Consiliul Judeţean Cluj a aprobat participarea Judeţului Cluj în calitate de lider de parteneriat în proiectul „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Castelului Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida” şi a cheltuielilor legate de proiect. Costul estimat al lucrărilor este de aproape patru milioane de euro, din care CJ se angajează să cofinanţeze jumătate.

 

Programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural” este parte integrantă a Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014. Prin Granturile SEE, ţările donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) oferă 1,79 miliarde Euro pentru a contribui la reducerea disparităţilor economice şi sociale din Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu 16 state beneficiare, majoritatea din Centrul şi Estul Europei.

În România, programul este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), în calitate de Operator de Program, în parteneriat cu Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural (Directorate for Cultural Heritage Norway), în calitate de Partener de Program din statele donatoare. În luna ianuarie 2014 a fost lansată cererea de proiecte privind Programul PA16/RO12 Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural – termenul limită pentru înregistrarea aplicaţiilor fiind 7 aprilie 2014.

Obiectivul general al proiectului propus de judeţul Cluj îl reprezintă valorificarea patrimoniului cultural – Castelul Banffy din satul Răscruci, comuna Bonţida, în vederea creşterii atractivităţii turistice în judeţul Cluj şi în Transilvania.

 

În parteneriat cu norvegienii

În vederea consolidării cooperării sunt încurajate parteneriatele între organizaţiile din România şi cele din statele donatoare. Un promotor de proiect din România poate stabili un parteneriat cu unul sau mai multe organizaţii din statele donatoare: Norvegia, Islanda şi/sau Liechtenstein. Solicitanţii pot implementa proiectul în parteneriat cu condiţia respectării prevederilor legislaţiei naţionale, inclusiv a celei referitoare la aplicarea unei proceduri transparente şi nediscriminatorii în ce priveşte alegerea partenerilor din sectorul privat, conform prevederilor OUG 23/2013.

În acest sens, a fost acceptată solicitarea Nordic Urban Design Association, din oraşul Bergen – Norvegia, un ONG cu experienţă în arhitectură şi planificare urbană, pentru a încheia un parteneriat solid şi oportun în vederea atingerii obiectivelor propuse.

Bugetul total estimat este de 17.767.207,20 lei (3.974.144,36 euro), finanţarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (Granturile SEE) 2009-2014 fiind de maxim 8.941.400 lei (2.000.000 euro). Astfel, cofinanţarea Consiliului Judeţean Cluj este de 8.825.807,20 lei (1.974.144 euro).

 

Domeniu nobiliar reconstruit

Castelul de la Răscruci este singura dintre fostele proprietăți ale familiei nobiliare Banffy care nu a fost supus unui proces de retrocedare. Cel de la Bonțida a fost deja retrocedat, fiind începută activitatea de restaurare, cu bani din afară, inclusiv din partea unei fundații patronate de Prinţul Charles.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a anunțat anul trecut intenția administrației de a atrage fonduri europene pentru a restaura castelul Banffy de la Răscruci și de a reconstitui domeniul nobiliar prin legarea acestuia de castelul din Bonțida. Această legătură se va face prin amenajarea grădinilor celor două castele, care ar costa în jur de două milioane de euro.

Castelul Bánffy din Răscruci, comuna Bonțida, este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010. Acesta a fost construit în secolul al XVIII-lea, în stil eclectic.

Castelul de la Răscruci are o valoare istorică importantă. Este format din două corpuri de clădire, plus alte anexe. Pavilionul este de inspirație romană. Accesul principal al castelului se află prin două scări dispuse în partea sudică, urmate de o terasă încadrată de opt coloane dorice. Din balconul castelului se poate vedea întreg domeniul Banffy. Terenul de 4,5 ha, din care 881 metri pătrați construiți, stă nefolosit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.