Premierul României, Nicolae Ciucă, a afirmat, în ședința de Guvern, că patru bebeluși au murit din cauza infecțiilor nosocomiale, la Cluj-Napoca. Acesta a cerut Ministerului Sănătăţii să-i prezinte, până la finele săptămânii viitoare, situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de problema infecțiilor nosocomiale.

„Un subiect delicat, este vorba despre un subiect din domeniul sănătăţii. Din păcate, la Târgu Mureş au fost anunţate 5 decese la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş din cauza infecţiilor nosocomiale. De asemenea, 4 bebeluşi au decedat la Cluj-Napoca, se pare că din aceeaşi cauză, motiv pentru care cer Ministerului Sănătăţii ca, până la finele săptămânii viitoare, să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în ședința de guvern.

Ministerul Săntății îl contrazice pe Ciucă

Ministerul Sănătăţii a precizat, într-un comunicat, că un copil a decedat în secţia de neonatologie a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Copilul era născut prematur, cu multiple probleme medicale şi infectat cu o bacterie, însă autorităţile medicale spun că nu sunt alte cazuri diagnosticate sau decese din cauza infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM).

„La cererea Ministerului Sănătății, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj -Napoca, au informat că în secția de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns. Din ancheta epidemiologică efectută, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secția de neonatologie în aceeași luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public. Ministerul Sănătății este conștient de importanța problematicii IAAM în spitalele din România și a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei și prescrierii de antibiotice. Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecții de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoașterea și aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăți”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății, miercuri.

CITEȘTE ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.