S-a dat drumul la activitățile sportive în aer liber, însă Cluburile Sportive pentru copii din Cluj nu își pot relua activitatea deoarece nu există nicio prevedere legislativă specifică despre acest tip de activitate. Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a declarat în data de 21 mai că bazele sportive pentru copii ar putea să reînceapă pregătirea fizică generală în aer liber, însă DSP Cluj face controale și aplică amenzi.

Zilele trecute Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj a efectuat controale la toate bazele sportive clujene pentru a identifica dacă există nereguli. Problema este că ultimele ordine emise 565/806/2020 și 736/2020 reglementează doar categoria de profesioniști, iar copiii și amatorii rămân „în plop” pe motiv că există în continuare riscuri mari de infectare cu noul COVID-19. Unde este riscul însă atunci când copiii se joacă cu mingea în parcuri sau în fața blocului?

Ministrul Tineretului și Sportului: „Am putut permite tuturor sporturilor să facă pregătire fizică generală în regim de trei participanți

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a declarat în data de 21 mai următoarele: „În momentul de față am putut permite tuturor sporturilor să facă, de exemplu, pregătire fizică generală în regim de trei participanți. Nu înțeleg de ce cluburile de fotbal n-ar putea să facă lucrul acesta la nivel de copii. Există disponibilitatea din partea foarte multor antrenori, de exemplu, în a-și face un program prelungit și a lucra cu câte trei copii. Cel puțin pentru faza de început, că noi reevaluăm situația din două în două săptămâni, ar putea face acest lucru. Dacă cluburile studiază foarte bine ordinul pe care noi l-am dat, orice sport, în condițiile în care iese în aer liber, ar putea în regim de trei cu distanțare doi metri în regim de repaus, șase în regim de efort să repornească activitatea”.

Autoritățile competente explică situația

Reporterul Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura cu persoanele competente pentru a putea lămuri această problemă. Directorul Direcției Juridice din cadrul Ministrului Tineretului și Sportului a declarat că: „Este riscant să îi lăsăm pe copii să meargă la clubul spotiv. Unii vin, alții nu și nu se știe unde merg înainte de antrenamente.” Întrebat fiind, despre riscurile cărora se expun copiii care ies în parcuri și se joacă cu mingea, sau în fața blocului, în loc să meargă într-un spațiu sigur și bcorect administrat, acesta a afirmat: „Nu au voie să se joace cu mingea, legislația nu prevede asta iar cine o face, o face pe propria răspundere. Vom vedea ce se mai schimbă, dar nu mai mor nici cluburile sportive dacă nu deschid încă două săptămâni, până când situația va fi mai sigură”.

În urma solicitării efectuate către DSP Cluj, ni s-a comunicat că s-a verificat in mod prioritar, conform solicitarii Ministerului Sanatatii, baza de antrenament al clubului sportiv FC CFR 1907Cluj și nu s-au constatat neconformitati. În plus activitatea sportiva a grupurilor de copii si amatori se supune prevederilor art.1 pct.5 din Anexa 3 a HG nr.394/2020 care spune următoarele: „Se interzic activitațile recreative si sportive desfăsurate in aer liber, cu exceptia celor care se desfăsoară cu participarea a eel mult 3 persoane care nu locuiesc impreună, respectiv: ciclismul, drumetiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânatoarea, pescuitul și alte activități recreative si sportive desfasurate in aer fiber stabilite prin ordin comun al ministrului sanatații, dupa caz, cu ministrul tineretului si sportului, ministrul mediului, apelor si padurilor sau ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.”

Reporterul Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura și cu Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe fără a obține vreun răspuns însă.

Care este legislația în vigoare

În ceea ce privește antrenamentele pentru amatori și copii, ultima legislație în vigoare, nu specifică niciun fel de recomandări sau reguli, de aici și confuzia. Ordinele 565/806/2020 și 736/2020 fac referire doar la categoria de profesioniști. În cazul acestora, reglementările existente în domeniu prevăd ca sportivii, antrenorii, medicii şi terapeuţii vor sta în izolare 14 zile înainte de intrarea în cantonamet. În cazul în care este necesară reluarea imediată a antrenamentelor, sportivii şi fiecare persoană absolut necesară pregătirii sportive vor fi testate RT-PCR pentru COVID-19 şi examinate medical de trei ori: la intrarea în baza de cantonament, în ziua a 7-a şi în ziua a 14-a. Prelevarea probelor se va face în baza de antrenament (fără a părăsi incinta). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.