe tema prezenței sale și a dosarului. Senatorii l-au lăsat pe Florin Cîțu fără imunitate parlamentară săptămâna trecută, acceptând solicitarea DNA pentru posibilitatea începerii urmăririi penale. 90 de senatori au votat pentru ridicarea imunității. 

Infracțiunile avute în vedere de DNA în procedura de urmărire penală sunt abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

La ieșirea din sediul DNA, Florin Cîțu a refuzat să vină cu precizări. „Ce pot să vă spun e că mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru, conform prevederilor în vigoare”, a afirmat Cîțu.Cîțu în fața DNA FOTO Inquam Photos

Cîțu în fața DNA FOTO Inquam Photos

Nu pot să discut despre dosar. Tot ce pot spune e că a fost făcut cu respectarea legislației în vigoare. Adevărul va ieși la iveală”, a completat fostul premier.

Ce spune DNA

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre”, arată DNA

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, mai punctează DNA.

„Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, conchide DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.