Consiliul Judetean (CJ) Cluj este pus pe acte “caritabile”. Dupa ce ca a aprobat ca în incinta unui spitalului clujean “Leon Daniello”, unde sunt tratati bolnavii de plamâni, sa se construiasca un mall cu parcare, consilierii au votat în sedinta de saptamâna trecuta sa-i faca un “dar” investitorului, adica acesta sa poata cumpara terenul dupa terminarea termenului de concesiune. Spiritul caritabil de care da dovada institutia nu se opreste aici, taxa pe care SC Nisco Invest o plateste la buget este de 8.500 euro/lunar, pâna la terminarea concesiunii, termen dupa care terenul va putea fi cumparat. Speram ca tot la un pret caritabil.

Înca de la aparitia ideii de a construi un parking în incinta unui spital de pneumoftiziologie, Gazeta de Cluj a tras semnale de alarma privitoare la riscul la care sunt supusi bolnavii.

În urma cu doi ani, CJ Cluj a organizat o licitatie pentru concesionarea unui teren de 4.000 mp din incinta spitalului “Leon Daniello”, licitatie care a fost câstigata de societatea clujeana Nisco Invest, care apartine omului de afaceri Dan Nistor.  Acesta s-a angajat sa realizeze un centru multifunctional (un parking de circa 300 locuri si birouri, sali de conferinta, spatii comerciale). Ulterior, CJ Cluj a mai oferit, fara a mai organiza nicio licitatie, înca 2.979,67 mp catre SC Nisco Invest. Toate acestea au culminat în sedinta de saptamâna trecuta, când consilierii judeteni au aprobat un act aditional care prevede ca la expirarea contractului de concesiune (49 de ani), Nisco Invest sa poata prelua din patrimoniul judetului bunurile pe care le-a folosit în schimbul unei sume care se va calcula la valoarea contabila actualizata la data respectiva, se arata în referatul de aprobare al CJ Cluj.

În 2006, când CJ Cluj perfecta întelegerea cu societatea Nisco Invest, care a fost “cadorisita”, Vasile Muresan, directorul Spitalului “Leon Daniello”, se declara uimit de decizia consilierilor judeteni de a construi o parcare de masini în preajma bolnavilor de plamâni. “Noi am înaintat o plângere catre Consiliul Judetean Cluj în care aratam ca ne opunem aparitiei acestei constructii. În actiunea noastra suntem sprijiniti si de Ordinul Arhitectilor si de Comisia Monumentelor Istorice!”, declara, directorul spitalului în vara anului 2006.

<h5>Daca-i musai, cu placere!</h5>

Pentru ca SC Nisco Invest SRL sa cîstige în mod sigur aceasta licitatie, pe ultima suta de metri, forul judetean a inclus o noua cerinta: pe lânga parkingul si spatiile cu destinatie medicala prevazute în caietul de sarcini, cel care va primi prin concesionare terenul va trebui sa construiasca acolo si un heliport, conform unei mai vechi initiative a consilierilor PSD.

Aceasta metoda de scoatere a concurentei din joc este uzitata de cei care se ocupa de specularea licitatiilor. Prin scoaterea, în ultimul moment, a unei noi cerinte, în cursa ramâne, pe lânga cel care trebuie sa câstige, doar o firma – “iepure” (cu rol de figuratie), menita sa asigure conditia legala de concurenta, de cel putin doi participanti.

Momentan, ceea ce trebuia sa fie o parcare cu spatii comerciale s-a transformat în Akademia Center, un nou mall care va rasari chiar în spatiul spitalului de pneumoftiziologie. Mai mult, helioportul care a speriat ceilalti investitori parca a disparut ca prin mimune si nimeni nu mai este interesat de acest aspect pe marginea caruia s-a facut mare caz.

<h5>Cine a mai vrut la “Leon Daniello”</h5>

La prima licitatie care a avut loc în 2005 au mai fost interesate de aceasta investitie si alte trei firme destul de puternice pe piata constructiilor. Însa ele au fost descurajate de “asul” sub forma de helioport scos din mâneca de CJ Cluj. Una dintre societatile interesate a fost una care furnizeaza servicii de dializa, propunând la acea vreme construirea unui centru de dializa performant pe terenul scos la licitatie de deliberativul judetean.

O alta companie interesata de investitie a fost Akantus Prodimpex care apartine lui Vasile Razvan Tarmure si Andreea Odette Tarmure. Vasile Tarmure mai detine firmele Proiect Eurotrend, Medora Import Export, Compania GHT si Eurocontact Serv Impex.

Si unul dintre cei mai bogati oameni din Cluj, Ovidiu Turcu a fost interesat de investitie, cumparând caietul de sarcini prin SC Dacia Service Cluj – Feleac. Turcu mai detine o serie de firme importante în co-proprietate cu cunoscutii oameni de afaceri Dorel Goia si Horea Ciorcila (SC Tehnofrig, ACI sau Metalo-Chimice). Majoritatea acestor investitori s-au aratat surprinsi atunci când CJ Cluj a dorit pe ultima suta de metri ca societatea care va câstiga licitatia sa construiasca un helioport care, culmea, acum nu mai este necesar.

<h5>Licitatii suspecte</h5>

Cele mai “dubioase” licitatii ale caror paternitate si-o asuma CJ Cluj sunt cea referitoare la atribuirea terenului pentru construirea Iulius Mall, cea privind stadionul Ion Moina sau cea privind radarele fixe de pe tronsonul Cluj-Napoca-Turda. Soarta stadionului Ion Moina a fost dezbatuta timp de mai multi ani, însa nici pâna în momentul de fata nu se stie exact care va fi finalitatea acestui proiect.

Iulius Mall Cluj, proiectul controversatului om de afaceri iesean Iulian Dascalu, a facut mare vâlva atât în media clujeana cât si în cea nationala. La finele anului 2005, CJ Cluj a organizat o licitatie pentru concesionarea unui teren de 68.430 mp în zona Univers T, acolo unde CJ urma sa se asocieze cu o firma privata în vederea construirii unui centru comercial si de agrement de tip mall. La sedinta comisiei de licitatie în care s-au deschis plicurile cu oferte s-au prezentat trei firme, Iulius Mall, SC South East Euromentor SRL si Tehnofrig SA. Deschiderea plicurilor cu oferte a fost una cu “cântec”. În primul rând, ofertele nu au fost facute publice, asa cum de obicei se întâmpla, în ciuda faptului ca reprezentatntul South East Euromentor a cerut expres acest lucru, existând astfel posibilitatea modificarii ofertelor. Scandalul privind contractul de asociere dintre institutia clujeana si Iulius Mall a facut obiectul memoriului înaintat de Arpad Paszkany catre sefii instantelor clujene si presedintelui Traian Basescu. Acesta a afirmat în memoriul sau ca “la deschiderea plicurilor continând ofertele ce a avut loc la sediul CJ Cluj, într-o sedinta publica, la care au fost prezenti si majoritatea institutiilor media din Cluj, s-au întâmplat mai multe evenimente ciudate si ilegale. În primul rând, Radu Spânu, arhitectul sef al judetului, cel care sustinea personal în repetate rânduri interesele Iulius Grup în fata consiliului de administratie al Univers T, nu numai ca era membru în comisia de licitatie, dar el era si persoana care a deschis plicurile sigilate, verificând documentele si ofertele participantilor. Radu Spânu era incompatibil cu calitatea de membru al comisiei de licitatie pentru ca nu putea fi impartial având în vedere relatia lui cu Iulius Grup!”, se precizeaza în respectivul memoriu. În ultimele luni consilierii judeteni care au facut parte din comisia de licitatie au fost audiati de catre procurorii DIICOT Cluj si de catre cei apartinând structurii centrale a DNA.

În luna iulie 2007, CJ Cluj în parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie Cluj au perfectat un contract pentru amplasartea a zece radare fixe pe tronsonul Cluj-Turda. Beneficiarul respectivului contract urma sa fie firma Codec SRL, firma la care actionari sunt mai multi potentati ai vremii. Acest protocol s-a realizat fara a se efectua vreo licitatie, asa cum ar fi fost normal. În urma protocolului semnat între respectivele institutii si firma Codec, societatea clujeana urma sa primeasca 49 % din valoarea amenzilor încasate de politie. La doua luni de la instalarea respectivelor camere, Politia clujeana a anuntat ca peste 10.000 de conducatori auto au fost prinsi depasind viteza legala. Facând un calcul simplu, în urma contraventiilor au fost încasati peste million RON, din care aproape 500.000 RON, au intrat în conturile celor de la Codec.

<i>SC Nisco Invest SRL apartine unuia dintre cei mai puternici oameni de afaceri clujeni, Dan Nistor. Pe lânga Nisco Invest, acesta mai detine actiuni la Conis SM SRL, Ralfi, Aleea, Baomeister, Vilanis, Conis Vest, Conis Invest, Conis SRL, Distribution SRL, Sinco Invest SRL, Coni Pack SRL, Magbar SRL si Top C:S Distribution SRL.

Nisco Invest are în derulare în acest moment o investitie si în Satu Mare constând într-un imobil situat în centrul orasului. Nisco City Center este o investitie în valoare de 2,5 milioane euro, ce cuprinde spatii comerciale, bancare, birouri si locuinte. Constructia va avea subsol, parter si sapte etaje, o suprafata de 5.170 metri patrati. Compania îsi propune sa dezvolte un alt proiect imobiliar în zona Sâncraiu de Mures, unde detine un teren care se întinde pe o suprafata de 2,5 hectare.</i>

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.