CJ atrage 20 de milioane euro

Consiliul Judetean are 13 proiecte pe fonduri europene, aflate in diferite etape. Patru dintre acestea sunt in faza de evaluare si se refera la centre sociale sau dezvoltare turistica, pe cand celelalte sunt deja acceptate sau in faza de implementare, cum este cazul celor 7 proiecte finantate prin programul PIDU. In total, fondurile atrase de la Uniunea Europeana, doar anul acesta, depaseste 20 de milioane de euro.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Alin Tise anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca o serie de proiecte finantate cu bani europeni care vor fi derulate de institutia pe care o conduce sunt in faza de evaluare. In prezent, institutia are un numar de 13 proiecte aflate in diverse etape, care au o valoare totala de 81.447.000 lei, echivalentul a peste 20 milioane de euro, fonduri nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, prin diferite programe de finantare.
Este vorba de trei etape in care se afla in prezent aceste proiecte. In cazul a patru initiative ale CJ, institutia asteapta evaluarea dosarelor, al carei rezultat ar trebui sa fie facut cunoscut pana la sfarsitul anului. Doua dintre acestea au un caracter social. In primul rand, este vorba de Centrul maternal „Luminita”, pentru care este nevoie de lucrari de dotare si modernizare. Acesta este finantat prin Programul Operational Regional, AXA 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”. Din valoarea totala a proiectului de 603.918,00 lei, 478.119,61 lei sunt finantarea nerambursabila, adica bani efectiv atrasi de Consiliul Judetean si care vor intregi bugetul institutiei. Al doilea proiect social aflat in faza de evaluare este casa de tip familial „Neghinita”, finantata prin acelasi program, pentru realizarea unor lucrari similare. Din valoarea totala a proiectului de 451.766,00 lei, 357.702,47 lei sunt finantarea nerambursabila.

Bani pentru Cheile Turzii

Un alt proiect inclus pe lista proiectelor cu finantare europeana care asteapta concluziile comisiei de evaluare este legat de componenta turistica a dezvoltarii judetului. ”Managementul conservativ si participativ in ariile naturale protejate Cheile Turzii si Cheile Turenilor” este  finantat din Programul Operational Sectorial Mediu, AXA 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”. Din valoarea totala a proiectului de 2.083.200,47 lei, 1.748.116,71 lei sunt finantarea nerambursabila. Lucrarile ar putea sa includa modernizarea cailor de acces si a zonelor de vizitatori – poteci, indicatoare, marcaje. Ar putea fi elaborat si un studiu de specialitate in vederea cartografierii speciilor de plante, urmand a fi implementat si un sistem de monitorizare si supraveghere GIS.
In cadrul conferintei de presa de saptamana trecuta, Tise a anuntat ca tocmai a aflat ca proiectul privind ariile protejate Cheile Turzii si Cheile Turenilor a fost declarat castigator. Cheile Turzii este recunoscuta ca rezervatie naturala de importanta nationala, la propunerea profesorului Alexandru Borza, inca din 1938. Se intinde pe o arie de circa 324 ha si este situata in partea centrala a Culmii Petrestilor, avand o lungime de 1.270 m si o diferenta de nivel de aproximativ 320 m. Cheile au luat nastere ca urmare a activitatii epigenetice a paraului Hasdate, care s-a adancit, initial, in rocile mai putin dure care acopereau calcarul, dupa care si-a continuat eroziunea intensa in masivul calcaros, formand numeroase pesteri, hornuri si lapiezuri. Rezervatia se remarca printr-o diversitate biologica foarte ridicata, care se datoreaza proprietatilor de relief si prezentei unui numar insemnat de habitate si microhabitate. In anii 1930, profesorul E. Nyaradi a identificat si a descris 970 de specii de plante, dar si numeroase specii de animale. Cheile Turzii este una dintre primele trei zone de alpinism din tara si o regiune importanta pentru practicarea sporturilor montane, orientare turistica si activitati recreative.

Dezvoltare turistica si a infrastructurii

Nu in ultimul rand, al patrulea proiect aflat in faza de evaluare este numit „Linked City”. Acest proiect este finantat prin programul FP 7 – Cel de-al Saptelea Program Cadru pentru Cercetare si Dezvoltare Tehnologica. In calitate de partener, Consiliul Judetean va atrage 65.280 EURO, iar vizibilitatea institutiei va fi maxima, in conditiile in care proiectul pilot se va implementa in Cluj.
O a doua etapa in care se afla proiectele pe fonduri europene ale administratiei judetene este cea de contractare. Doua proiecte au fost declarate castigatoare si urmeaza sa inceapa din luna noiembrie a acestui an. Primul astfel de proiect este cel pentru construirea unui „Centru comunitar judetean”. Acesta va fi finantat prin Programul Operational Regional, AXA 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”. Din valoarea totala a proiectului de 9.272.799,00 lei, 7.290.272,00 lei sunt finantarea nerambursabila.
Al doilea proiect este tot in domeniul promovarii turistice. „Centrul national de informare si promovare turistica Cluj” va fi finantat din Programul Operational Regional, AXA 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului. Din valoarea totala a proiectului de 922.990,28 lei, 399.931,14 lei sunt finantarea nerambursabila.
De asemenea, presedintele CJ a vorbit despre o serie de proiecte aflate in pregatire pentru a fi demarate anul acesta. Printre proiectele mentionate de Alin Tise in aceasta categorie se numara si extinderea parcurilor industriale Tetarom I si IV. „In prezent, se afla in pregatire proiectele finantate din Programul Operational Regional, AXA 1 Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, aflate in lista PIDU, din 10 proiecte propuse, mai sunt de depus 7.  Din valoarea totala insumata a proiectelor ce vor fi propuse, adica 127.290.356,00 lei, 70.893.266,00 lei reprezinta finantarea nerambursabila, adica bani efectiv atrasi de Consiliul Judetean si care vor intregi bugetul institutiei”, detaliaza reprezentantii CJ intr-un comunicat de presa.
In perioada urmatoare, o data cu inceperea implementarii proiectelor mentionate (implementare care va dura intre 1 an si 3 ani, in functie de complexitatea proiectului), Consiliul Judetean Cluj isi va intregi bugetul cu aproximativ 81.447.000 lei reprezentand finantare nerambursabila atrasa prin accesarea acestor fonduri.

Diana Gabor

Firmele clujene „adopta o casa”

Consiliul Judetean Cluj si-a propus realizarea unui parteneriat constructiv cu comunitatea clujeana prin implicarea operatorilor economici majori in proiectele majore care vizeaza conservarea patrimoniului. In acest sens, in cadrul proiectului „Acasa in Transilvania”, institutia si-a propus identificarea unor parteneri strategici cu care Muzeul Etnografic al Transilvaniei, aflat in coordonarea forului judetean, sa poata stabili o relatie de colaborare pe termen lung. Partenerii vor avea posibilitatea de a „adopta” cate un monument reprezentativ din Parcul National Etnografic „Romulus Vuia”, participand la restaurarea acestuia, urmand a beneficia in schimb de resursele de promovare aflate la dispozitia forului judetean, inclusiv prin utilizarea imaginii obiectivelor astfel restaurate in cadrul propriilor campanii de promovare.
In acest moment, necesarul de lucrari de restaurare din Parcului Etnografic „Romulus Vuia” depaseste posibilitatile institutiei, investitiile bugetare urmand a fi orientate inspre proiectele de investitii in infrastructura administrativa muzeala. Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, sectia in aer liber a Muzeului Etnografia al Transilvaniei, este primul muzeu in aer liber din Romania, inaugurat la 12 aprilie 1929, cele mai vechi exponate datand din 1678. Din inventarul parcului fac parte 196 de obiective de patrimoniu, grupate in 55 de unitati majore, dintre care: 13 gospodarii cu 90 de constructii caracteristice zonelor Muntii Apuseni, Nasaud, Bistrita, Campia Transilvaniei, Maramures, Secuime, Zarand, Tara Oasului, Gurghiu, Depresiunea Calatele, Bran s.a., 34 de instalatii tehnice taranesti, 5 case-atelier si 3 biserici de lemn.
In prezent sunt propuse 9 case ca obiective care vor fi incluse in proiect. Pentru acestea va fi nevoie de sume cuprinse intre 20.000 si 90.000 de lei, in functie de lucrarile necesare. Si-au aratat interesul pentru a adopta o casa pana acum Banca Transilvania, Transcarpatica sau Tetarom. Partenerii vor fi promovati in cadrul activitatilor si in toate materialele promotionale ale muzeului. De-a lungul timpului, aceasta campanie va continua pentru renovarea tuturor obiectivelor din muzeul in aer liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.