Consilierii judeteni au confirmat prin vot formarea unei comisii de analiza a licitatiilor si contractelor de concesiune incheiate de institutie din 2000 pana astazi. Aceasta cuprinde un membru al fiecarui partid si va prezenta luna un raport privitor la verificarile facute. Initiativa a apartinut opozitiei, ulterior arestarii vicepresedintelui CJ Radu Bica, pentru luare de mita.

In cadrul unei sedinte extraordinare convocata in 7 noiembrie de catre presedintele Consiliului Judetean (CJ) Alin Tise, alesii au votat formarea unei comisii care va analiza licitatiile din ultimii zece ani desfasurate de institutia clujeana. Propunerea de formar a unei comisii care sa analizeze licitatiile a fost lansata public de USL cu o saptamana inainte, iar presedintele CJ a dat curs propunerii acestora. „Consider ca este foarte bine ca s-a organizat aceasta comisie. Membrii vor stabili care sunt contractele pe care le vor analiza, in functie de care li se pare ca sunt cele mai importante achizitii si cred ca le va ajunge timpul. Dorinta consilierilor a fost de a se verifica pe o perioada mai lunga, pentru a cuprinde nu doar o conducere PDL si PNL, ci si PSD, astfel ca toata lumea sa fie pe deplin impacata cu aceste chestiuni politice”, a declarat Alin Tise pentru Gazeta de Cluj.

Constiinta curata

Marius Nicoara s-a aratat, de asemenea, un sustinator al acestei idei. „Foarte bine ca s-a constituit aceasta comisie. Sper sa fie obiectiva si sa analizeze toate perioadele. In ceea ce priveste mandatul meu, nu am nici o emotie. Pe vremea cand am condus Consiliul Judetean, toate licitatiile au fost transparente. Comisia a fost formata din reprezentanti ai fiecarui partid, precum si din partea Ministerului Finantelor si Ministerului Mediului. Eu am constiinta curata. Nu am facut niciodata parte dintr-o comisie de licitatie, fiind un subiect atat de sensibil, m-am tinut departe”, a declarat Nicoara. Gazeta de Cluj l-a contactat si pe Ioan Rus, al carui mandat la presedintia CJ a fost de doar cateva luni. Acesta a declarat ca nu a auzit de comisia formata luni, dar ca „e foarte bine ca vor sa faca verificari. Daca exista suspiciuni in legatura cu contractele din ultimii ani sau asupra activitatii celor care au condus Consiliul Judetean de-a lungul vremii, este bine ca acestea sa fie analizate”.
Propunerea initiala a fost de a analiza licitatiile din ultimele doua mandate, cand la conducerea deliberativului au fost Alin Tise si Marius Nicoara, dar consilierul judetean PDL Tudor Puscas a propus ca perioada supusa atentiei comisiei sa fie extinsa pentru a cuprinde si mandatul care a inceput in anul 2000. „Dupa parerea mea initierea acestui proiect este benefica atat pentru linistea noastra, cat si pentru linistea cetatenilor, dar as dori sa nu fie interpretata ca o lupta politica intre PSD si PDL, prin urmare as propune ca aceasta perioada de verificare a contractelor sa se extinda la anul 2000. As dori ca sa se completeze obiectul de activitate al aceste comisii. Pe langa procedurile de licitatie, sa fie verificate si procedurile de achizitie publica. As dori ca obiectul de activitate al acestei comisii sa cuprinda si verificarea contractelor de concesiune: contractele de concesiune de servicii, contractele de inchiriere de bunuri proprietate publica si privata si contractele de asociere”, le-a propus Puscas colegilor sai din CJ.

Analiza pe alese

Consilierii PSD nu au fost in mod deosebit incantati de aceasta perspectiva. Astfel, Valentin Cuibus a declarat ca social-democratii nu au nimic impotriva organizarii acestei comisii, „daca considerati ca e necesar, putem merge cu ea pana in ’90, sau putem merge pana in 1944, dar cu cat vom merge mai incolo, cu atat riscam ca sansa sa ajungem la o concluzie sa fie din ce in ce mai mica. Termenul de doua sau trei luni este prea putin pentru ca sunt foarte multe licitatii”.
Colegul sau din PNL, Ioan Petran, i-a dat dreptate. Acesta a aratat ca din perioadele precedente comisia ar trebui sa se concentreze pe anumite chestiuni, „care credem ca nu ar fi in regula”. Acesta este de parere ca trebuie avute in vedere proiecte de actualitate, iar licitatiile care ar trebui selectate sunt cele care au fost mediatizate. Presedintele CJ, insa, i-a atras atentia ca nimeni nu a constatat nereguli in licitatiile Consiliului din ultimul mandat si ca este la latitudinea comisiei sa selecteze cazurile care o intereseaza.
Dorel Canta, de la PSD, a tinut sa-i reproseze lui Tise ca la inceputul mandatului a trecut o hotarare a deliberativului care prevede ca membrii forului judetean nu mai trebuie sa faca parte din comisiile de licitatie. „Ati folosit forta votului si nu forta ratiunii si ati hotarat ca in aceste comisii sa nu mai fie implicati consilierii judeteni. A fost o greseala foarte mare, din punctul meu de vedere. De aceea astazi se nasc suspiciuni, de aceea astazi sunt aceste discutii, pentru ca acele comisii au fost formate strict din persoanele executivului”, a subliniat Canta.

Transparenta in limitele legii

Alin Tise a supus votului propunerea lui Tudor Puscas de a extinde perioada pe care se va concentra analiza comisiei, dat fiind ca alesii social democrati si liberali nu s-au aratat impotriva acestui amendament. Astfel, consilierii judeteni au votat, cu 31 de voturi pentru si doua impotriva, includerea in verificarea facuta de comisie a mandatelor in care deliberativul a fost condus de Ioan Rus si Serban Gratian, ambii membri PSD. Si a doua propunere a lui Puscas, de a completa proiectul cu verificarea contractelor de concesiune, a trecut, cu trei abtineri, un vot impotriva si 29 de voturi pentru. Un alt amendament votat a fost cel al lui Valentin Cuibus, de prelungire a activitatii comisiei la o perioada de trei luni, cu posibilitatea de extindere si obligatia de a prezenta un raport lunar, care a trecut in unanimitate. La acest amendament a fost adaugata prevederea ca fiecare partid sa nominalizeze, pe langa un membru in comisie, si un consilier supleant, dat fiind ca pe o perioada de trei luni este posibil ca cei nominalizati sa fie uneori obligati de alte circumstante sa lipseasca de la intalniri.
Consilierul PRM Ilie Cornoiu a propus ca documentatia pe baza careia va lucra comisia sa fie pusa la dispozitia publicului, pentru ca activitatea deliberativului si a celorlalti membri ai comisiei sa fie cat mai transparenta. Alin Tise i-a explicat ca exista elemente ale unei licitatii care sunt publice si altele care trebuie sa ramana confidentiale. „Nu am nimic impotriva ca tot ce este prin lege public sa fi accesat oricand. Ar fi nedrept fata de colegii din Consiliul Judetean, pentru ca aceste comisii au fost formate din oameni care au pregatire, sunt functionari publici, noi i-am gasit aici si vor fi aici dupa noi, sa avem cea mai mica indoiala in legatura cu activitatea comisiei”, a precizat presedintele CJ.

Bica incinge atmosfera

Tot legat de membrii executivului administratiei judetene, Mihaela Rozor a cerut nominalizarea a doua persoane care sa ofere suportul necesar comisiei formate pentru analiza licitatiilor. Alin Tise a numit in comisie pentru a oferi acces la toate informatiile necesare consilierilor pe secretarul judetului Simona Gaci si pe Mariana Ratiu de la Directia de Dezvoltare. Amendamentul consilierului PSD a fost votat cu 31 de optiuni pentru, un vot impotriva si o abtinere.
Partidele au nominalizat fiecare cate un membru in comisie si un supleant, urmand ca aceasta sa aiba cinci membri. Din partea PNL au fost nominalizati Ioan Petran si supleant Liviu Miclaus. PRM l-a propus in comisie pe Petru Gus, iar PSD pe Teodor Pop Puscas, cu supleant Liviu Medrea. PDL a nominalizat-o pe Steluta Racolta in comisie, iar pe banca de rezerve pe Ovidiu Calin, iar UDMR pe  Sztranyiczki Szilárd.
Dupa nominalizarea propunerii pentru componenta comisiei, reprezentantul UDMR a tinut sa sublinieze rezultatele  pozitive ale actualului mandat, fiind intrerupt de Ioan Petran, care a facut o remarca ironica legata de stadion. Aceasta a reprezentat scanteia unei certe care a izbucnit la masa deliberativului. „Domnule Petran, nu inteleg ce doriti. Eu imi amintesc ca inainte de 2008, o intreaga comisie de consilieri judeteni a fost chemata la DNA, asta nu inseamna ca erau vinovati. Nu e nici o diferenta. Domnul Bica este vinovat? Pe dumneavoastra cand v-au chemat la DNA erati vinovat?”, l-a intrebat Alin Tise.
„Nu stiu, pe mine m-au chemat ca martor, pe domnul Bica l-au arestat pentru 29 de zile. Una e sa fii chemat, alta e sa fii arestat. E o diferenta ca de la cer la pamant”, a raspuns Petran. „Nu aveti dreptul sa va pronuntati asupra vinovatiei. In momentul in care esti chemat sa dai o declaratie, nu esti neaparat vinovat. Instantele vor spune cine e de vina si cu ce e de vina. Oricine poate fi chemat sa dea o declaratie. Despre oricare din noi ar fi vorba, noi trebuie sa facem administratie, afara putem sa facem politica”, a subliniat presedintele CJ.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.