Ieri, administrația județeană a scos la licitație lucrările de execuție pentru restaurarea Castelului Banffy din Răscruci, comuna Bonțida.

Societatea care va fi declarată câştigătoare la finele procedurii va trebui să realizeze lucrarea pe baza documentaţiilor tehnice elaborate anterior de către firma de proiectare.

„Ne dorim ca într-un timp cât mai scurt, această perlă arhitecturală a Clujului să fie redată circuitului turistic, astfel încât vizitatori din toate colţurile ţării şi ale lumii să se poată bucura de un monument istoric cu adevărat unic. Ceea ce e însă extrem de important, şi insist asupra acestui aspect, e ca firmele ce se vor înscrie în competiţie să aibă capacitatea necesară realizării unei lucrări de o asemenea fineţe, specifice unui monument istoric supus unor reguli extrem de stricte”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Termenul limită de depunere a ofertelor de către operatorii economici interesaţi să execute lucrările este 29 noiembrie 2018, ora 15.00. Intervenţiile necesare în vederea reabilitării castelului şi parcului – monument istoric din Răscruci vor trebui realizate în maxim 24 de luni, termen ce va curge din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Contractul ce urmează a fi atribuit presupune atât restaurarea imobilului Castel Banffy, cât şi a parcului monument.

Valoarea totală estimată a lucrărilor de restaurare şi conservare este de 13.473.392,55 lei fără TVA.

În ceea ce priveşte criteriul de atribuire, acesta este reprezentat de raportul calitate-preţ, ponderea alocată factorului preţ fiind de 60% iar cea care va reveni factorului tehnic va fi de 40%.

 

Potrivit documentaţiilor tehnice, etajul clădirii principale va constitui zona centrului cultural, aici urmând a fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncţională pentru activităţi culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare şi unul administrativ, grupuri sanitare, inclusiv cel destinat persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Subsolul va reprezenta zona de expoziţii, aici urmând să se amenajeze un spaţiu în acest sens. Din zona de expoziţii se va realiza accesul pe terasa dinspre parcul ce va fi amenajat la cota terenului natural.

Pentru partea exterioară a clădirii s-a decis amenajarea parcului ornamental, decolmatat, curăţat şi taluzat, cu o insulă în mijloc. În parc se vor mai regăsi câteva elemente arhitecturale, respectiv un ponton, un pavilion, un porumbar, o fântâna arteziană şi zidul de sprijin.

De asemenea, prin intermediul proiectului vor fi restaurate şi consolidate alte două imobile ce vor avea destinaţia de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectului este de 19.972.586,04 lei cu TVA, contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Cluj fiind de 390.520,74 de lei, reprezentând 2% din valoarea totală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here