Sportul clujean pare să fie ținut în viață la aparate, în condițiile în care Cluj Arena, inima care ar trebui să reunească toate tipurile de sporturi, a devenit de curând o afacere bună pentru cluburi și restaurante. 

Consiliul Județean Cluj a făcut anunțul halucinant că în următorii ani, în jurul stadionului, urmează să fie construit un mall care să aducă alte magazine și restaurante, ignorând cu precădere sportul. Nu reprezintă o noutate faptul că stadionul generează milioane de lei, dar din evenimente nesportive, ceea ce pune în umbră folosirea lui de la bun început. 

Transformarea acestuia într-un loc unde poți să intri în magazine de haine și restaurante vine ca o lovitură sub centură sportului clujean care, din păcate, se chinuie să supraviețuiască. E trist să vedem cum stadionul Cluj-Arena se metamorfozează treptat într-un „palat” unde poți sparge bani pe haine și intrări în cluburi. 

Pentru cei care nu știu, anul trecut, Cluj-Arena făcut aproape 6 milioane de lei, majoritatea banilor venind din festivaluri sau concerte, nicidecum din activitățile sportive. Mai mult, veniturile au crescut considerabil în ultimii ani, cu aproape 23% față de 2019. De asemenea, în 2023 s-au ținut aproape 100 de evenimente pe Cluj-Arena, dintre care doar 26 au fost dedicate sportului. Ce tristețe!

Ce putem spune în afară de faptul că stadionul urmează să fie transformat într-un mall de evenimente, ceea ce va pune cruce erei pentru sportul local, pentru cei care ar putea să se antreneze pe stadion, că har domnului sunt numeroase spații, dar nimeni nu îi ajută, iar locurile sunt date în chirie cluburilor și restaurantelor. 

Cluj Arena se transformă într-un gigant al festivalurilor 

Nu cred că ceea ce are loc în orașul de cinci stele reprezintă un caz special, în condițiile în care în toată România sunt probleme când vine vorba de susținere a sportului. Investițiile în sport, în afară de fotbal, bat pasul pe loc, iar cei care își doresc să prospere în alt domeniu pur și simplu nu au unde pentru că nu există spații pentru ei. Vă mai amintiți de campionii din Cluj-Napoca la box care se antrenau într-un depozit? 

Cu gust amar trebuie să mărturisim că majoritatea sporturilor din țara noastră nu primesc atenția pe care o merită, motiv pentru care dispar în neant, devin invizibile. Investiția constantă într-o infrastructură modestă ar rezolva, într-o oarecare măsură, problema, dar nu există niciodată bani. Revenind la Cluj, de ce Consiliul Județean Cluj, condus de Alin Tișe, nu ajută, spre exemplu, diverse cluburi sportive, de la șah la gym, să își desfășoare activitatea la Cluj Arena? Răspunsul este evident: nu aduc bani, iar ăsta este „un blestem” pe care, din câte se pare, nu poate fi acceptat de șeful CJ Cluj. 

Sportul clujean este ținut în viață de aparate 

Atitudinea asta, de durere în cot față de sport, „asasinează” potențialul de a găsi copii talentați, viitori adulți care vor aduce aur pentru România și faimă la nivel internațional. Diversele ramuri sportive sunt „conectate” la aparate, iar în curând și acelea vor pierde bătălia cu timpul. 

Un alt adevăr dureros pe care trebuie să-l menționăm este faptul că sportul românesc, pe lângă faptul că este la pământ, nu a primit niciun euro din PNRR. Mai pe românește: nu va exista nicio reformă, nicio strategie pentru sport. Este de la sine înțeles că nu putem să vorbim de reforme în sport, dacă autoritățile locale se fac că plouă și decid să facă mall în jurul stadionului Cluj Arena, în loc să-i ajute pe cei care nu au unde să se antreneze cu un spațiu în ditamai clădirea. 

Un lucru despre care trebuie să vorbim când vine vorba de sportul clujean este faptul că în orașul administrat de Emil Boc ar urma să se construiască o nouă bază sportivă, în Borhanci, cu bani europeni. Aceasta va avea și o creșă, o pădure-parc și o unitate de sănătate. Până când acest lucru se va realiza, încă privim cu dezamăgire că în următorii ani, Cluj-Arena va deveni un mall unde cocalarii și cei cu bani își vor face veacul prin magazine. 

Chiar dacă autoritățile se fac că plouă, când vine vorba de sportul clujean, trebuie să sperăm că lucrurile vor lua alt drum. În Cluj-Napoca există zeci de cluburi sportive care nu sunt văzute de mai marii orașului și nu sunt promovate cum trebuie, dar în ciuda acestui fapt, există copii, sprijiniți de părinți, care își urmează visul lor de face performanță. 

Fără sprijin mult sau aproape inexistent, cluburile locale se luptă să ofere tinerilor talente o platformă pentru a ajunge cât mai sus pe scara dezvoltării și performanței. 

Vă mai amintiți de Clubul Sportiv Municipal Cluj al grupului de box? În urmă cu doi ani, conducerea clubului a transmis o cerere către Tișe pentru a cere accesul la de antrenamente de box a școlii speciale „Samus” Cluj-Napoca, sală care Alin Tișe le-a oferit-o celor de la CSM atunci când s-a aprobat demolarea Stadionului Municipal, lucru care a avut loc în 2008. Un lucru despre care trebuie vorbit aici este că de ce conducerea Consiliului Județean nu a venit cu o altă propunere, mult mai bună, pentru a oferi condiții mai moderne celor care vor să facă performanță în sport. 

În sala respectivă, sportivii de la secția box au obținut rezultate importante, devenind campioni naționali, europeni și mondiali. De asemenea, sala respectivă a fost dotată cu materiale sportive din bugetul propriu, în condițiile în care sala a fost folosită ca magazie. Nu ne putem aștepta la minuni în domeniul sportului, când la conducerea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Cluj se află un fost mecanic, care a fost și agent de pază, pe numele lui de Ovidiu Chifor. 

În 2012 a devenit inspector la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Cluj, iar trei ani la distanță, în 2015, a ajuns marele șef al direcției. Trebuie să amintim faptul că stimabilul domn a ratat de mai multe ori concursul pe post pregătit special pentru el unde, culmea, a candidat singur.

Nu știm la ce să ne așteptăm pe viitor, când vine vorba de sportul clujean, dar de un lucru suntem siguri: Cluj-Arena nu va mai fi disponibilă pentru sportivi, ci pentru cei care adoră să-și petreacă timpul prin mall. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.