Într-un final glorios reprezentat prin fashion show-ul de la Grand Hotel Napoca, a debut şi prima ediţie a CFW, adică a ceea ce se doreşte a fi un eveniment artistic de anvengura TIFF şi în competiţie cu acesta pentru renume internaţional. Organizat de criticul de modă Alin Gălăţescu, CFW s-a desfăşurat în perioada 14-17 aprilie, o întreagă "săptămână" de modă, dar şi diverse evenimente culturale. Multe dintre ele rezultate din colaborarea cu Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Printre designerii invitaţi la această manifestaţie se numără nume internaţionale precum Choi Boko, dar şi designeri autohtoni (Agnes Toma, Silvia Şerban, Ioana Covalcic ) şi debutanţi sau hiper-debutanţi în lumea modei, mai ales că  "Cluj Fashion Week va continua descoperirea de tinere talente, va institui o suma de burse de merit si va lansa o seama de proiecte f serioase de promovare in tara si mai ales in Europa a valorilor tinere de o calitate autentica",a declarat Alin Gălăţescu.

Şansă pentru debutanţi

Festivalul aduce în fiecare seară prezentarea a 8 sau 10 colecţii, pentru ca un calcul final să însumeze un număr de aproximativ 30 de colecţii, cel puţin două dintre acestea fiind dedicate debutanţilor. Manifestarea este presărată cu alte evenimente artistice,precum atelierele găzduite de Diane Pernet, misterioasa doamnă în negru a jurnalismului de fashion, piesa de teatru "Hell", expoziţii de fotografie şi artă, film-screening… 15 aprilie a fost practic prima zi a festivalului deschisă publicului. Chiar dacă presărată de diverse stângăcii organizaţionale, s-ar putea spune că a fost o zi bună pentru fashion, zi ce a debutat cu deschiderea expoziţiei "Living art" şi a continuat cu un workshop al criticului Diane Pernet pe tema realităţii şi imaginaţiei în lifestyle, fashion şi film. Expoziţia foto anunţată pentru orele 17 nu a avut parte de un vernisaj şi, deşi a adunat o serie de nume importante pentru fotografia de modă din România, acestea nu au putut fi localizate vizual, majoritatea lucrărilor prezentate fiind lipsite de "semnătură". Există totuşi pe site-ul oficial al CFW o listă a autorilor, însă, pentru un public neavizat, majoritatea acestor nume a rămas în umbră. TIFF FILM screening-ul pentru "Rade Couture" a rămas şi el un proiect frumos, mai ales că prezentarea lui, deşi anunţată, a fost într-un final anulată (doamnele de la cinema Arta au aflat şi ele acest lucru, dar doar în acelaşi timp cu publicul nerăbdător).

Veşnicile întârzieri
Fashion show-ul, programat la ora 20:00 în pliant şi 20:30 pe site, a început la 21:00. Deşi era dificil să reţii numele designerilor ce îşi prezentau colecţiile, dată fiind prezentarea bizară pe ecranele de proiecţie, piesele vestimentare s-au ridicat la nivelul cerinţelor. În prezenţa primarului Sorin Apostu şi a criticilor avizaţi, pe podium au defilat creaţii aparţinând Universităţii de Artă şi Design, Universităţii din Iaşi, Dora Abodi, Silvia Şerban, Ada Bucşa, Bianca Pop, Wilhemina Arz, Alexandra Calafeteanu. Câteva highlighturi pot fi vizualizate în galeria foto. Dedicat designerului Alexander Mcqueen, festivalul a continuat cu deshiderea expoziţiei Alexander Mcqueen, a instalaţiei 1-100 şi expoziţiei foto (Miguel Villalobos şi Graham Tabor), dar şi workshopului "21th Century fashion".
A.L.    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.