Consiliul Județean Cluj a obținut prelungirea duratei de implementare a proiectului de management integrat al deșeurilor, până la finalul anului 2015. Proiectul, de anvergură pentru județul Cluj, și absolut necesar, în lumina prevederilor legislative impuse de Uniunea Europeană, s-a poticnit la fiecare pas și chiar a fost subiectul unor controverse între diferite societăți și administrația județeană.

 

Consiliul Județean Cluj a anunțat că luni, 15 decembrie 2014, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a emis ordinul nr. 2182 prin care se prelungeşte durata de implementare a proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj”, până la data de 31.12.2015.

”Demersurile privind solicitarea de prelungire a duratei contractului de finanţare a proiectului au fost iniţiate de către Consiliul Judeţean Cluj încă din luna iulie a.c., când a fost transmisă o notificare, în acest sens,  către Direcţia Generală AM POS Mediu. Motivele care stau la baza prelungirii perioadei de implementare până la data de 31.12.2015 şi, implicit, actualizarea Graficului de achiziţii şi a Graficului de implementare al proiectului presupun necesitatea prelungirii unor contracte de lucrări/furnizare încheiate în vederea realizării proiectului (acestea expiră la data de 31.12.2014)”, informează reprezentanții instituției.

 

Aproape toate contractele, în prelungiri

Poate cel mai controversat dintre contractele care trebuie prelungite de către Consiliul Județean Cluj este cel privind construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor. Consiliul Judeţean Cluj a contractat mai multe companii în cadrul acestui proiect. Licitaţia a fost câştigată de asocierea formată din S.C. Confort S.A., Atzwanger Spa, S.C. Ladurner Impianti S.R.L. şi S.C. Vel Service S.A., prima din acestea fiind în insolvenţă, astfel că Atzwanger a preluat conducerea asocierii. Acest antreprenor a subcontractat lucrările de execuţie subantreprenorului aprobat de Tahal. Valoarea lucrării este de 107.520.012,54 lei fără TVA, din care 98% sunt fonduri europene, iar restul de 2% e contribuţia CJ Cluj, lucrarea fiind construită în proporţie de 65%, potrivit unor date recente.

CJ a vrut să rezilieze contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri, în urma unei înştiinţări trimise societăţii Atzwanger. Decizia a fost luată în urma unei expertize făcută publică în vara acestui an şi a imposibilităţii companiei de a remedia problemele semnalate de CJ. Astfel, administraţia judeţeană ar prefera să organizeze o nouă licitaţie în timp util pentru a nu pierde finanţarea europeană.

În urma unei întâlniri din 8 decembrie de la Ministerul Mediului, care a avut rol de mediator între contractor și CJ Cluj, Atzwanger a insistat că nu dorește rezilierea contractului, deși echipa administrației județene nu dorește să ia în calcul nicio altă variantă. În aceste condiții, antreprenorul italian a declarat că lucrările vor fi blocate mult timp, iar termenul de finalizare negociat cu Ministerul mediului, finele anului 2015, nu va putea fi respectat.

Consiliul Județean Cluj chiar a anunțat că va posta pe SEAP un anunț pentru reluarea licitației de construire a centrului, licitație care ar trebui să se desfășoare în următoarele săptămâni.

 

Pentru gropi sunt bani, nu și voință

Al doilea contract care trebuie prelungit este cel pentru închiderea şi ecologizarea a 6 depozite de deşeuri urbane neconforme din județ, respectiv Pata Rât, Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii, estimat, de asemenea, a se finaliza în decembrie 2015.

Tevatura responsabilității pentru Pata Rât, pasată între Primărie și CJ, este deja de notorietate. Deși existau cereri pentru acest transfer de mai mult timp, toate părțile fiind conștiente de prevederile contractului de finanțare cu Uniunea Europeană, consilierii judeţeni au aprobat abia în luna octombrie un protocol semnat între forul legislativ judeţean şi Primăria Cluj-Napoca, pentru preluarea gropii de gunoi neconforme de la Pata Rât, contrar opoziţiei social-democraţilor. Această preluare era prevăzută încă de la început în proiectul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor şi închiderea rampei trebuia făcută de cinci ani deja. Banii pentru acest proiect vin de la Uniunea Europeană şi trebuie cheltuiţi de CJ Cluj, astfel că blocarea demersurilor ar fi fie o dovadă de ignoranţă, fie de rea-credinţă.

La Câmpia Turzii, recent, tocmai opoziția era cât pe ce să ”înghețe” preluarea rampei de către Consiliul Județean Cluj, pentru a fi închisă și ecologizată. Inițial, consilierii PNL s-au opus proiectului de hotărâre care viza transferul acestei probleme acute pentru municipalitate, pe motiv că acesta a apărut suplimentar la ordinea de zi care fusese anunțată consilierilor, astfel că nu a întrunit cele două treimi din voturi necesare pentru a fi adoptat. S-a recurs astfel la convocarea unei ședințe ”de îndată”, în care aleșii locali au reluat în discuție proiectul de hotărâre care viza transferul terenului către Județul Cluj, proiectul trecând într-un final cu unanimitate de voturi.

 

Stațiile de transfer, la un pas de inaugurare

Și contractul pentru construcţia a trei Staţii de Transfer a fost prelungit, fiind estimat a se finaliza în iulie 2015, deși la o vizită recentă a conducerii CJ, aceștia anunțat cu surle și trâmbițe că totul e la un pas de inaugurare. Consiliul Județean Cluj anunță că la staţia de transfer a deşeurilor din comuna Mihai Viteazu, care va fi cea mai mare din judeţ, au fost executate şi finalizate mai multe categorii de lucrări.

Pentru finalizarea contractului de lucrări aferent staţiei de transfer Mihai Viteazu, a cărui valoare totală este de 7.115.873,17 lei, mai este nevoie doar de furnizarea unor echipamente mobile În ceea ce priveşte Staţiile de transfer a deşeurilor din Gherla şi Huedin, valoarea lucrărilor de construire a acestora este de 4.491.440,47 lei, respectiv 2.829.164,81 lei.

Contractul de furnizare de echipamente pentru depozitul de deşeuri, estimat a se finaliza în septembrie 2015, în valoare de peste 13,5 milioane de lei, a fost câștigat de două firme, EUROPLAST ROMANIA S.R.L. şi GRĂDINARIU IMPORT EXPORT S.R.L., care au mai fost implicate în proiecte similare. Dacă prima firma este acuzată  de o societate spaniolă de înşelătorie, despre cea de-a doua societate s-a suspectat că a fost folosită drept paravan într-o licitaţie publică.

Nu în ultimul rând, s-a prelungit perioada de implementare pentru contractul de lucrări privind construcţia drumurilor de acces la staţiile de transfer, estimat a se finaliza tot în luna decembrie 2015.

 

Cine se bate pentru închiderea rampelor

Pe 16 decembrie s-au deschis ofertele pentru proiectul de „Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj”, pe două loturi: din Pata Rât, Huedin, Turda şi Gherla, cu o valoare estimată, fără TVA, de 45.774.909 lei, respectiv Dej şi Câmpia Turzii, cu o valoare estimată, fără TVA, de 8.209.259 lei.

Ofertele pentru Lotul 1 au fost depuse de Asocierea Bilfinger Banghesellschaft mbH – Institutul de Studii şi Proiectare Energetic (40.489.935,42 lei), Asocierea Copisa Constructora Pirenaica SA – Becsa SA (38.877.795,32 lei), Asocierea SC Hidroconstrucţia SA – SC Argif Proiect SRL, (42.014.861, 12 lei), Asocierea SC Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii SA – SC Euriteh SRL (39.890.888,94 lei), Asocierea SC Nord Conforest SA, SC Interdevelopment SRL, SC Finara Consult SRL (27.267.933,79 lei) și Asocierea SC Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH & Co.KG-Coplan-Consultanţi-Arhitecţi-Ingineri SRL (33.477.860,98 lei). Cei din urmă au licitat şi pentru Lotul 2, cu o ofertă de 8.098.330,08 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.