Peste 100 de persoane din comuna clujeană Cojocna au depus un memoriu la Consiliul Judeţean Cluj în care îşi exprimă nemulţumirea vizavi de starea drumului care leagă localitatea de Cluj Napoca. Chiar dacă, în ultima şedinţă de consiliu judeţean au fost atribuiţi bani pentru repararea unei porţiuni din drum, locuitorii spun că banii au fost destinaţi pentru repararea unei porţiuni din drum care deja a fost reabilitată, astfel că există suspiciuni certe că aproape jumătate de milion de lei vor fi ”sifonaţi”.

 

Mai mulţi locuitori din comuna Cojocna atrag atenţia printr-un memoriu depus la administraţia judeţeană vizavi de modul în care vor fi cheltuiţi aproape jumătate de milion de lei pe drumul care leagă localitatea de Apahida şi Cluj Napoca.

”Spre localitatea Cojocna, accesul rutier este asigurat prin singurul drum judeţean DJ 161A care traversează localitatea pe o lungime de 3,3 km şi realizează legătura cu localităţile Apahida şi Cluj Napoca.

Anul trecut s-a reabilitat parţial sectorul de drum judeţean DJ 61 A între localitatea Apahida şi localitatea Cojocna, însă doar o porţiune mică, situată între localităţile Morişti şi Cojocna, respectiv între k 3+600 şi km 7+100. Anul acesta s-a reabilitat mai puţin de 1 km de drum, în intravilanul localităţii Cojocna, respectiv între km 9+800 şi 10+700, cu 3-4 luni în urmă, după care nu s-a mai făcut nimic, deşi în Hotărârea de Consiliu Judeţean nr 180/2016 era prevăzut că în anul 2016 se va reabilita o suprafaţă de 7,1 km de drum. Astfel, este în continuare în stare deplorabilă drumul judeţean DJ 61 A de la km 0 până la km 3+600 şi, respectiv, de la km 7+100 până la km 9+800. Segmentul de drum dintre Morişti şi Cojocna, respectiv de la km 3+600 la km 7+100 a fost reabilitat deja anul trecut şi nu înţelegem de ce este inclus în programul de reabilitare de anul acesta?!

Atragem atenţia asupra faptului că anul trecut NU s-a asfaltat sectorul de drum dintre Apahida şi Morişti, respectiv de la km 0 la km 3+500, aşa cum s-a publicat pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj, ci un segment de 3,5 km situat între Morişti şi Cojocna. Segmentul reabilitat anul trecut între Morişti şi Cojocna este porţiunea de drum care a necesitat cele mai mici reparaţii. Aparent, constructorul a ales reabilitarea unei alte porţiuni de drum decât cea care trebuia şi a lăsat nereabilitat un drum extrem de degradat. Mai grav este că unitatea administrativ teritorială Judeţul Cluj a acceptat acest lucru şi a declarat că s-a reabilitat un alt segment decât cel reabilitat în realitate, iar acum toate lucrările la acest drum sunt oprite”, arată memoriul cojocnenilor.

 

Vor să asfalteze de două ori aceeaşi porţiune de drum

Potrivit documentului, ”valoarea alocată în hotărârea 180/2016 pentru această lucrare este de 416.763,68 de lei pentru 7,1 km de drum, fapt ce ne întăreşte convingerea că nu s-a prevăzut repararea şi asfaltarea completă a celor 7,1 km, aşa cum necesită drumul, ci probabil doar întreţinere, plombări, iar acest lucru nu este suficient. Drumul este deplasat şi plin de denivelări, iar plombarea gropilor nu rezolvă nici pe departe problema.

Vă solicităm să procedaţi la reabilitarea cât mai urgentă şi prioritară a drumului judeţean DJ 161 A între localităţile Cojocna şi Apahida, porţiunea nereabilitată, precum şi sectorul de drum judeţean nereabilitat din intravilanul localităţii Cojocna, prin reparare şi asfaltare integrală, aşa cum este necesar. În cazul în care nu se va proceda de urgenţă la reabilitarea drumului judeţean vom recurge la alte acţiuni pentru rezolvarea acestei probleme care nu suportă amânare”, arată locuitorii comunei care sunt nemulţumiţi de modul în care şefii judeţului administrează drumul respectiv.

În şedinţa CJ Cluj de la sfârşitul lunii august, când şeful administraţiei judeţene, Alin Tişe, nu a participat la şedinţă, consilierii au diminuat suma de bani alocată pentru repararea drumului respectiv.

În cadrul şedinţei, consilierul Vasile Sălătioan a atras atenţia asupra acestui lucru. ”Diminuaţi suma de la drumul din Morişti la Cojocna. Cine circulă acolo ştie cum este drumul, chiar nu ştiu de ce nu veniţi cu suma care o diminuaţi din anexă la acea poziţie kilometrică. Să diminuăm poziţia kilometrică înspre Apahida din Morişti, dacă nu rezolvăm vârful dealului de acolo, este un dezastru”, a declarat Sălătioan. El a propus ca suma iniţială de finanţare, aproximativ 84.000 lei să rămână neschimbată, însă amendamentul lui a fost respins.

Pe de altă parte, consilierul Liviu Hâncu, a declarat că o porţiune din drum, cea din apropierea localităţii Cojocna care este construită pe deal a fost plombată, însă acest lucru este fals. ”Zona respectivă, vârful dealului acolo unde este zona de alunecare a fost plombată, lucrări de covor asfaltic nu se pot face, pentru că fuge în continuare, pe poziţiile respective de la 3 km”, a explicat Hâncu. Cu toate acestea, porţiunea respectivă, supusă alunecărilor de teren pentru că drumul nu a fost stabilizat, este plină de gropi.

 

Şefii Clujului asfaltează drumul de la Cojocna cu gogoşi

Lucrările drumului judeţean 161 A au fost atribuit unei societăţi a CJ Cluj, Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA, care însă nu a avut vreun contract încheiat pentru această afacere. Este vorba de porţiunea de drum Apahida-Cojocna, km 0+000-12+000 şi km 6+900-12+000. Anul trecut, CJ Cluj a administrat 50.000 de lei pentru o serie de lucrări de refacere a drumului DJ 161 A Morişti – Cojocna.

Tot anul trecut, Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat arată că SC Drumuri şi Poduri Judeţene SA Cluj a derulat lucrări ”pe raza comunei Cojocna, lucrările vor viza două tronsoane de drum: de la km 3+500 până la km 7 + 000, în localitatea Morişti, şi de la km 9+000 până la km 10+600. Se efectuează lucrări de reparaţii la stratul suport al drumului şi aşternere de covor asfaltic cu o grosime de 6 centimetri”.

De asemenea, în 2014 Mihai Seplecan promitea din poziţia de şef al CJ Cluj că drumul de la Cojocna va fi reabilitat. ”Prima urgenţă a fost la cei doi kilometri de drum de la Cojocna care se surpă frecvent din cauza alunecărilor de teren. Drumul urmează să fie reabilitat. Acum se caută soluţii tehnice pentru a se evita pe viitor surparea. Acest drum este o urgenţă pentru judeţ pentru că deserveşte Băile Cojocna, un obiectiv de tratament balnear cunoscut atât în judeţ cât şi în regiune. Ori nimeni nu mai vroia să-şi rupă maşina în cei 2 kilometri de drum surpat. Clujul pierde bani. Va fi protejat cu un strat de asfalt de rulare de 6 centimetri”, susţinea Seplecan. Nici el nu şi-a onorat promisiunile.


7,3 milioane pentru asfaltarea drumurilor din comuna Cojocna

Anul trecut, Primăria Comunei Cojocna a organizat o licitaţie pentru modernizarea unor drumuri. Contractul a fost câştigat de asocierea dintre firmele AGM Group GC SRL si SC Keter Construct SRL pentru suma de peste 7,3 milioane de lei. Dacă prima firma îi aparţine liderului romilor din Câmpia Turzii, Gligor Dandoci, în a doua societate este implicat, prin interpuşi, avocatul clujean Mihai Teaha, băgat până în gât în scandalul ”Mită la CJ Cluj. Avocatul Teaha a fost avocatul fostului şef CJ Cluj, Horia Uioreanu, în Dosarul Fraudă la Referendum.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.